Afară sunt  – 20 de grade Celsius!! Cum învingi gerul în această...

Afară sunt  – 20 de grade Celsius!! Cum învingi gerul în această iarnă

Deși mai sunt câteva zile până la primăvara calendaristică, iarna parcă de abia acum își intră cu adevărat în drepturi. În continuare ne așteaptă ninsori abundente și temperaturi extreme. Termometrele vor arăta pe timpul nopții și până la minus 22 de grade Celsius, iar ziua vor ajunge și până la minus zece. În următoarea perioadă nu scăpăm nici de viscol, iar din cauza vântului vom resimți și mai puternic frigul. Iată câteva sfaturi pe care ar trebui să le respecți ca să te protejezi de îngheț și degerături dacă ieși afară.

iarna bautura calda

Bea multe ceaiuri  – Este foarte important ca în acestă perioadă cu temperaturi scăzute corpul tău să fie bine hidratat. Băuturile calde precum ceaiurile îți vor ridica temperatura corpului și, în acest fel, vei face față mai bine gerului cumplit de afară. Recomandat este să consumi o cană cu ceai înainte de a pleca de acasă, mai ales dacă știi că ai de mers mult pe jos. Și laptele fierbinte este recomandat.

Consumă grăsimi animale – În general, iarna este recomandat să consumăm o cantitate mai mare de grăsimi animale – proteine – și calorii. Organismul le va arde și, în acest fel, va beneficia de o infuzie de energie. Nu degeaba iarna, la țară, oamenii mâncau și încă mai mănâncă slănină cu ceapă.

alcool

Renunță la alcool – Nu consuma alcool dacă trebuie să ieși afară în frig! Dacă nu știai, află că alcoolul dilată vasele de sânge și, chiar dacă pe moment ai impresia că ți-e cald, de fapt corpul pierde accelerat căldură. Iar tu nici măcar nu-ți dai seama.

Încalță ghete înalte cu talpă groasă – Ghetele cu talpă groasă, aderentă, îți vor proteja picioarele de îngheț. Renunță la cizmele cu talpă subțire și încalță bocanci călduroși din piele naturală și bine căptușiți. Încălțămintea trebuie să fie înaltă până peste glezne pentru a împiedica să pătrundă zăpada.

imbracaminte iarna

Îmbracă-te în straturi – Îmbrăcămintea în straturi presupune un maiou, un tricou, o bluză cu fermoar și mânecă lungă sau un pulover și o geacă groasă din puf. Aceste straturi de haine permit aerului să circule la nivelul pielii și să se încălzească la temperatura corpului. Hainele trebuie să fie din bumbac deoarece acesta nu provoacă alergii, reține umezeala și lasă pielea să respire. De asemenea, hainele nu trebuie să fie strânse pe corp! Nici încălțămintea nu trebuie să fie fixă. Asta nu înseamnă să porți ghete mai mari cu unul sau două numere, ci să poți mișca în voie degetele de la picioare.

Ferește-te de umezeală – Dacă este expus umezelii, organismul pierde foarte multă căldură. De aceea este important ca hainele care intră în contact direct cu pielea să fie uscate. De exemplu, dacă trebuie să mergi pe jos prin zăpadă și porți blugi, aceștia se vor uda imediat și se vor usca foarte greu. Îmbracă pantaloni din fâș sau din materiale impermeabile. De asemenea, optează pentru lenjerie de corp din bumbac.

femeie frig

Acoperă capul, gâtul și urechile – Dacă ai gâtul, capul și urechile protejate, vei trăi o senzație de căldură și confort chiar dacă afară este ger de crapă pietrele. Căciula trebuie să fie groasă – din lână sau blană – și să-ți acopere și urechile. La gât poartă un fular gros care poate fi înfășurat de mai multe ori. Nu uita de mănuși! Sunt recomandate cele din piele cu căptușeală vătuită sau cele din lână cu un singur deget.

Nu sta pe loc – Dacă trebuie să ieși afară pe viscol și în ger încearcă să nu stai mult timp pe loc! Mișcă-te, dar nu depune un efort foarte mare deoarece pierzi energie și, în acest fel, căldură. Evită drumurile lungi și nu aștepta mai mult de 15 minute în stația mijloacelor de transport în comun, mai ales seara. Au existat în anii trecuți cazuri de deces – oameni în vârstă, cu probleme cardiace, care au fost găsiți înghețați în stațiile de autobuz de la sate.

condimente Mănâncă condimentat – Condimentele precum piperul negru, alb sau roșu, ardeiul iute, boiaua de ardei, usturoiul, ghimbirul ajută organismul în lupta împotriva temperaturilor scăzute, grăbind arderile și, astfel, întreg metabolismul. Condimentele pun sângele în mișcare, iar tu te vei bucura de o plăcută senzație de cald și de bine.

COMENTARII

Lasă un răspuns