Începe curățenia de toamnă! 5 pași pentru organizarea boxei sau a garajului

Începe curățenia de toamnă! 5 pași pentru organizarea boxei sau a garajului

femeie care spala pe jos in bucatarie cu mopul

Dacă locuiești la casă, cu siguranță ai o dependință unde depozitezi lucrurile vechi, nefolositoare, dar pe care nu te înduri să le arunci. Sau, mai rău, le ții chiar în garaj, aglomerând spațiul inutil. Cei care locuiesc la bloc dețin, mulți dintre ei, o boxă la subsolul imobilului care, de cele mai multe ori, este ticsită cu obiecte de care nu mai au nevoie. Dacă te regăsești în aceste exemple, e cazul să-ți faci timp și să te apuci de ordine și curățenie! Iată ce ai de făcut!

Fă-ți timp – Curățenia și organizarea boxei de la subsol sau a garajului cer timp și nu vorbim de una, două ore. Este foarte posibil să ai nevoie de cel puțin jumătate de zi sau chiar de un weekend întreg pentru a arunca din obiectele nefolositoare, pentru a le sorta pe cele rămase și a le aranja înapoi pe rafturi sau în dulapuri. Nu mai punem la socoteală faptul că boxa poate necesita chiar și o zugrăveală. Iar curățenia în boxă nu înseamnă numai a arunca din lucruri. Va trebui să rezolvi problema infiltrațiilor de apă, dacă este cazul, să elimini praful, să tratezi pereții împotriva mucegaiului sau a igrasiei. Nu este o muncă ușoară, dar trebuie făcută! Iar o astfel de activitate cere timp!

Aruncă vechiturile – Aruncă tot ce este stricat sau nu vei mai folosi vreodată: aparatură electrică și mobilă veche, materiale de construcții, vopseluri și diluanți ieșiți din termenul de valabilitate, sticle de plastic, damingene ciobite sau crăpate, cărți mucegăite, cutii de carton, haine, borcane, maculatură, bicicleta stricată și ruginită a celui mic, încălțăminte deteriorată, materiale textile vechi și murdare etc. Nu uita că boxa și garajul nu sunt depozitele de gunoi ale locuinței tale. Aruncând ce nu mai folosești, previi apariția gândacilor și mai ales a rozătoarelor. Nu mai spunem că faci rost și de foarte mult spațiu pentru lucrurile și obiectele cu adevărat importante.

Sortează inteligent – Decide-te cu privire la lucrurile folositoare pe care dorești să le păstrezi. În funcție de cât de des le utilizezi, depozitează-le la îndemână sau undeva unde să nu te împiedici de ele. De exemplu, în sezonul rece, dacă vrei să depozitezi în garaj mașina de tuns iarba sau decorațiunile de grădină, așază-le undeva unde să nu te încurce prea tare. Pentru că le vei folosi abia la primăvară. În schimb, ține aproape lopata pentru zăpadă, cauciucurile de iarnă, soluțiile pentru deszăpezirea curții, sania copilului etc.

Cum depozitezi – În boxă sau în garaj ai nevoie de cât mai multe polițe, rafturi, sertare și dulapuri. Pe polițe și rafturi poți păstra obiectele pe care le folosești zilnic sau foarte des precum trusa cu scule, iar în sertare le poți „ascunde” pe cele de care ai nevoie mai rar. Nu lăsa lucrurile pe jos, îngrămădite prin colțuri sau pe lângă pereți, deoarece, în scurt timp, nu vei mai avea pe unde călca. Dacă nu vrei să investești în astfel de spații de depozitare, cumpără niște cârlige pe care să le prinzi în tavan sau în pereți și de care să agăți pungi. În acestea poți păstra lucruri mărunte. De asemenea, poți achiziționa cutii de depozitare din plastic, de diferite mărimi, transparente, în care să păstrezi obiecte ce se pot deteriora foarte ușor, din sticlă sau casante.

Menține ordinea – Curățenia generală în boxă sau garaj ar trebui făcută o dată pe an, însă dacă nu păstrezi ordinea, în câteva luni va trebui s-o iei de la capăt. Evită, deci, pe viitor, să mai depozitezi obiecte vechi, deteriorate, nefolositoare în ideea în care, cine știe, poate îți vor mai trebui vreodată. Pentru că nu le vei mai folosi! Nu vei face decât să aglomerezi inutil un spațiu și așa mic.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns