Cum păstrezi aerul curat în casă. 15 trucuri pe care să le...

Cum păstrezi aerul curat în casă. 15 trucuri pe care să le încerci

0 4069

În sezonul rece, ne este, uneori, dificil să aerisim locuința așa cum ne-am dori. Iar asta pentru că, odată ce-am deschis geamurile, pierdem căldura din apartamente. Cum păstrezi aerul curat în casă? Trebuie să apelezi la câteva trucuri și să urmezi mai multe sfaturi. Iată mai jos ce ai de făcut pentru a respira aer proaspăt!

 1. Cum păstrezi aerul curat: Aerisește dimineața și seara

Pentru că afară este destul de frig, nu mai poți sta cu geamurile deschise prea mult timp. Va trebui să aerisești camerele dimineața și seara, timp de 10-15 minute. Asta, pentru evita pierderile mari de căldură. Poți aerisi și în cursul zilei, dacă temperatura de afară îți permite. Mai puțin însă, dar mai des. Nu ar fi rău să cumperi și un purificator de aer.

mobila veche cefacemimi.ro2. Cum păstrezi aerul curat: Scapă de mobila veche

Obiectele de mobilier foarte vechi precum recamierele, fotoliile, canapelele și scaunele tapițate, bibliotecile, vitrinele dar și covoarele înmagazinează, în timp, o mare cantitate de praf și chiar spori de mucegai. Vor emana un miros neplăcut, greu, de care nu vei scăpa indiferent de cât de des ai face curat. Încearcă să arunci mobila veche, de pe timpul bunicii. Iată cum păstrezi aerul curat în casă, neviciat și proaspăt!

3. Cum păstrezi aerul curat: Înlocuiește covoarele

Un covor vechi este plin de praf, impurități, spori de mucegai și acarieni de care nu mai poți scăpa, oricât l-ai aspira. În fibrele sale s-au adunat atâția microbi, germeni și bacterii încât poate deveni un adevărat pericol pentru sănătatea ta și a familiei tale. Nu uita că cei mici se joacă pe covor, merg de-a bușilea, se tăvălesc și se rostogolesc. Dacă ai dus deja covorul la curățat de câteva ori, poate că ar fi cazul să te oprești să să încerci să scapi de el pentru totdeauna.

4. Cum păstrezi aerul curat: Repară țevile și instalația sanitară!

Simți în baie miros de umezeală și mucegai? Probabil că țevile de apă sunt vechi, ruginite și poate chiar prezintă scurgeri. Ar trebui verificate și, dacă este cazul, reparate sau chiar înlocuite. În caz contrar, riști ca acestea să se fisureze și mai tare, iar tu să te inunzi. Nu mai vorbim despre faptul că mirosul urât din baie pătrunde în casă, iar umezeala este mediul propice dezvoltării mucegaiului. Cum păstrezi aerul curat în casă? Elimină umiditatea!

4. Cum păstrezi aerul curat: Instalează un ventilator în baie

Pentru a păstra un aer curat și uscat în baie, ar trebui să instalezi un ventilator care să evacueze mirosurile, aerul umed și aburii. Asta, dacă baia ta nu este prevăzută cu geam. Pornește ventilatorul de fiecare dată când faci duș sau baie. Un astfel de aparat se găsește în orice magazin la raionul de electrocasnice și costă aproximativ 50-100 de lei.

hota aragazcefacemimi.ro5. Cum păstrezi aerul curat: Folosește hota de aragaz!

De fiecare dată când gătești, nu uita să folosești hota de aragaz! În acest fel, mirosul de mâncare și mai ales de prăjeală, nu vor pătrunde în celelalte camere. În același timp, vor fi evacuați și aburii, iar în bucătărie nu se va forma umezeală. Cum păstrezi aerul curat în casă? E simplu! Ai grijă ca atunci când gătești la aragaz să folosești hota și să ții ușa de la bucătărie închisă!

6. Cum păstrezi aerul curat: Atentie la umezeală!

Când vorbim despre umezeală ne referim la întreaga locuință: bucătărie, baie, balcon, camere. Și, tot când vorbim despre umezeală, vorbim și despre mucegai și igrasie. În cazul în care ai observat pe tavan sau în colțurile de sus ale acestuia pete gălbui, maronii sau închise la culoare, trebuie să iei de urgență măsuri! Igrasia și mucegaiul se formează mai ales în bucătărie și baie, dar poate apărea și în cămară sau într-o anumită cameră, dacă există un perete exterior și orientat către nord. Pe lângă faptul că te poți trezi cu afecțiuni grave de plămâni, aerul din încăperea respectivă miroase urât.

7. Cum păstrezi aerul curat: Nu usca rufe in casă!

Ne aflăm în sezonul rece, iar persoanele care locuiesc în apartamente fără balcon usucă, de cele mai multe ori, rufele în casă. Mare greșeală! Aerul din interior devine umed, iar umezeala, pe lângă faptul că afectează pereții, mobila și covoarele, emană și un miros foarte neplăcut. Rufele se usucă în balcon sau pe un grilaj montat pe fațada blocului, în fața ferestrelor. Uite cum păstrezi aerul curat în locuința ta fără prea mare efort!

8. Cum păstrezi aerul curat: Ce faci cu mopul umed?

După ce ai dat cu aspiratorul și ai spălat podelele cu mopul, acesta trebuie foarte bine clătit și ținut în balcon, în aer liber pentru a se usca. Nu lăsa căldarea plină cu apă și mopul ud în baie sau pe hol! Fibrele textile vor prinde un miros foarte greu și vor mucegăi.

9. Cum păstrezi aerul curat: Curăță sacul aspiratorului

Dacă sacul aspiratorului este din material textil, acesta trebuie bine scuturat, iar apoi bine spălat. În caz contrar, praful acumulat în cantități foarte mari va ajunge din nou în aer și riști să te îmbolnăvești. Iar mirosul va fi unul aproape insuportabil. Cum păstrezi aerul curat în casă? Spală sau măcar scutură sacul aspiratorului de fiecare dată după ce aspiri mocheta sau covoarele.

hartii cefacemimi.ro10. Cum păstrezi aerul curat: Aruncă hârtiile care nu-ți mai folosesc!

Pe masă sau birou, pe rafturi și în sertare s-a adunat foarte multă maculatură? Acesta este unul dintre motivele pentru care în locuința ta persistă un miros greu și stătut. Aruncă revistele vechi, agendele care nu-ți mai folosesc, chitanțele sau facturile de acum câțiva ani, dosarele, foile, cutiile și cartoanele.

11. Cum păstrezi aerul curat: Renunță la prosoapele textile de bucătărie

Sunt printre cele mai murdare lucruri pe care pui mâna și pe care le duci la gură. Cu prosoapele de bucătărie din material textil te ștergi pe mâini, te ștergi la gură și le folosești și la alte activități: poate aduni firmiturile de pe masă, cureți o pată de mâncare sau de apă etc. Materialul se umezește și poate dezvolta spori de mucegai. Mai mult, resturile alimentare care se găsesc în fibrele textile intră în stare de putrefacție, iar tu te poți îmbolnăvi. Nu în ultimul rând, cu toții știm cât de urât poate mirosi un astfel de prosop și ce aer viciat simțim când intrăm în bucătărie. Cum păstrezi aerul curat? Folosește prosoape de bucătărie din hârtie!

12. Cum păstrezi aerul curat: Spală căldarea de gunoi

Nu este suficient să duci gunoiul zilnic. Și căldarea trebuie spălată și igienizată. Iar acest lucru trebuie făcut cel puțin o dată la câteva zile. Chiar dacă folosești pungi pentru gunoi, acestea, uneori, se rup lăsând lichidele și resturile alimentare să se scurgă. După ce arunci gunoiul nu uita să speli și căldarea!

frigider cefacemimi.ro13. Cum păstrezi aerul curat: Curăță frigiderul!

Frigiderul trebuie curățat și igienizat o dată pe lună. Dacă nu, la un moment dat, mirosul de mâncare va invada bucătăria dar și întreaga locuință. Cum păstrezi aerul curat? Frigiderul trebuie scos din priză, iar rafturile și grilajele trebuie spălate cu detergent, iar apoi uscate. Nu uita să ștergi pereții interiori ai aparatului frigorific și să înlături resturile alimentare, petele și eventualele urme de mucegai. Apoi, păstrează toate alimentele și mâncarea gătită în caserole din plastic închise ermetic!

14. Cum păstrezi aerul curat: Folosește odorizante naturale

În fiecare încăpere ar trebui să folosești, după ce aspiri, speli podelele și ștergi praful, odorizante de cameră naturale: bicarbonat de sodiu, condimente precum vanilie, scorțișoară sau cuișoare, coji de lămâie sau portocală. Evită spray-urile din magazine pentru că sunt pline de chimicale, iar acestea sunt periculoase pentru sănătate. O rețetă pe care o poți pregăti acasă și care ar trebui încercată este o soluție din apă, bicarbonat de sodiu și zeamă de lămâie. Amestecă ingredientele, pune lichidul într-o sticlă cu pulverizator și folosește-l așa cum folosești un spray de cameră.

15. Cum păstrezi aerul curat: Folosește bicarbonat de sodiu!

Bicarbonatul de sodiu absoarbe mirosurile și împrospătează aerul. Uite cum păstrezi aerul curat în locuința ta cu efort minim și bani puțini! Pune în fiecare încăpere a locuinței tale câte un recipient cu bicarbonat. Vei simți diferența! Cu același produs natural poți spăla interiorul frigiderului, cuptorul cu microunde, poți curăța gresia, plăcile de faianță și obiectele sanitare.

COMENTARII

Lasă un răspuns