Curățenie generală de Paște: Uite cum să te organizezi eficient ca un...

Curățenie generală de Paște: Uite cum să te organizezi eficient ca un profesionist!

Curățenie generală de Paște. Îți sună cunoscut? Iată că a venit din nou momentul să te apuci de treabă! Nu va fi o muncă ușoară și, uneori, nici foarte plăcută, însă, dacă știi cum să te organizezi, vei câștiga timp și nici nu te vei obosi foarte tare. Iată mai jos câteva sfaturi ca să-ți pui la punct casa, iar curățenia să fie eficientă la fel ca și cum ar fi făcut-o un profesionist!

Curățenie generală de Paște: Fă o listă cu ce ai de curățat

În primul rând, ar trebui să-ți faci un plan de bătaie și să stabilești ce anume trebuie să cureți în casa ta. De exemplu, dacă deja ai dus covorul la curățat, nu mai este cazul să-l speli din nou. În același timp, va trebui să te gândești la zonele foarte murdare: în spatele obiectelor de mobilier, în spatele frigiderului sau al aragazului, în spațiile înguste dintre elemenții caloriferelor, etc. Această organizare te va ajuta să faci curățenie eficient, să eviți haosul din casa ta și să cumperi produsele de curățenie de care ai cu adevărat nevoie. Vezi care sunt prioritățile, care este munca cea mai dificilă și care ar fi cea mai ușoară, pune totul pe hârtie și mergi apoi să cumperi exact ce ai nevoie.

Curățenie generală de Paște: Cumpără produsele de curățat potrivite

Este ziua în care ar trebui să mergi la cumpărături și să alegi produsele de curățat potrivite. Pentru o curățenie generală de Paște va trebui să alegi produse de spălat gresia, faianța, obiectele sanitare, obiectele de mobilier din lemn sau pal, mocheta, cuptorul și aragazul, perdelele și draperiile etc. Atenție! Folosește produsele de curățat potrivite, pentru a nu deteriora pardoseala sau alte obiecte din casă. De exemplu, Pronto spray se folosește numai pentru mobilă, nu și pentru îndepărtarea prafului de pe monitorul televizorului sau al calculatorului!

Curățenie generală de Paște: Du covorul la curățat

Dacă încă nu ai dus covorul la o curățătorie chimică, este cazul s-o faci din timp, pentru că în preajma sărbătorilor riști să nu mai prinzi nici un loc liber sau prețurile să fie mult mai mari. Fă o programare de pe acum! Dacă nu optezi pentru o curățătorie profesionistă, va trebui să te înarmezi cu multă răbdare și să faci singură această treabă. Folosește detergenți pentru mochete și covoare dar și produse naturale. De exemplu, varza proaspătă împrospătează culorile, bicarbonatul de sodiu presărat pe covor și aspirat apoi foarte bine elimină mirosurile.

hartii

Curățenie generală de Paște: Aruncă ce nu mai folosești

Este cazul să arunci obiectele pe care nu le mai folosești, precum teancuri de hârtii, sticle sau bidoane depozitate peste iarnă în balcon, cabluri, cutii goale, încălțăminte stricată și haine pe care nu le mai porți. Eliberează casa de tot ce nu-ți mai folosește. Este posibil ca la unele lucruri să ții, altele să-ți fi fost făcute cadou și să aibă o încărcătură sentimentală. Dacă nu te înduri să le arunci, măcar depozitează-le într-o debara sau cămară, în așa fel încât să nu te mai împiedici de ele prin casă. O curățenie generală de Paște presupune să ai o casă cât mai aerisită, un spațiu de mișcare cât mai mare, iar obiectele de decorațiuni interioare și mobilier să fie cât mai puține și, evident, alese cu gust.

Curățenie generală de Paște: Spală perdelele și draperiile

Perdelele și draperiile din locuința ta nu se spală o dată pe săptămână, deci este foarte posibil să fie murdare și pline de praf, chiar dacă, la prima vedere, nu se observă. Setează mașina de spălat la un program pentru textile delicate și la o temperatură mai scăzută, ca să nu deteriorezi țesăturile. Folosește balsam de rufe pentru ca locuința ta să prindă un miros plăcut pentru mai multe zile. Atenție cum sortezi culorile și materialele!

Curățenie generală de Paște: Aspiră canapelele, salteaua patului, fotoliile

Canapelele, fotoliile și scaunele tapițate dar și salteaua pe care dormi trebuie aspirate foarte bine. În acest fel, vei îndepărta atât praful depus în timp, cât și acarienii care trăiesc în țesături. Folosește apoi un detergent pentru tapițerii, pentru a îndepărta eventualele pete și urme de murdărie. Salteaua de pat trebuie și ea aspirată și, dacă nu ai o husă de protecție, ar trebui să cumperi neapărat una! O curățenie generală de Paște înseamnă să ai grijă inclusiv de aceste obiecte care, de obicei, îți scapă atunci când faci curat.

femeie care curata geamurile

Curățenie generală de Paște: Spală geamurile

Spălatul geamurilor nu este o muncă ușoară și nici una foarte plăcută, dar trebuie s-o facem și pe asta. Folosește bureți ușor abrazivi, lavete din microfibră, produse pentru curățat geamurile, șervete din hârtie absorbante. Deși mulți recomandă, te sfătuim să nu folosești pentru ștergerea geamurilor hârtie de ziar deoarece cerneala și plumbul pot lăsa dâre pe suprafețe.

Curățenie generală de Paște: Curăță în locuri dificile

De când nu ai mai curățat în spatele aragazului și al frigiderului? Când ai îndepărtat ultima oară praful dintre elemenții caloriferelor? Îți amintești când ai șters praful de pe dulapurile înalte? Dar de pe lustre și plafoniere? Sub paturi și canapele când ai aspirat? Ar trebui să ai grijă de aceste zone prin care dai rar cu mătura, aspiratorul și mopul. Pentru o curățenie generală de Paște va trebui să cureți aceste locuri înguste și dificile.

femeie care curata aragazul

Curățenie generală de Paște: Curăță electrocasnicele

O altă activitate care îți va lua ceva timp: curățarea aparaturii electrocasnice – cuptor, aragaz, frigider, mașină de spălat, cuptor cu microunde. Îndepărtează petele de grăsime, petele de arsuri și resturile de mâncare folosind detergenți pentru aragaz și cuptor. Dacă nu, poți opta pentru produse naturale precum bicarbonat de sodiu și chiar sare fină de bucătărie. Frigiderul se spală cu detergent de vase, folosind un burete ușor abraziv și lavete absorbante. Pentru îndepărtarea mirosului neplăcut, folosește bicarbonat de sodiu, oțet de mere sau lasă în interior, peste noapte, o lămâie tăiată pe jumătate. Mașina de spălat se setează la un program de curățare automată și, eventual, se adaugă în sertarul pentru detergent lichid oțet de mere.

femeie care curata gresia

Curățenie generală de Paște: Curăță faianța, gresia și obiectele sanitare

Faianța de pe peretele de lângă aragaz este murdară de picături de ulei întărite și pete de mâncare. Faianța din baie este murdară de pete de apă și calcar. Folosește un detergent special pentru gresie și faianță și freacă ușor fiecare placă în parte. Apoi, clătește bine pentru a elimina orice urmă de detergent și șterge apa cu lavete absorbante – pentru a evita urmele și dârele care se pot forma. Ca să faci curățenie generală de Paște nu trebuie să uiți de obiectele sanitare din baie: cadă, chiuvetă, cabină de duș, oglindă, dulapuri, vas de toaletă. Pe lângă faptul că va trebui să folosești produse de curățat, va trebui să ai la îndemână și produse dezinfectante.

femeie care da cu aspiratorul

Curățenie generală de Paște: Șterge praful și dă cu aspiratorul

De praful din casă nu vom putea scăpa niciodată în totalitate, însă putem elimina din cantitatea acestuia. Șterge praful de pe obiectele de mobilier, depus pe rafturile înalte și pe dulapuri. Nu uita de praful care se depune pe televizor, calculator, pervaze, în spatele obiectelor mari de mobilier etc. Praful este foarte periculos pentru sănătate și poate provoca afecțiuni respiratorii grave printre care astm.  Praful poate fi îndepărtat folosind atât lavete umede, spray antistatic dar și aspirând foarte bine suprafețele.

Curățenie generală de Paște: Decorează locuința în spirit de Sărbătoare

O curățenie generală de Paște trebuie să se termine cu decorarea locuinței în spiritul Sărbătorii Pascale. În magazine și hypermarketuri vei găsi o mulțime de decorațiuni pentru masă și casă: iepurași sau pui de găină din ceramică sub formă de solniță sau suport pentru lumânări parfumate, fețe de masă și șervete de bucătărie cu motive pascale, coșuri din nuiele, lumânări parfumate sub formă de ouă colorate, veselă și tacâmuri decorate cu motive pascale, ghivece cu flori etc.

Curățenie generală de Paște: Uite cum să faci o listă cu activitățile casnice pe zile

Luni – duc covorul la curățat și arunc lucrurile pe care nu le mai folosesc;

Marți – spăl perdelele, draperiile și geamurile;

Miercuri – curăț aparatura electrocasnică;

Joi – curăț faianța, gresia și obiectele sanitare;

Vineri – aspir în toată casa și șterg praful;

 detergenti

Curățenie generală de Paște: Care sunt produsele de care ai nevoie

Detergenți pentru gresie și faianță;

Detergenți pentru dezinfectat obiectele sanitare;

Detergenți împotriva petelor de rugină și calcar;

Detergenți împotriva petelor de mucegai;

Detergent pentru desfundat țevi (chiuvetă, cadă, cabină de duș);

Detergent pentru aragaz și cuptor;

Detergent pentru mochete și covoare;

Soluție pentru curățat geamuri și oglinzi;

Spray pentru îndepărtarea prafului

Mătură, făraș, mop;

Bureți abrazivi, lavete, mănuși de protecție, pungi de gunoi.

COMENTARII

Lasă un răspuns