De ce să mâncăm ouă. 5 motive care te vor convinge
Oul este un superaliment care nu ar trebui să lipsească din meniul nostru zilnic. O spun medicii, nutriţioniştii şi toţi specialiştii în sănătate alimentară. De ce să mâncăm ouă? Vitaminele, mineralele şi nutrienţii de calitate pe care îi conţine sunt indispensabili pentru sănătate. Nu mai vorbim despre faptul că oul este şi extrem de gustos şi săţios. Iată cum ne ajută un ou pe zi, consumat ca atare sau ca ingredient în preparatele culinare!
De ce să mâncăm ouă
Sunt gustoase, hrănitoare, le găsim în orice magazin alimentar şi sunt nelipsite de pe masa multora dintre noi. Dacă nu eşti fan ouă şi nu te numeri printre cei care le consumă regulat, iată câteva motive să te răzgândeşti!
Oul este bogat în nutrienți de calitate
Oul este foarte bogat în nutrienți și oferă organismului cam tot ce are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă. Fie că vorbim despre oul de găină, de rață, gâscă, prepeliță, struț etc acest superaliment este bogat în proteine, vitamine și minerale – nutrienți esențiali pentru sănătate. Gălbenușul conține vitaminele D și E, dar și acizi grași, în timp ce albușul este plin de proteine. Ouăle conțin Omega 3, vitaminele A și E.
De ce să mâncăm ouă. Sunt benefice pentru sănătatea inimii
Oul este bogat în nutrienți de calitate printre care betaină și colină, elemente ce contribuie la menținerea sănătății inimii. În urma unui studiu efectuat în China și la care au participat 500.000 de oameni s-a descoperit faptul că un ou consumat zilnic reduce riscul bolilor cardiace și a infarctului miocardic.
Ajută sistemul nervos
Oul conține un element cunoscut sub denumirea de colină – un nutrient care ajută la formarea și dezvoltarea membranei celulelor. Colina influențează funcționarea optimă a creierului și este benefică pentru memorie. Mai mult, acest element este foarte important pentru femeile însărcinate, dar și pentru cele care alăptează.
De ce să mâncăm ouă. Previn afecţiunile oculare
Odată cu înaintarea în vârstă, acuitatea vizuală ni se deteriorează. Există însă alimente care conțin nutrienți ce încetinesc acest proces. Printre ele și oul. Gălbenușul conține o cantitate foarte mare de luteină și zeaxantină, elemente care previn cataracta, dar și degenerescența maculară.
Ouăle ajută la menținerea greutății ideale
Ouăle conțin o cantitate foarte mare de proteine și se știe că acestea te mențin sătul. Prin urmare, dacă vei consuma ouă la micul dejun, nu vei mai simți nevoia să ronțăi între mese și nu vei mai consuma calorii în plus. Vei mânca abia la prânz. În urma unui studiu efectuat recent, specialiștii au descoperit că un ou consumat dimineața te va menține sătul la fel cum o face un mic dejun copios bazat pe carbohidrați.
Cum putem consuma ouă
Oul este un superaliment și nu ar trebui să lipsească din meniul nostru zilnic. Îl putem consuma fiert, scrambled, sub formă de omletă sau ochiuri – deși prăjite în ulei nu sunt chiar cea mai sănătoasă alegere. Și, după cum știm cu toții, oul este un un ingredient de nelipsit și din multe preparate culinare, creme, sosuri și dulciuri. Dacă te pricepi într-ale bucătăriei, va fi foarte ușor să introduci oul în mâncăruri, însă pentru cei care nu le au cu gătitul venim cu o idee: căutați rețete culinare pe net și veți avea de unde alege! De exemplu, spanac cremos cu ou Mega – iar masa este pe jumătate gata!
Cum alegem cele mai bune ouă
Ideal ar fi să cumpărăm ouă care provin de la păsări hrănite ecologic, în hrana cărora nu au fost introduși compuși chimici sau hormoni de creștere. Însă, nu mereu găsești astfel de produse. Prin urmare, ca regulă general valabilă, optează numai pentru ouă care se încadrează în termenul de valabilitate scris pe ambalaj.
Cumpără numai din magazine alimentare și supermarketuri, de la raioanele dedicate acestor produse. De exemplu poți căuta ouă proaspete Mega Image sau poți alege un hypermarket de încredere.
Nu cumpăra din piață, de la vânzători care nu păstrează produsele în frigidere, la temperaturi scăzute. Te-ai putea alege cu ouă stricate sau foarte vechi! Iar salmonella este extrem de periculoasă pentru sănătate, mai ales în cazul copiilor.
Sursa foto: Pixabay