De ce plâng bebelușii și cum să-i calmezi

De ce plâng bebelușii și cum să-i calmezi

0 427
De ce plâng bebelușii

De ce plâng bebelușii? Toți bebelușii plâng. Unii mai puțin, alții mai mult. Unii plâng mai mult ziua, alți mai mult noaptea. Prin urmare, puțini sunt părinții care reușesc, în primele luni de viață ale celui mic, să se odihnească. Vestea bună e că în câteva luni bebelușul se va mai calma. 

De ce plâng bebelușii 

Orice proaspătă mămică trebuie să știe că este normal ca un copil să plângă 2-3 ore pe zi în primele 6 săptămâni. În primele 3 luni de viață, cei mici plâng mai mult decât oricând, însă, odată cu trecerea timpului, vei vedea că plânsetele vor deveni din ce în ce mai rare. Însă, până atunci, iată principalele motive de agitație:

Copilul este flămând. E primul motiv de plâns și primul lucru pe care ar trebui să-l ai în vedere.

Bebelușul e obosit. Încearcă să-l scoți din mediul în care se află pentru că e posibil să vrea să doarmă și să nu poată din cauza zgomotelor sau a agitației din jurul său. 

Trebuie schimbat de scutec. Verifică scutecul celui mic. Poate ar trebui schimbat. E normal ca bebelușul să fie deranjat de un scutec murdar. Nimănui nu i-ar plăcea. 

Și bebelușul poate suferi de frig sau poate îi este prea cald. Așa că ai grijă la temepratura din camera copilului. De asemenea, când îl scoți afară, la plimbare, îmbracă-l gros dacă este frig. El nu se mișcă pentru a se putea înclălzi – dacă îl ții în cărucior, ai grijă să nu înghețe. 

Bebelușul are colici. Un bebelus care plânge mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe săptămână, timp de cel puțin 3 saptamani poate avea colici. De obicei, colicii apar când copilul are între 2-5 săptămâni și se termină pe la vârsta de 3-4 luni. 

Despre colici bebeluși probabil că ai citit foarte mult. Ai aflat, prin urmare, că astfel de dureri abdominale nu pot fi prevenite. Însă, pot fi cât de cât ținute sub control și calmate. 

Colicii apar din cauza faptului că cel mic încă nu este adaptat la hrana lichidă pe care o primește. De multe, ori lactoza este de vină, motiv pentru care există formule de lapte fără acest ingredient. Cu timpul, însă, organismul se obișnuiește, iar colicii dispar. 

Ce este sindromul bebelușului zguduit?

Sindromul bebelușului zguduit apare atunci când creierul unui copil este afectat din cauza abuzului fizic. Cele mai multe cazuri se întâmplă atunci când un părinte își scutură copilul încercând să-l oprească din plâns. Este un gest necontrolat de frustare a adultului care încearcă să-l facă pe cel mic să tacă. Însă, acest lucru este extrem de grav pentru sănătatea copilului și poate provoca leziuni permanente ale creierului sau chiar decesul. Sub nici o formă bebelușul nu trebuie scuturat sau zdruncinat! Niciodată, indiferent de motiv!

De ce plâng bebelușii și cum îi ajuți să se liniștească

Pentru a calma un copil care plânge, în primul rând, asigură-te că micuțul nu are febră. Verifică-i temperatura! Dacă are 38 de grade, trebuie să chemi medicul. 

Dacă totul este în regulă din acest punct de vedere, bebelușul ar trebui hrănit, schimbat de scutecele murdare sa ajutat să adoarmă. 

Ia-l în brațe, leagă-l, plimbă-te prin casă cu el. Vorbește-i, cântă-i. Un copil se poate opri din plâns dacă aude zgomotul uscătorului de păr sau dacă este plimbat cu mașina. Mulți bebeluși se calmează dacă primesc suzeta sau dacă sunt scoși la aer, la plimbare, în cărucior. Alți copii se relaxează în apă caldă. Fă-i o băiță și vezi dacă obții rezultate. 

O altă modalitate de a calma bebelușul este să-l întorci pe burtică și să-l mângâi pe spate. Bate-l ușor pentru a elimina gazele acumulate și s-ar putea ca bebe să se calmeze. 

Unii copii mici reacționează la muzică. Alții au nevoie de cât mai puțină stimulare. În cazul acestora poți apela la metoda clasică a înfășatului. În acest fel nu se vor mai putea mișca și nu vor mai obosi. Singe luminile, fă liniște și ai putea să observi că bebe se calmează. 

Ce faci când un bebeluș nu se oprește din plâns

Dacă bebe nu se oprește din plâns, iar tu nu mai reziști nervos, încearcă să iei o pauză. Pune copilul în pătuț, eliberează spațiul din jurul copilul în așa fel încât să nu tragă peste el jucării sau pături și verifică-l după 10 minute. În tot acest timp, încearcă să te detașezi, să te calmezi și să-ți revii. Du-te într-o altă cameră unde este liniște, unde nu-l poți auzi pe cel mic. Ascultă muzică, bea un pahar cu apă rece, spală-te pe față cu apă rece. Fă orice crezi că te-ar ajuta să te deconectezi. 

Dacă plânsetele neconsolate de absolut nimic continuă, este cazul să chemi un medic. Acesta ar putea recomanda o ecografie abdominală pentru a vedea dacă bebe nu cumva suferă de reflux. 

Tot la recomandarea medicului poți face copilului și analize la sânge, mai ales dacă cel mic este bănuit că ar avea vreo infecție în organism. Astfel de analize se fac în spital, la policlinica de stat, în cabinetul medicului de familie sau la orice centru medical privat. 

Plânsul bebelușului poate fi și semnalul că ceva nu este, totuși, în regulă cu el. Au existat cazuri în care cei mici sufereau de afecțiuni diverse, dintre cele mai simple – precum colicile sau refluxul gastro-esofagian – până la cele mai complicate care au necesitat intervenții medicale de urgență. 

De sănătatea copiilor trebuie să ne îngrijim încă din perioada sarcinii. De aceea este recomandat ca fiecare femeie gravidă să fie monitorizată de medicul specialist. Analizele trimestriale și investigațiile ecografice sunt, de asemenea, o obligație pe care o avem față de bebeluși. O femeie însărcinată ar trebui să evite efortul, consumul de tutun, alcool și cafea, stresul, munca fizică epuizantă. De asemenea, îi sunt interzise: donare de sânge, anumite tratamente cosmetice, dar și medicamentoase. 

Superstiții despre bebelușii care plâng 

  • Dacă vrei ca bebelușul să nu mai plângă, dă-i cu o coadă de pește pe la gură.
  • Lasă bebelușul să plângă pentru că în acest fel i se dezvoltă vocea și plămânii.
  • Stinge chibrite când bebelușul plânge mult pentru că este deocheat.
  • Dacă bebelușul plânge când e alăptat, înseamnă că mama nu are laptele bun.  

COMENTARII

Lasă un răspuns