Cum sa cheltuiesti banii cu cap?

Cum sa cheltuiesti banii cu cap?

0 1346

Chiar dacă stai prost cu banii şi nu-ţi mai permiţi cumpărături foarte scumpe, câteodată ţi se întâmplă să achiziţionezi produse de care nu ai nevoie. Fie ţi se pare că ai pus mâna pe un chilipir, fie vrei să-ţi faci o bucurie sau să scapi de stres, cumpărăturile din impuls, făcute pe moment iti vor golo cardul sau buzunarele. Mimi iti da x sfaturi  despre cum sa să te abţii să cumperi mărunţişuri inutile.

 

Mergi la cumpărături cu bani puţini

Pentru a nu cheltui bani pe orice lucru pe care ţi-l doreşti pe moment, fie că este vorba despre îmbrăcăminte, încălţăminte, produse alimentare sau obiecte decorative, mergi la cumpărături cu bani puţini în aşa fel încât să-ţi ajungă pentru strictul necesar.

Renunţă la plimbatul prin magazine

Dacă ai nevoie de o pereche nouă de ghete, caută doar în magazinele de profil. Evită să intri în alte magazine, unde se comercializează îmbrăcăminte sau produse cosmetice. Pentru că tu ai nevoie de ghete nu de cămăşi sau parfumuri. Nu uita pentru ce anume ai plecat la cumpărături.

Nu ramene datornic!

Fă-ţi o listă cu principalele cheltuieli lunare precum taxe, impozite, facturi, rate la bănci şi achită-le pe acelea primele, înainte de a face orice alte achiziţii. Astfel, nu vei rămâne dator nici la bancă nici la utilităţi.

Respectă lista făcută de acasă

Este obligatoriu ca de fiecare dată când pleci la cumpărături să întocmeşti de acasă o listă cu produsele care îţi sunt necesare. În magazin nu te abate de la această listă. Încearcă s-o respecţi întocmai!

Cum elimini situaţiile tentante?

Există o mulţime de modalităţi prin care poţi elimina situaţiile tentante care te-ar face să cumperi produse decare nu ai nevoie. În primul rând, redu plimbările prin mall-uri sau alte magazine. În loc să baţi la picior fiecare butic, mai bine plimbă-te prin parc. În al doilea rând, încearcă să faci cumpărăturile o dată pe săptămână pentru a evita drumurile dese la supermarket. Dacă ai o slăbiciune pentru cumpărăturile on-line încearcă să petreci mai puţin timp în faţa calculatorului şi nu mai intra pe site-urile respective.

Fă-ţi un alt program în timpul liber

În loc să mergi la cumpărături sau să te plimbi aiurea prin magazine mai bine te-ai întâlni cu prietenii, ai merge la un film sau la o plimbare prin parc. În timpul liber poţi face foarte multe lucuri care să te ţină departe de cumpărături. Dacă stai acasă poţi citi o carte, poţi primi în vizită rudele sau poţi merge tu în vizită la prieteni.

Învaţă să rezişti reclamelor

Dacă ştii că te influienţează uşor reclamele, mai bine te expui mai puţin la ele. În cutia poştală găsim tot felul de cataloage de la firme, companii, lanţuri de magazine, supermarket-uri şi hypermarket-uri. Aruncă aceste anunţuri publicitare pentru că, dacă le păstrezi în casă, este posibil să nu rezişti curiozităţii şi să pleci la cumpărături.

Cum te educi singur?

Dacă simţi impulsul să cumperi ceva din senin, mai bine aştepţi o zi, timp în care te gândeşti dacă ai cu adevărat nevoie de acel lucru. De cele mai multe ori te răzgândeşti şi îţi dai seama că ar fi fost o mare greşeală din parte ta dacă te-ai fi lăsat dus de val. Dacă, dimpotrivă, după o zi tot îţi doreşti să cumperi acel obiect, chiar dacă nu ai vreun motiv logic, atunci este bine să te abţii pentru că sigur vei regreta mai târziu. Dacă totuşi nu poţi să-ţi scoţi din minte ideea de a achiziţiona obiectul respectiv, mai bine îl pui pe lista pentru ocazii speciale, cum ar fi aniversarea ta.

Ştiai că….

Există persoane dependente de cumpărături, iar această afecţiune se numeşte oniomanie.. Oniomania se aseamănă destul de mult cu dependenţa de substanţe. Dependenţii de cumpărături cheltuiesc bani peste posibilităţile lor financiare şi simt o plăcere foarte mare prin a-şi cheltui banii pe tot felul de nimicuri.  Totuşi, plăcerea de a face cumpărături este deseori însoţită de anxietate şi de un sentiment de vină şi frustrare.

 

 

COMENTARII

Lasă un răspuns