Și bucătăriile mici pot deveni spațioase! 18 trucuri pe care ar trebui...

Și bucătăriile mici pot deveni spațioase! 18 trucuri pe care ar trebui să le știe orice gospodină

bucatarie utilata si mobilata cu mobilier alb

Locuiești într-o garsonieră sau într-un apartament cu o bucătărie minusculă, tip chicinetă, în care de abia te miști? Nu ar trebui să fie un mare inconvenient dacă știi cum să profiți la maximum de spațiul oferit. Iată la câte trucuri poți apela pentru a-ți transforma bucătăria în cea mai primitoare încăpere a casei tale!

1. Aruncă tot ce este de aruncat – Înainte de orice, pentru a câștiga spațiu în plus în bucătărie, va trebui să faci curat și să arunci obiectele pe care nu le mai folosești: cutii goale, pungi, bureți de vase folosiți, cârpe, lavete, borcane, sticle de plastic, oale deteriorate, ustensile defecte, veselă crăpată etc. Eliberează toate sertarele, rafturile, polițele și cutiile încercând să păstrezi doar ce ai nevoie. De asemenea, dacă în bucătărie ai depozitat obiecte care nu sunt dedicate gătitului precum medicamente sau cutia cu unelte și scule acestea ar trebui mutate într-o altă încăpere.

 

2. Zugrăvește în alb – Pentru a da senzația de cât mai mult spațiu, zugrăvește pereții în alb și cumpără o mobilă de bucătărie albă, ivoire sau în culori foarte deschise. De asemenea, gresia și faianța ar trebui să fie și ele alese în culori deschise și fără model, deoarece acesta încarcă foarte mult. Dacă îți dorești faianță cu model, optează pentru dungile verticale. Acestea vor da senzația unei bucătării mai înalte.  Dacă vei opta pentru o mobilă închisă la culoare – negru lucios, maro, gri, albastru marin etc – bucătăria ta va deveni minusculă, spațiul foarte închis și atmosfera apăsătoare.

3. Cumpără dulapuri suspendate înalte, care ating tavanul – Într-o bucătărie mică trebuie să valorifici fiecare centimetru pătrat rămas neutilizat. De obicei, mobila, mai exact dulapurile suspendate, au o înălțime standard, iar spațiul rămas până la plafon se pierde. Dacă optezi pentru o mobilă la comandă, cere ca dulapurile să fie înalte până la tavan sau caută în magazine astfel de modele.

4. Cumpără un dulap pe colț – În funcție de cum este configurată bucătăria, poți cumpăra un dulap sau un soldat pe colț, în așa fel încât să beneficiezi de acel spațiu „mort”. Tot pe colț poate fi achiziționată o canapea, o masă de dimensiuni reduse sau poți mona polițe. În astfel de bucătării mici trebuie să utiliezi cât mai mult din spațiul existent, iar colțurile încăperii sunt, de obicei, lăsate libere.

5. Instalează o măsuță rabatantă – În cazul în care spațiul din bucătărie nu-ți permite instalarea unei mese de dimensiuni normale cu scaunele aferente, poți cumpăra o măsuță rabatantă, instalată pe un perete, care se poate ridica și plia ori de câte ori ai nevoie. Scaunele ar trebui să fie de dimensiuni mai mici, poate chiar în genul celor de bar. Aici poți lua micul dejun, cina sau o gustare, la fel cum această masă poate fi transformată, la nevoie, în blat de lucru.

perdea alba la geam

 

6. Optează pentru o perdea albă – De cele mai multe ori, o bucătărie mică este o încăpere destul de întunecată, mai ales dacă geamurile nu au o mărime normală, ci sunt mici și înguste. Și, cum lumina naturală dă senzația de spațiu mai generos, recomandat este să nu acoperi ferestrele cu perdele colorate sau materiale grele. Alege o perdea ușoară, albă, dintr-un material cât mai fin, prin care să pătrundă lumina și care să încadreze fereastra. Dacă ești nehotărâtă și nu știi ce model se potrivește mai bine, noi am găsit pe acest site câteva sfaturi care te vor ajuta să faci alegerea cea mai bună.

7. Cumpără mobilă cu geamuri – Dulapurile suspendate care prezintă geamuri din sticlă transparentă – de obicei cele rustice, dar nu numai – îți vor permite să vezi în interiorul acestora și vor da senzația unei bucătării mai spațioase. Este un truc ce funcționează mai ales dacă în dulapurile respective așezi pahare, căni colorate sau farfurii. La vedere ar trebui să stea obiectele fine și delicate, nu oale și tigăi arse de mâncare.

8. Pentru ce corpuri de iluminat optezi – În bucătărie este recomandat să instalezi o plafonieră de culoare foarte deschisă, albă chiar, sau un pendul cu mai multe becuri care să lumineze foarte bine încăperea. Evită corpurile de iluminat cu abajur textil sau din hârtie pentru că oferă o lumină discretă și difuză. De asemenea, evită abajururile închise la culoare sau încărcate cu diferite mici picturi. Becurile ar trebui să fie economice, cu lumină caldă.

 

9. Montează polițe suplimentare pe pereții goi – Dacă ai un perete gol sau doar o porțiune mică, montează pe verticală mai multe polițe. Acestea pot fi din lemn, în ton cu mobila, sau din metal. Sunt perfecte pentru a susține greutăți mici, iar în funcție de lățimea acestora aici poți așeza căni, ceșcuțe de cafea, mici cutii și recipiente etc. Ultima poliță, cea de jos, poate fi prevăzută cu un cuier pentru prosoape.

 

10. Folosește toate spațiile libere existente – Unul dintre spațiile nefolosite din bucătăria ta îl reprezintă partea interioară a ușilor dulapurilor de jos. Aici poți monta suporturi pentru cutiile de spaghete, ambalajul în care păstrezi folia de aluminiu, cea alimentară, hârtia de copt, pungile alimentare sau de gunoi, bureti sau lavete etc. Pe interiorul ușilor mai poți monta mici cârlige de care să agăți obiecte ușoare.

11. Organizează sertarele – După ce ai făcut curat în sertare și ai aruncat obiectele de care nu mai ai nevoie, aranjează aici ustensilele pe care le folosești cel mai des. Un sertar ar trebui să fie destinat numai tacâmurilor, unul ar trebui să fie destinat ustensilelor mai voluminoase – spumieră, strecurătoare, palete, cuțite foarte lungi, diferite alte accesorii pentru tăiat, tocat sau mărunțit etc.

bucatarie mica utilata modern si mobilata

 

12. Organizează dulapurile – În dulapurile de jos sau în cele suspendate mai poți monta încă un rând de polițe (dacă îți permite spațiul, în așa fel încât distanța dintre ele să nu fie foarte mică). De asemenea, pe planșeul din spatele dulapului poți monta două bare subțiri care să servească drept suport pentru câteva farfurii. Evident, înainte de orice, dulapurile trebuie eliberate de vasele deteriorate, tigăile și oalele arse, pe care nu le mai folosești. Și încă un sfat: ustensilele, dispozitivele, recipientele pe care le utilizezi foarte rar ar trebui depozitate pe raftul cel mai de sus al dulapurilor, ca să nu te lovești mereu de ele și ca să nu te incomodeze. Iar ce folosești foarte des ar trebui așezat pe rafturile de jos, ca să-ți fie la îndemână.

 

13. Și spațiul dintre frigider și un perete lateral poate fi utilizat – Dacă frigiderul este poziționat cu o latură aproape lipită de un perete, cum se cam întâmplă de obicei, acest spațiu îngust poate fi folosit cum nici nu te gândești. Vei avea însă nevoie de ajutorul unui tâmplar care să-ți construiască un schelet din lemn cu mai multe polițe și care este prevăzut cu rotițe. Pe polițe poți așeza borcane cu murături, recipientele în care păstrezi condimentele, căni, ceșcuțe, farfurii de cafea etc. În general, obiecte mici. Când ai nevoie de ele tragi ușor dispozitivul și te servești.

 

14. Montează polițe pe lateralele unul dulap – Dacă este posibil, montează câteva polițe pe o laterală a unui dulap. Nici nu știi câte nimicuri poți depozita aici! Nimicuri de care, evident, ai nevoie. În funcție de lățimea acestor rafturi, aici poți așeza cutii de depozitare, coșuri, diverse ambalaje și recipiente, chiar și un ghiveci cu flori.

 

15. Folosește spațiul pe verticală – Dacă ai loc, așază pe dulapurile suspendate cutii de depozitare colorate, vesele în care să ții lucrurile și obiectele mai puțin importante, pe care le folosești rar sau pur și simplu nu te înduri să le arunci. Pe mai multe polițe montate pe un perete poți așeza blenderul, mașina de făcut pâine, prăjitorul de pâine sau chiar cuptorul cu microunde.

16. Folosește coșuri și cutii de depozitare – Toate mărunțișurile ar trebui depozitate în cutii speciale, pentru a păstra ordinea și curățenia. Nu le ține împrăștiate prin sertare sau înghesuite prin dulapuri pentru că te vor năpădi în cele din urmă și iar te vei plânge că nu mai ai loc în bucătărie.

 

17. Pune pungile în cutii de șervețele – Mulți dintre noi păstrăm pungile din plastic în care cărăm alimentele de la supermarket. Și, de cele mai multe ori, le dosim pe toate, claie peste grămadă, într-un sertar. Mare greșeală! Acestea pot fi frumoas împachetate și introduse, una câte una, într-o cutie pentru șervețele. Nici nu-ți imaginezi câte pungi din plastic pot încăpea!

 

18. Folosește spațiul de sub dulapurile de jos – Dacă dulapurile de jos sunt prevăzute cu piciorușe, evident că vei avea un spațiu liber sub ele. Spațiu suficient pentru mai multe sertare. Nu trebuie decât să apelezi la un tâmplar, iar treaba e ca și rezolvată. Aceste sertare pot fi integrate în mobilă sau pot fi prevăzute cu rotițe, pentru a le folosi cât mai ușor.

Sursa foto: Unsplash, Pexels

COMENTARII

Lasă un răspuns