Cumpărături în siguranță pe Internet. 5 sfaturi utile
Se apropie sărbătorile de iarnă, iar cadourile de Moș Crăciun ar trebui de pe acum cumpărate. Mai ales dacă le comanzi din magazine online. Iar asta pentru că, de obicei, în preajma sărbătorilor comenzile sunt din ce în ce mai multe și este posibil să nu mai găsești produsele pe care ți le dorești. Sau…e posibil ca firma de curierat să nu-ți livreze coletul la timp. Evident, va trebui să fii atentă și la țepele pe care unele site-uri ți le-ar putea da. Cumpărături în siguranță pe Internet? Iată câteva sfaturi!
Verifică dacă site-ul este securizat
O poți face foarte simplu. Nu trebuie decât să verifici adresa URL a site-urilor pe care navighezi. Mai exact începutul adresei. Conexiunea ar trebui să fie securizată prin HTTPS. Tot acolo ei observa și pictograma unui lacăt. De exemplu: https://www.politiaromana.ro/.
Un alt sfat ar fi să verifici și conținutul site-ului. Atenție la textele cu greșeli gramaticale, cu greșeli de exprimare, cu informații care se repetă și par a fi traduse de un robot. Ar trebui să-ți dea de gândit și dacă nu există o rubrică de concat, un telefon, o adresă fizică, nu există informații despre politica de retur.
Cumpărături în siguranță pe Internet. Atenție la site-urile necunoscute
Chiar nu e momentul să faci acum experimente și să riști inutil. Recomandat ar fi să cumperi de pe site-uri de unde ai mai cumpărat, ca să nu ai surprize neplăcute. Nu de puține ori s-a întâmplat ca magazinul să nu livreze la timp, să livreze produse neconforme, defecte, sau chiar să nu onoreze deloc comanda.
Nu mai vorbim despre existența, din păcate, a site-urilor fantomă, care îți cer să achiți online, în avans, iar apoi te poți trezi cu datele cardului furatate.
Prin urmare, acum, în prag de sărbători, e bine să alegi magazine de încredere. Vei avea siguranța unor sărbători fără peripeții.
Aplicațiile din mobile sunt verificate
Dacă vrei să faci cumpărături printr-o aplicație online, descărcată în telefon, să știi că acestea sunt verificate și sigure. Amazon, eBay, Aliexpress sau Wish sunt doar câteva dintre aplicațiile pe care le poți folosi cu încredere. Atenție, totuși, la timpii de livrare. Verifică data când vei primi coletul. Să nu fie la anul.
Cumpărături în siguranță pe Internet. Modalități de plată sigure
Când cumperi cadouri scumpe, recomandat ar fi să folosești carduri de cumpărături cu dobândă zero: card de la BCR, Card Avantaj, card de la Garanti etc. Dacă nu ai, trebuie să știi că sunt foarte multe bănci care oferă astfel de produse. Și pentru a intra și tu în posesia unuia, nu trebuie să te duci neapărat la bancă. Poți aplica pentru carduri de cumpărături online și poți face achiziții dintr-o mulțime de magazine. De exemplu, din ikea poți cumpăra cu banii în rate și dobândă zero dacă ai card Ikea BCR.
Atenție la vânzătorii persoane fizice
Dacă vrei să cumperi online produse pe care le vând persoanele fizice…atenție mare de la cine cumperi! Caută vânzătorul pe internet, vezi dacă are profil pe rețelele sociale, dacă are un contact, un număr de telefon. Caută recenziile altor cumpărători și vezi dacă este de încredere. Vezi și alte anunțuri ale persoanei respective înainte de a te decide să cumperi. Și, dacă totul pare în regulă, plătește ramburs. În nici un caz înainte de a primi produsele! Să nu fie vreun țepar care vrea să facă niște bani înainte de sărbători.
Sursa foto: Pixabay