Cum te organizezi de sărbători ca să scapi de stres, nervi și...

Cum te organizezi de sărbători ca să scapi de stres, nervi și oboseală

Înainte de sărbători, mamele și bunicile noastre începeau curățenia generală: covoare duse la spălat, frecat parchetul sau pardoseala, geamurile curățate lună, mobila lustruită – o muncă fizică extenuantă care, pur și simplu, le epuiza. Apoi, începeau să gătească zeci de feluri de mâncare de parcă ar fi avut 100 de invitați la masă. Iar după Crăciun și Revelion, erau mai obosite decât au fost tot anul. Vrei să fii și tu la fel? Uite ce să faci ca să ai parte de liniște, relaxare și momente unice petrecute alături de cei dragi!

Dacă nu ai făcut până acum curățenia generală, nici să n-o mai faci! Măcar anul ăsta încearcă să te gândești și la odihna ta. Pentru că nu-ți vine Sanepidul în control. Asta nu înseamnă să-ți lași casa cu fundu-n sus. Există câteva lucruri pe care, dacă le pui la punct, vei avea o locuință curată lună. Apoi, un alt mare stres înaintea Sărbătorilor este shopping-ul: mersul prin magazine, în aglomerație, statul la cozi interminabile, timp pierdut și nervi întinși la maximum. Iată, deci, că Sărbătorile nu sunt chiar atât de liniștite și relaxante precum ni le dorim. Uite cum să te organizezi ca să ai timp berechet și pentru tine!

femeie care face curatenieSfaturi ca să faci curățenie rapid și eficient

Să începem cu ce este mai greu. Bucătăria! Ai observat vreodată că atunci când în chiuvetă nu sunt vase murdare,  bucătăria ta pare mult mai curată? Indiferent de cât des de des se umple chiveta, spală imediat tot: farfurii, pahare, oale etc. Un alt lucru la fel de important este să ai aragazul curat. L-ai pătat cu cafea, cu apă, cu sos…șterge imediat petele! Aragazul trebuie să arate impecabil! La fel și perdelele din bucătărie. Dă-le jos și pune-le la mașina de spălat. Nu uita să adaugi, pe lângă detergent, balsam pentru rufe. Vei observa că printr-o perdea curată altfel pătrunde lumina, altfel se văd culorile. Încăperea va avea un aer proaspăt. Iar mirosul de balsam va elimina în totalitate mirosurile de prăjeală și mâncare. Următoarea cameră de care trebuie să ai grijă este baia. E foarte simplu să cumperi un detergent pentru eliminarea petelor de apă, calcar și rugină. Pulverizează în chiuvetă, cadă și vasul de toaletă. Așteptă 10 minute, iar apoi, cu un burete, curăță obiectele sanitare. Oglinda se șterge cu soluție specială pentru geamuri. În camere și pe hol va trebui să aspiri cum o faci de obicei și să speli podelele cu mopul. Oricum faci asta în fiecare săptămână, deci nu poate fi foarte greu. Nu uita să ștergi praful depus pe mobilă! Dacă ai timp, încearcă să speli și geamurile. Această activitate nu este una tocmai plăcută însă…nu ar fi rău să încerci, totuși. Nu uita să faci patul în dormitor în fiecare dimineață, să aduni jucăriile celui mic și să pui hainele în dulapuri.

femeie cumparaturiCum te organizezi la cumpărături

Să mergi prin magazine pentru cumpărarea cadourilor și a alimentelor pentru masa de Crăciun sau Revelion poate fi o adevărată povară. Nu te speria, însă! Totul ține de organizare! În primul rând, va trebui să întocmești o listă și să nu te abați de la ea. Stabilește ce preparate culinare vei servi invitaților și cumpărăr ingredientele necesare în cantitățile necesare. Află că dimineața, la prima oră când se deschid supermarketurile, produsele sunt mai proaspete. Mai mult, magazinele sunt aproape goale. Nu vei găsi aglomerație nici seara, târziu. Este recomandat să profiți de ofertele, discounturile și promoțiile acestei perioade. În ceea ce privește cadourile, află ce-și doresc cei dragi și cumpără în funție de dorințele lor, nu ale tale. Anul acesta poți oferi însă altfel de daruri. Cumpără bilete de vacanță, bilete la teatru, la orice alt spectacol, oferă carduri de reduceri la anumite magazine. Și timp. Oferă-le celor dragi ție cât de mult timp poți. Pentru că bucuria Sărbătorilor de iarnă înseamnă, în primul rând, a fi alături de familie. Un minunat cadou pentru copii ar fi o plimbare într-un parc de distracții, iar pentru soțul sau iubitul tău – o ieșire în doi la un restaurant sau o plimbare în locurile dragi vouă.

decoratiuni craciunDecorează de sărbătoare în trei pași!

Împodobirea bradului de Crăciun e un moment magic și trebuie împărtășit cu întreaga ta familie. Fă din asta o bucurie, nu un alt moment de stres sau oboseală. Pregătește cu o zi înainte decorațiunile și globurile pentru a nu pierde timp în seara de Ajun. Bradul poate fi împodobot seara, după ora 18.00, tocmai pentru a avea timp peste zi să te ocupi de alte activități casnice. Relaxează-te, joacă-te, bucură-te ca un copil! Și locuința trebuie decorată în spiritul sărbătorilor. Însă, nu exagera! Agață o coroniță din crengi de brad la ușa de la intrare. Așază pe masă câteva decorațiuni: lumânări parfumate, un bol cu globuri, mici figurine din ceramică, crenguțe de brad sau o vază cu crengi mai mari.

familie bucatarieCere ajutor când gătești!

Prepararea rețetelor tradiționale pentru masa de Crăciun sau a mâncărurilor sofisticate pentru petrecere dintre ani nu trebuie să-ți ocupe o zi întreagă. Cere ajutor membrilor familiei tale. Cu toții trebuie să contribuie, fiecare după puterea lui. Transformă această activitate într-una de familie. Soțul sau iubitul tău îți poate fi de mare ajutor și, în acest fel, vei termina de gătit mult mai repede! Invită-l, deci, în bucătărie! Nu lua totul asupra ta!

femeie baieIa o pauză!

Puazele dese..cheia marilor succese. Nu renunța, în această perioadă la tabieturile tale! Când simți că devii copleșită de treburile casnice, ia o pauză și fă ceva ce te relaxează. Te poți uita la un film, poți citi dintr-o carte, odihnește-te dormind la prânz sau pur și simplu prepară-ți un ceai aromat sau o cafea delicioasă. Fă orice-ți dorești! Poți merge la salon, pentru o manichiură și o pedichiură ca la carte, poți merge la sală, la înot, la masaj sau la SPA. Fă ceva și pentru tine!

COMENTARII

Lasă un răspuns