De unde vine mirosul urât din casă

De unde vine mirosul urât din casă

miros urât în casă

De multe ori, se întâmplă să simțim în casă un miros persistent, greu, stătut pe care nu-l putem identifica. Nu știm de unde vine. Chiar dacă facem curat, spălăm podelele și ștergem praful…a doua zi parcă miroase la fel. Iată de unde ar putea veni și cum să rezolvi problema!

Frigiderul poate prinde un miros specific și greu de suportat, iar asta, evident, din cauza anumitor alimente sau mâncăruri pe care le păstrezi în oale fără capac, fructe și legume care au fermentat sau verdețuri pe care le-ai depozitat în pungi din plastic. Sau..din cauza anumitor lichide care s-au scurs în interiorul aparatului frigorific, în lăzile de depozitare sau rafturi. Și iată cum, de fiecare dată când deschizi ușa, în casă miroase ciudat și nu știi de unde! 

Ce este de făcut? Frigiderul nu trebuie doar debarasat și curățat, ci și igienizat ca la carte! Prin urmare, golește-l, spală fiecare componentă detașabilă, apoi spală interiorul aparatului frigorific insistând mai ales în zonele greu accesibile. Poți folosi produse naturiste precum zeamă de lămâie și bicarbonat de sodiu sau produse specifice din comerț. Șterge surplusul de apă, iar apoi pune rafturile și lădițele de depozitare la locul lor. Apoi, poți aduce și mâncarea. Însă fiecare preparat ar trebui păstrat în caserole cu capac etanș. 

Și pentru că tot vorbim despre mâncare…mirosul de carne prăjită, pește la grătar, ulei încins, fumul degajat de plita pe care coci ardei sau vinete se impregnează în mobilă și materialele textile. Practic, cam toată casa ajunge să miroasă a mâncare, dar nu vorbim despre acel miros care trece odată cu deschiderea unei ferestre. Este un miros specific, care apare în timp și de care nu mai scapi indiferent ce ai face. Poate doar dacă îți cumperi altă mobilă și alte textile. 

Ce este de făcut? În primul rând, bucătăria ar trebui să fie dotată cu o hotă de aragaz care să evacueze atât mirosul de mâncare cât și aburii și fumul. Poți opta pentru o hotă clasică sau o hotă incorporabilă. Apoi, recomandat este să cureți des mobila de bucătărie, perdeaua sau jaluzelele pe care se depun stropi de ulei, faianța, gresia, podeaua, aparatura electrocasnică. Păstrează curățenia în bucătărie și nu vei mai avea probleme!

De unde vine mirosul urât din casă: praf, mucegai, hârtie, haine vechi

Mirosul greu dintr-o locuință apare și din cauza materialelor textile grele pe care nu le poți spăla des: covoare, draperii, tapiserii, canapele etc. Iar asta se întâmplă mai ales când aceste articole din material textil sunt vechi și uzate. Mirosul provine mai ales de la praf și spori de mucegai. Ar trebui să arunci vechiturile și să cumperi ceva nou. Și, evident, ar trebui aspirat foarte des. În întreaga locuință. Și nu numai pe jos! Praful trebuie adunat de peste tot. Cel mai bine te va ajuta un aspirator fără sac. Aceste modele rețin praful într-o cuvă din plastic pe care o golești ori de câte ori folosești aspiratorul. 

Mirosul persistent de umezeală și mucegai provine de la canalizarea parțial înfundată, conductele vechi, mâncate de rugină sau defecte. Dar și de la o fosă defectă sau scurgeri de apă cauzate de robineți care picură. De aici mirosul greu de mucegai care vine din baie saudin bucătărie. Este evident că într-o astfel de situație nu te poate ajuta decât un instalator care să repare sau să schimbe instalația.  Iar dacă  în locuința ta s-au instalat deja igrasia și mucegaiul, situația este cu atât mai gravă și trebuie rezolvată rapid. 

Și aparatul de aer condiționat ar putea fi de vină pentru mirosul greu de locuința ta. mMtiv pentru care în fiecare an, la începutul verii, va trebui să cureți bine filtrele. Însă, ideal ar fi să apelezi la un specialist care să-i facă o igienizare completă.

Mobila veche a bunicii are un miros specific dacă nu este recondiționată. Mai ales dacă lemnul este mâncat de carii. Dar și obiectele de mobilier mai noi pot prinde un miros greu. Nu mai ai ce face în această situație decât s-o schimbi. Ai putea adopta un stil de decorațiuni și minimalist, care presupune obiecte de mobilier simple, ușoare unde predomină metalul și fierul forjat.Mai puțin lemnul și textilele. Astfel amenajată, locuința ta va fi una extrem de curată și aerisită, mai spațioasă, mai primitoare și un loc unde te vei simți confortabil, în largul tău. Nu te vei mai lovi la tot pasul de mobilier greu și masiv. 

Ai intrat vreodată într-o bibliotecă publică? Dacă da, probabil că ții minte mirosul inconfundabil de cărți vechi și uzate. Mie îmi trezește amintiri plăcute, dar nu l-aș vrea la mine în apartament. 

Mirosul de hârtie veche este unul greu, cu iz de mucegai și este destul de ușor de reperat. Este suficient să deschizi ușa de la bibliotecă, acolo unde ții maculatura și-ți vei da seama imediat. Sau dulapurile sau biroul..cărțile vechi, la care ții și pe care nu vrei să le donezi, pot fi recondiționate. 

În același timp, încearcă să renunți la hârtiile de care nu mai ai nevoie, la reviste, documete cărora le-a expirat valabilitatea, bonuri, facturi vechi, chitanțe etc. Iar ce rămâne, îndosariază. 

Și cutiile de pantofi în care păstrezi încălțămintea veche trebuie să dispară din casa ta. Mai ales că și încălțămintea miroase: adidași, bocanci, cizme etc. Tot ce nu mai porți, donează! Tot ce este defect, aruncă! La fel ar trebui să procedezi și cu hainele vechi, demodate sau pe care nu le mai porți pentru că pur și simplu nu-ți mai plac. Hainele aruncate prin fundul dulapului sau dosite prin geamantane, chiar dacă sunt spălate, prind în timp un miros specific. Iar acest miros ajunge, într-un final, în întreaga casă. 

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns