De ce fac câinii aşa ceva? 10 lucruri bizare pe care nu...

De ce fac câinii aşa ceva? 10 lucruri bizare pe care nu ţi le poţi explica în comportamentul lor

0 25790
Prin comportamentul său, câinele încearcă să ne transmită un mesaj

Uneori, anumite obiceiuri ale câinilor fie ne dezgustă, fie ne amuză, fie pur şi simplu nu reuşim sub nici o formă să ni le explicăm. De ce îşi târâie fundul pe covor? De ce îşi face nevoile, iar apoi le mănâncă? De ce se învârte în jurul cozii? Ar trebui să nu te îngrijorezi, pentru că aceste comportamente bizare pentru noi sunt absolut normale pentru ei. Iată mai jos 10 lucruri pe care le fac animalele noastre de companie şi explicaţiile oferite de specialiştii în dresaj canin şi medicii veterinari!

1. Îşi fac nevoile, iar apoi le mănâncă

Da, pentru noi este absolut dezgustător acest comportament, însă pentru câini este normal. Dacă nu ai înţeles niciodată de ce cânii fac aşa ceva, află că acest obicei este pentru ei un instinct natural şi apare când animalul ori e bolnav, ori e subnutrit, super stresat sau suferă de anxietate. De asemenea, câinii pot suferi de o afecţiune a sistemului nervos care se manifestă prin tendinţa de a mânca ceea ce nu este, de fapt, de mâncat. Coprofagia apare, de multe ori, în cazul câinilor foarte tineri sau foarte bătrâni. Deşi acest comportament nu este deloc igienic, el nu este periculos pentru ei. Însă, pentru noi este absolut de neconceput să tolerăm un astfel de obicei. Aşadar, dacă observi ceva în neregulă la animalul tău de companie, adresează-te unui medic veterinar. Sau poţi apela la un specialist în dresaj canin.

2. Se învârt în jurul cozii

Când vezi un câine care se învârte ca un titirez în jurul cozii şi şi-o mai şi muşcă, ţi se pare amuzant şi te apucă râsul. Află că nu este deloc de râs. Dacă în unele cazuri câinele doar se joacă, în alte situaţii acest obicei ascunde o problemă de comportament care ar trebui tratată. Dacă observi că animalul tău de companie se învârte în jurul cozii şi şi-o muşcă provocându-şi răni, acesta poate suferi de o afecţiune dermatologică sau o afecţiune localizată în zona glandelor perianale. De asemenea, un astfel de obicei care apare brusc poate fi semnul unui comportament obsesivo-compulsiv. Mergi cu el la veterinar!

3. Latră şi urlă fără motiv

Lătratul şi urlatul sunt comportamente absolut normale, cu toate că unii câini vocalizează mai mult decât alţii. Ei latră pentru a comunica cu oamenii – este modul lor în care se exprimă. De asemenea, prin lătrat şi urletele ei comunică cu alţi câini din împrejurimi. Când se sperie sau simt pericol câinii, de asemenea, latră. De multe ori, se întâmplă ca un câine să imite comportamentul altui câine. Astfel, dacă aude un urlet, începe şi el să urle. Iar tu nu ştii ce să mai faci şi cum să-l opreşti. Câinii urlă imitând sunetele pe care le aud precum sunetul de sirenă. Este un comportament natural şi instinctiv pe care îl au. Însă, atenţie! Lătratul şi urletele excesive pot fi semnalul unei afecţiuni de care suferă patrupedul tău. Astfel, este recomandat să nu-l ignori, ci să faceţi o vizită la veterinar. Dacă se constată că animalul este perfect sănătos, atunci ai putea să-l educi şi să-l înveţi să nu mai facă atât de mult zgomot.

4. Îşi freacă fundul de pardoseală

Un alt obicei bizar care ne face să izbucnim în râs. Iar dacă te îngrijorează acest comportament, nu te stresa, câinele tău nu este un ciudat. Câinii se freacă de pardoseală şi mai ales de covoare din simplul motiv că îi deranjează ceva în acea zonă a corpului, adică sub coadă. De obicei, glandele perianale sunt de „vină”. Localizate de-o parte şi de alta a anusului, acestea se umplu cu un lichid care, din când în când, este eliberat. Un alt motiv al acestui obicei îl reprezintă anumite afecţiuni dermatologice sau pur şi simplu câinele încearcă să se cureţe după ce şi-a făcut nevoile.

5. Te linge pe faţă, pe mâini, pe picioare şi nu mai scapi de el

Un alt comportament absolut normal al câinilor dar care pe unii stăpâni îi deranjează. De ce ne ling câinii? În primul rând, aşa cum bănuieşti, linsul este o dovadă de afecţiune, însă prin acest comportament ei ne cer să-i băgăm în seamă şi să ne jucăm cu ei. În plus, se pare că patrupezilor le place gustul nostru. Linsul este instictiv, iar în cazul lupilor şi al câinilor sălbatici este un mod de supravieţuire: puii îşi ling părinţii pe bot pentru ca aceştia din urmă să regurgiteze mâncarea să să-i hrănească. Dacă te deranjează acest obicei, încearcă să îţi educi câinele şi să-i transmiţi că trebuie să se oprească.

6. De ce sare pe alţi câini ca şi cum ar vrea să se împerecheze?

Câinele tău are un comportament ciudat şi sare pe alţi câini de acelaşi sex ca şi cum ar vrea să se împerecheze? Sau face o obsesie pentru anumite obiecte sau chiar persoane? Este un obicei natural al lui, deci nu e cazul să-ţi faci griji. Acest comportament nu are, de cele mai multe ori, conotaţii sexuale, cum tindem să credem. Animalele fie se joacă, fie cerşesc atenţie din partea oamenilor. Dacă sare pe alt câine, nu ar trebui să fie o problemă dacă acesta din urmă nu este deranjat. În cazul în care vezi că nu este în regulă, separă patrupezii sau distrage-le atenţia cu altceva. Dacă îşi manifestă acest comportament faţă de prietenii care îţi vin în vizită şi este un obicei care deranjează, încearcă să-l educi şi să-l înveţi să nu mai facă. Pleacă de lângă el şi nu-i mai da atenţie până când nu încetează.

7. De ce câinii se miros reciproc?

Când se întâlnesc pentru prima oară, câinii se miros reciproc. De ce fac asta? Pentru început, trebuie să ştim că aceste animale au un simţ olfactiv extrem de dezvoltat, de 10.000 de ori mai dezvoltat decât al oamenilor. Iar ei învaţă despre lume şi despre tot ce îi înconjoară folosindu-se de miros. Astfel că, atunci când se miros reciproc, ei, de fapt, află informaţii unul despre celălalt precum sexul, temperamentul, dieta şi multe altele. Fiecare animal, ca şi fiecare om, are mirosul său unic. Acesta este motivul pentru care, uneori, ţi se întâmplă ca un câine să vină să te miroasă insistent, iar tu te simţi jenat de situaţie. De fapt, el încearcă să te cunoască. Dacă patrupedul tău are un astfel de comportament faţă de persoanele străine, încearcă să-i distragi atenţia cu o jucărie. Nu există nici un motiv pentru care să încerci să-ţi educi câinele să renunţe la acest obicei. Dimpotrivă. Câinii, printr-un astfel de comportament, pot ajunge foarte buni prieteni.

8. De ce sapă în pământ şi-ţi strică grădina?

Este foarte frustrant când câinele sapă gropi în gradina casei şi distruge peluza sau stratul cu flori. Acest comportament este cauzat, de multe ori, de o stare de plictiseală şi anxietate. Alţi câini sapă pentru a ascunde diferite jucării sau mâncare, iar alţii pentru că le este foarte cald şi încearcă să-şi găsească un loc răcoros. În această situaţie, dacă afară este foarte cald, iar câinele tău sapă gropi, ar trebui băgat în casă unde este mai răcoare.

9. De ce se sprijină câinii de piciorul tău?

Ai observat probabil acest comportament, când câinele stă în şezut dar rezemat de piciorul sau corpul tău. Acest obicei apare mai ales în cazul câinilor de talie mare sau foarte mare. Motivul este simplu: câinele vrea să fie cât mai aproape de tine. Sunt animale foarte afectuoase aşa că, dacă cineva îţi spune că încearcă să te domine, să nu crezi pentru că nu este adevărat. Un alt motiv ar acela că animalului îi este teamă de ceva, suferă de anxietate sau nu se simte în siguranţă.

10. De ce stă cu limba scoasă şi gâfâie?

Un alt comportament absolut normal este să stea cu limba scoasă şi să gâfâie. Motivul constă în faptul că aceste animale nu transpiră aşa cum o fac oamenii, deci au nevoie să îşi răcorească organismul. Ei respiră aerul rece, iar temperatura corpului lor scade. Dacă observi asta la câinele tău, trebuie să ştii că îi este cald şi ar trebui ţinut la umbră sau într-o încăpere răcoroasă.

COMENTARII

Lasă un răspuns