De ce mănâncă câinii iarbă și când e motiv de îngrijorare

De ce mănâncă câinii iarbă și când e motiv de îngrijorare

0 1055
De ce mănâncă câinii iarbă
Animalele au, uneori, comportamente ciudate pentru noi, dar normale pentru ele

De ce mănâncă câinii iarbă este una dintre cele mai dese întrebări pe care și le pun toți iubitorii de animale, dar nu numai. Cu siguranță ai văzut și tu măcar o dată un cățel care ronțăie de prin grădină. Iată care este răspunsul specialiștilor!

De ce mănâncă câinii iarbă 

Există mai multe motive pentru care câinii mănâncă iarbă, însă nici unul nu este atât de grav încât să ne sperie și să ne trimită de urgență cu patrupedul la veterinar. Atenție, totuși! Dacă acest comportament persistă, mergi cu animalul la un consult! Medicul este singurul în măsură să-ți spună ce-i de făcut! Aceste cazuri sunt însă rare. De obiei, animalul ori se joacă, ori este stresat sau plictisit, ori are anumite probleme digestive și încearcă, din instinct, să și le rezolve.

Câinele este constipat,  iar iarba conține fibre

Înainte de a răspunde la întrebarea de ce mănâncă câinii iarbă, trebuie să știm că iarba conține fibre care ajută în procesul de digestie. Unii câini o consumă pentru a suplini, așadar, o lipsă, o carență de fibre pe care nu le poate lua din alimentație. Asta se întâmplă mai ales în cazul cățeilor care nu sunt hrăniți cu mâncare premium. Astfel, sunt mari șanse ca animalul să fie constipat și, din instinct, să caute un aliment ce conține fibre.

Au indigestie sau alte probleme cu stomacul

Dacă un câine a mâncat ceva ce nu i-a priit, iarba îl va ajuta să vomite și să elimine alimentele care i-au făcut rău. Poate fi o chestiune de instinct, deși e greu de crezut că un animal știe cum să se tratează dacă suferă de indigestie. Deși nu toți câinii vomită după ce mănâncă iarbă…Un lucru e cert: unii câini nu mănâncă iarbă din întâmplare…

De ce mănâncă câinii iarbă? O pot face și în joacă
Iarba conține elemente nutritive care ar putea suplini o carență în dieta animalului

Câinii mănâncă iarbă în joacă

Acest comportament poate fi observat mai ales în cazul puilor care au tendința de a rade tot ce prind. Sunt curioși, acum descoperă lumea, iar arba se pare că le et pe plac atât ca textură cât și gust. În general, iarba nu pune în pericol sănătatea animalului tău de companie. Însă, dacă știi că patrupedul tău are un astfel de comportament, evită zonele sau parcurile unde șptii că iarba a fost tratată cu pesticide sau alte chimicale. S-ar putea intoxica!  Dacă, din nefericire, observi că animalul nu se simte bine, mergi cu el de urgență la un medic veterinar! Este adevărat că te poate ajuta cu informații și Internetul, dar și multe aplicații mobile pe care le poți instala pe telefon. Noi am găsit aici unele chiar foarte utile și interesante printre care și câteva care pun la curent cu tot ce înseamnă sănătatea unui animal de companie. 

De ce mănâncă câinii iarbă? Sunt plictisiți sau stresați

Există și situația în care un câine consumă iarbă – iar acest comportament devine obsesiv – moment în care ar trebuie mers la medic. Câinele dezvoltă astfel de comportamente ciudate când e plictisit sau foarte stresat. Ai putea observa că ceva nu este în regulă mai ales dacă animalul este ținut peste zi închis în curte și interacționezi cu el doar seara, când te întorci acasă. Dacă stai la curte (dar nu numai)  pentru a supraveghea câinele cât ești plecat de acasă ai putea monta câteva camere de luat vederi pe care să le conectezi la smartphone. Însă, dacă te decizi să recurgi la o astfel de supraveghere de la distanță, va trebui să investești într-un smartphone high end, performant. Pe acest site vei găsi o gamă variată de telefoane la prețuri corecte. 

De ce mănâncă câinii iarbă: au carențe nutritive

De ce mănâncă câinii iarbă? S-ar putea ca din alimentația zilnică a animalului tău de companie să lipsescă anumite vitamine, minerale și nutrienți pe care câinele îi găsește în plante. Încearcă să-i introduci în dietă mai multe legume. Însă, nu ar strica un control medical și niște analize la sânge prescrise de medic.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns