Cum să reziști în casă când afară este caniculă

Cum să reziști în casă când afară este caniculă

0 1980

Nu ai aer condiționat, iar locuința ta s-a transformat într-un cuptor? Nu poți ieși nici afară, nu poți sta nici în casă? Nu mai spunem de faptul că nu te poți odihni noaptea din cauza căldurii. Nu dispera! Există soluții pe care ar trebui să le încerci în zilele toride de vară, mai ales când meteorologii anunță cod galben de caniculă. Vei vedea că funcționează!

1. Aerisește dimineața și seara – Locuința ta trebuie aerisită, dar nu în miez de zi, când afară temperaturile depășesc la umbră 35 de grade. Aerisește dimineața, foarte devreme și seara sau noaptea. Pe parcursul zilei, ține toate geamurile și ușile închise.

cearsaf la fereastra

2. Pune cearșafuri umede la geamuri – Ca să te ferești de caniculă și să poți dormi noaptea confortabil, deschide geamul de la cameră și agață în fața lui un cerașaf umed. Aerul va pătrunde în dormitor, dar va fi filtrat prin țesătura rece.

femeie jaluzele

3. Trage draperiile – Evident, pe timp de zi draperiile și jaluzelele trebuie trase în așa fel încât să împiedice razele de soare și căldura să pătrundă în interior. Culoarea acestora trebuie să fie una deschisă.

ventilator in geam

4. Pune ventilatorul în geam – Un sfat pe care ar fi bine să-l urmezi este să pui un ventilator mic, de birou, în fața geamului deschis. Jetul de aer îndreptat către fereastră va împiedica aerul cald să pătrundă în cameră.

5. Folosește așternuturi din bumbac – Dacă vrei să dormi bine noaptea, este recomandat să folosești așternuturi de pat din materiale naturale. Bumbacul este cel mai indicat deoarece absoarbe umezeala, lasă pielea să respire și este foarte răcoros.

6. Ține lenjeria de pat pentru cateva minute în congelator – Cearșaful și fața de pernă pot fi bagate într-o sacoșă din material textil și ținute pentru câteva minute la congelator. Apelează la acest truc seara, înainte de culcare. Răcoarea lor îți va oferi confort și vei putea adormi.

7. Scoate aparatura electrică din priză – Căldura din locuința ta este cauzată nu numai de temperaturile ridicate de afară, ci și de aparatura electrică ținută non stop în priză. Deconectează dispozitivele, mai puțin frigiderul.

8. Pune în fața ventilatorului o pungă cu gheață – Ventilatorul nu face altceva decât să ventileze aerul cald existent în cameră. Însă, dacă pui în fața aparatului un recipient cu gheață, aerul se va răci, iar tu nu vei simți canicula.

femeie care foloseste cuptorul

9. Nu mai găti la aragaz sau cuptor – Este recomandat ca în zilele caniculare să nu folosești aragazul și nici cuptorul. Poți folosi pentru încălzirea mâncărurilor sau a lichidelor cuptorul cu microunde.

folie de aluminiu la geam

10. Pune folie de aluminiu în geamuri – Folia de aluminiu lipită de geam va împiedica soarele să pătrundă în cameră dar și căldura. Știm că nu este deloc estetic, dar în situații de criză poți face un compromis.

barbat care doarme pe jos

11. Dormi pe jos – Știm cu toții că aerul cald se ridică, iar cel rece coboară. În zilele toride poți încerca să dormi pe jos, pe o saltea sau pilotă. Pe podea va fi mult mai răcoare decât în pat.

12. Dormi singur în cameră – Chiar dacă, de obicei dormiți împreună, acum este cazul să o faceți în camere separate. Singură în pat îți va mult mai răcoare decât dacă dormi cu iubitul sau soțul tău.

femeie care doarme

13. Umple o față de pernă cu orez sau grâu – Un sfat de pe timpul bunicilor care funcționează și în ziua de azi: umple o față mică de pernă cu orez, fasole sau boabe de grâu și ține-o, înainte de culcare, pentru 15 minute la frigider.

14. Dormi cu mâinile și picioarele depărtate – Încearcă, atunci când dormi noaptea, să nu îți atingi mâinile și picioarele între ele. Dormi pe spate sau cu fața în jos, cu brațele și picioarele cât mai depărtate.

femeie care sta cu picioarele in apa

15. Înainte de culcare ține picioarele în apă rece – Un duș cu apă călduță sau un lighean cu apă rece în care să-ți ții picioarele pentru câteva minute te vor ajuta să te răcorești să să dormi confortabil întreaga noapte.

femeie care bea apa

16. Consumă multă apă – Este foarte important să ne hidratăm peste zi, dar la fel de important este s-o facem și seara, înainte de culcare. Dacă nu poți bea multă apă, mănâncă pepene, mere, piersici sau struguri. Evită, în schimb, condimentele!

femeie cu prosop la gat

17. Aplică comprese reci pe corp– Un prosop umed poate fi aplicat în zona gâtului, la subraț, pe frunte, în zona din spatele genunchilor sau pe picioare. Temperatura corpului va scădea, iar tu tevei răcori instantaneu.

18. Nu sta goală în casă – Multe persoane consideră că dacă stai gol în casă îți va fi mai răcoare. Altele, dimpotrivă, cred că ar trebui să te îmbraci. Motivul? Materialul textil absoarbe transpirația, iar pielea rămâne uscată. În acest fel, îți va fi mult mai răcoare.

19. Pune sticle cu apă rece în pat – Umple o sticlă de un litru cu apă și ține-o la congelator până ce apa îngheață. Apoi, pune sticla printre așternuturi, iar patul tău se va răcori. În acest fel, vei putea dormi confortabil întreaga noapte.

COMENTARII

Lasă un răspuns