Cum ne pregatim pentru vacanta de Paste?

Cum ne pregatim pentru vacanta de Paste?

0 1206

Dacă te-ai hotărât să-ţi petreci sarbatorile de Paste în afara oraşului sau in strainatate, trebuie să ştii cum să te pregăteşti pentru călătoria cu maşina, cu trenul sau cu avionul. Asta pentru a avea o minivacanta reusita, fara peripetii. Mimi iti da câteva sfaturi de care este bine să ţii cont pentru o călătorie cât mai plăcută. Ascult-o pe Mimi!

 

Transportul cu maşina

Dacă de Paste ţi-ai propus să petreci în afara oraşului şi vrei să pleci cu maşina, atunci ar trebui să-ţi iei câteva măsuri de siguranţă. Înainte de a pleca la drum, echipează-ţi maşina corespunzător!

Presiunea anvelopelor trebuie verificata de fiecare data cand pleci la drum lung. De asemenea, verifica daca stergatoarele functioneaza corect, in cazul in care vei fi prinsa de ploaie sau furtuna. Nu uita sa completezi lichidul de parbriz si sa faci plinul masinii. Nu ar trebui sa mergi pe ideea ca vei gasi benzinarii in drumul tau. Este posibil ca in zonele de munte sa trebuiasca sa strabati zeci de kilometri pana a putea alimenta.

 

 

Transportul cu trenul

Dacă alegi să pleci din oraş cu trenul, atunci ar trebui să ţii cont de câteva reguli care te vor ajuta să călătoreşti în mod plăcut, sigur şi confortabil.

Nu lua cu tine toată casa!

Împachetează strictul necesar şi nu lua cu tine mai multe haine decât vei îmbrăca! Procedează la fel şi în ceea ce priveşte produsele de igienă şi cele de machiaj. În tren, spaţiul de depozitare a bagajelor este destul de mic şi s-ar putea să nu-ţi încapă toate geamantanele şi valizele. Nu mai punem la socoteală faptul că îi vei deranja şi pe ceilalţi călători. De asemenea, e recomandat să nu iei cu tine obiecte care s-ar putea sparge precum sticle, pahare, farfurii.

Ai grijă de acte şi portofel!

Fii foarte atenta unde îţi păstrezi actele, laptopul, telefonul mobil, banii şi portofelul. În tren există riscul să cazi pradă hoţilor. De asemenea, obiectele de valoare precum bijuteriile trebuie „ascunse” bine în geamantan. Nu le pune pe exteriorul bagajului, în buzunare cu fermoar care se pot deschide!

Nu transporta mâncare!

În tren este recomandat să nu transporţi mâncare gătită şi carne proaspătă.  Pe lângă faptul că se pot altera din cauza temperaturilor la care sunt expuse, produsele alimentare ocupă mult spaţiu în bagaje.

 

Transportul cu avionul

Îţi cunoşti drepturile?

Potrivit Autorităţii naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, călătorii care circulă cu avionul au anumite drepturi. Tu le cunoşti?

Iată care sunt drepturile pasagerilor în cazul transportului aerian:

–         Dreptul de a fi informaţi de către liniile aeriene cu privire la anulări de curse sau la durata întârzierilor;

–         Dreptul la asistenţă (băuturi răcoritoare, mese, cazare după caz) – în cazul refuzului la îmbarcare, al anulării zborului, al întârzierii, al forţei majore;

–         Dreptul de a alege între rambursarea biletului şi redirecţionarea către destinaţia finală – în cazul refuzului la îmbarcare, al anulării zborului, al forţei majore. În cazul ăn care întârzierea este maim are de cinci ore, pasagerii au dreptul la rambursare;

–         Dreptul  la compensare –pasagerii au dreptul la compenare în cazul întârzierilor prelungite dacă aceştia ajung la destinaţia finală cu trei ore sau mai mult după ora de sosire prevăzută iniţial de operatorul de transport aerian, cu excepţia cazului în care zborul a fost întârziat din cauza unor circumstanţe extraordinare.

 

COMENTARII

Lasă un răspuns