În cinci minute mi-am plătit taxele online și îți spun cât de...

În cinci minute mi-am plătit taxele online și îți spun cât de simplu este

0 2570
femeie care lureaza la laptop la birou

Am auzit azi dimineață la știri că deja sunt cozi interminabile la ghișeele administrațiilor financiare pentru plata taxelor și a impozitelor locale. Ca în fiecare an, românii se calcă în picioare să-și achite impozitul la casă, la mașină, teren, taxa de parcare și salubrizare. Și uite cum mi-am adus aminte de dările pe care le am și eu de plătit la stat. Lucru pe care l-am făcut, spre deosebire de alții, în doar 5 minute, din fața calculatorului.

La fiecare început de an românii se înghesuie să-și plătească taxele și impozitele locale, iar cozile la ghișeele administrațiilor financiare ne amintesc de cele la carne și ouă de pe vremea ceaușistă. Probabil că românul a rămas cu acea nostalgie a vremurilor de demult, când stătea cu orele în picioare, coada fiind o parte importantă a trecutului nostru. Se pare că am asimilat-o atât de bine, încât nu putem renunța la ea nici în ziua de azi. O urâm și o iubim în același timp. Pentru că îți aduci aminte cu groază de timpurile comuniste când stăteai la coadă la mâncare, dar nu realizezi că și azi faci la fel. De data aceasta nu pentru că ai fi obligat, ci pentru că așa vrei tu. Și nu stai ca să cumperi mâncare, ci ca să-ți plătești la timp niște dări către stat, stat pe care oricum îl înjuri zi de zi. Dacă nu știai, află că prima tranșă a impozitelor și taxelor locale poate fi plătită fără penalizări până la 31 martie. Mai mult, dacă până la sfârșitul lui martie achiți integral impozitul pe clădiri, teren și mașină, vei primi o bonificație de 10%. Deci, de ce te îmbulzești din ianuarie la ghișeu? Și, dacă tot vrei să-ți iei de pe acum de-o grijă, de ce n-o achiți online? Poate pentru că nu ai un card. Să nu uităm, totuși, că mulți pensionari primesc pensia prin poștă. Sau pentru că nu ai încredere în sistemul electronic. Cu alte cuvinte, ți-e frică să nu ți se fure banii. Sau ai card, dar nu știi cum să-l folosești. Sau nu știi cum funcționeazăplatforma online prin care îți poți achita datoria. Află că e mai simplu decât credeai. Și rapid. Nu mai stai două ore la coadă. Nu te ma calci în picioare cu alții. Nu te  mai cerți cu nesimțiții care vor să se bage în față. Nu mai ești obligat să suporți privirea acră a funcționarei de la ghișeu. Eviți stresul, tensiunea ridicată și transpirațiile care te năpădesc de nervi. Îți sună cunoscut, nu? Iată, pe pași, cum îți poți plăti dările la stat în cinci minute, în timp ce altora le ia două ore. Nu ai nevoie decât de un calculator care să fie conectat la internet.

PASUL 1. Intră pe siteul ghiseul.ro. Ca să poți plăti, trebuie să te înregistrezi. Iar ca să te înregistrezi, va trebui să soliciți datele de acces – id-ul și parola – făcând click pe butonul din stânga jos. Vezi fotografia de mai jos.

plata taxe si impozite online

PASUL 2. După ce ai dat click pe butonul „Solicită date de acces”, vei fi direcționat către o altă pagină unde va trebui să completezi în câmpurile speciale datele tale din buletin, cele pe de card și o adresă de mail unde îți vor fi trimise informațiile solicitate. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să completezi câmpul special cu codul numeric personal, iar apoi să apeși butonul verifică. Vezi fotografia de mai jos.

plata taxe si impozite online

PASUL 3. După ce ți-a fost verificat CNP-ul, îți vor apărea alte câmpuri goale pe care va trebui să le completezi cu numele județului în care locuiești, adresa din buletin, numele și prenumele, adresa de mail și numărul de telefon. Un alt câmp liber este destinat unui cod de securitate pe care trebuie de asemenea să-l completezi dovedind astfel că nu ești un robot. Apoi apeși butonul „Trimite cerere”. Vezi fotografia de mai jos. 

plata taxe si impozite online

PASUL 4. Ultimul pas pentru înregistrare îl reprezintă completarea secțiunii „Validare Card” unde trebuie să introduci numărul cardului cu care vei face plata. Cardul trebuie să fie emis pe numele tău. După ce ai introdus și aceste date, apasă din nou butonul „Aprobă”. În doar câteva secunde, datele de acces – id-ul și parola –  îți vor fi trimise pe mail. Vezi fotografia de mai jos. 

plata taxe si impozite online

PASUL 5. Ca să te înregistrezi pe site, datele de acces – id-ul și parola – trebuie introduse pe prima pagină a site-ului ghiseul.ro, în cele două câmpuri special destinate. Vezi fotografia de mai jos.

plata taxe si impozite online

Practic, în acest moment, odată ce te-ai logat, procesul de achitare a dărilor către stat devine și mai simplu. Vei intra direct în contul tău unde, la secțiunea „Obligații de plată” vei găsi informații cu privire la sumele pe care le datorezi pentru fiecare taxă sau impozit în parte. Nu trebuie decât să apeși butonul „Plătește”. Automat, ți se va deschide o pagină unde va trebui să introduci numărul cardului și cele trei cifre de pe spatele acestuia (este vorba despre un cod de securitate). După câteva secunde, vei primi un SMS prin care ți se va transmite o parolă 3D Secure pe care trebuie să o treci într-o căsuță specială. În doar câteva secunde vei primi pe mailul pe care l-ai furnizat dovada plății. Hai, că este foarte simplu! 5 minute! Pe ceas!

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns