Cum folosesti corect repartitoarele de caldura?
Facturile la intretinere au explodat si ne-au golit buzunarele! Mimi trebuie sa plateasca sute de lei pentru caldura consumata in lunile trecute. Iar iarna abia acum si-a intrat cu adevarat in drepturi. Ce este de facut? Cum sa consumam mai putin dar, in acelasi timp, sa nu tremuram de frig in case? Mimi s-a interesat si a aflat cum sa foloseasca corect repartitoarele de caldura. Acum iti spune si tie ce e de facut. Ascult-o pe Mimi!
Foloseşte corect repartitoarele – folosirea incorectă duce la cele mai mari pierderi înregistrate pe lună.Fă-ţi un obicei în a avea grijă de reglarea temperaturii din cameră în funcţie de cât de mult stai acolo, cât de des şi cât de mult aeriseşti încăperea.
Închide repartitorul din bucătărie când găteşti – dacă găteşti, iar în bucătărie sunt aburi şi se face foarte cald, nu are rost să stai cu robinetul repartitorului deschis.Oricum temperatura este ridicată din cauza cuptorului şi a aragazului puse în funcţiune.
Lasă căldura să circule în întreaga casă – ai calorifer în baie? Ţine uşa deschisă iar căldura va circula înspre hol şi alte camere.În acest fel, poţi regla robinetul repartitoarelor din casă la un nivel mai mic.
Reglează diferenţiat temperatura camerelor – dacă nu petreci foarte mult timp într-o anumită cameră, nu este cazul s-o încălzeşti la maximum.Reglează robinetul repartitorului la o temperatură mai mică decât în restul încăperilor.
Montează termostate – montează termostate pe radiatoare. Este vorba despre robineţi cu senzor termostatic.Astfel, economişeşti până la 20% din factura pentru încălzire.
Orientează căldura spre interiorul camerei – pune între calorifer şi perete o folie de aluminiu, astfel încât căldura emisă să fie orientată către interiorul camerei. Astfel, nu se va pierde prin pereţi.
Izolează ferestrele şi uşile -foloseşte bandă adezivă sau înlocuieşte ferestrele de tip vechi cu cele care asigură o izolare termică mai bună.Şi izolarea exterioară a blocului este o metodă eficientă de a păstra căldura în apartament.
Foloseşte suluri textile – bunicile noastre puneau la uşi şi ferestre suluri din material textil pentru a împiedica aerul rece şi curentul să pătrundă în casă. Dacă nu ai termopane, iar uşa de la intrare nu este perfect izolată ai putea încerca acest truc.
Cum să plăteşti mai puţin la căldură?
Dacă ai montate repartitoare de căldură, trebuie să respecţi nişte reguli pentru a nu-ţi încărca foarte mult factura.
Aeriseşte corect – închide robineţii termostatici înainte de a deschide ferestrele. 10-15 minute sunt suficiente pentru ca aerul proaspăt să intre în apartament fără a risipi căldura din camere. În tot acest timp, robinetul se va regla pe poziţia antiîngheţ, după care se va reveni la starea iniţială.Dacă robineţii termostatici nu sunt închişi pe perioada aerisirii, consumurile cresc vertiginos.
Nu acoperi caloriferul – nu usca hainele pe calorifer, ţi se va mări factura! De asemenea, asigură-te că în faţa caloriferelor nu există draperii groase sau mobilă.În cazul în care ai piese de mobilier aşezate în faţa caloriferului, păstrează o distanţă de minimum 30 de centimetri.
Protejează repartitorul – protejează repartitoarele împotriva deteriorării fizice şi a pătrunderii lichidelor în interior (în special repartitoarele montate în baie).Odată cu montarea repartitoarelor, consultă un specialist pentru a vedea dacă nu este oportună montarea unor sisteme pentru echilibrarea instalaţiilor de încălzire.Astfel, calitatea distribuţiei agentului termic în clădire va creşte considerabil şi vei înregistra chiar şi o scădere a cantităţii de energie consumată.
Închide repartitoarele când pleci de acasă – redu temperatura caloriferului înainte de a pleca de acasă. Important: nu lăsa camerele să se răcească complet pentru că energia pentru reîncălzire îţi va umfla factura.