Dermatologii ne învață cum să ameliorăm efectele psoriazisului

Dermatologii ne învață cum să ameliorăm efectele psoriazisului

doctor

Manifestat prin porțiuni de piele îngroșată, de culoare roșie, cu descuamare și mâncărimi, psoriazisul poate afecta cu ușurință calitatea vieții persoanelor care se confruntă cu o astfel de afecțiune. Medicul Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune că primul pas în tratarea acestei boli constă în urmarea corectă a indicațiilor medicale, dar există și alte lucruri pe care fiecare pacient le poate face acasă pentru a-și ameliora starea de sănătate.  

Psoriazisul reprezintă o afecțiune a pielii relativ frecventă în rândul bărbaților și femeilor, care se poate declanșa la orice vârstă și poate fi observată în orice regiune a corpului, în special pe coate, scalp, genunchi și zona lombară. Este o boală genetică influențată de factori de mediu, care se poate manifesta în pusee de agravare urmate de perioade lungi de remisiune.

Oricare ar fi recomandările primite în cabinetul specialistului și care trebuie urmate întocmai, fiecare persoană suferindă poate îmbunătăți rezultatele tratamentului sau poate prelungi perioadele de remisiune prin adoptarea unor schimbări benefice în viața de zi cu zi.

femeie stresElimină stresul din viața ta

Stresul emoțional agravează întotdeauna psoriazisul și poate declanșa pusee de boală. ”Menținerea unui stil de viață sănătos, cu păstrarea echilibrului între viața de familie, muncă, activități sportive și o dietă sănătoasă, vor ajuta foarte mult. În acest sens, găsirea unui hobby relaxant, începerea unei activități sportive regulate, tehnici de relaxare de tipul yoga, respirație profundă, meditație, tai chi pot face o mare diferență pentru persoanele care suferă de psoriazis”, explică medicul Laurențiu Vlădău.

femeie cura de slabireMenține greutatea normală a corpului

Există o legătură bine stabilită între obezitate și psoriazis, astfel că o reducere în greutate și chiar o atingere a pragului normal de greutate a corpului vor îmbunătăți foarte probabil și boala de piele. Însă, pentru a slăbi eficient și sănătos, multe persoane au nevoie de sfaturile unui medic nutriționist. Nu încerca diete sau cure de slăbire după ureche pentru că s-ar putea să-ți faci mai mult rău decât bine.

femeie tigariRenunță la țigări!

Psoriazisul are o prevalență crescută în rândul persoanelor fumătoare. Mai mult, tratamentul este mai puțin eficient în cazul acestor pacienți. Astfel, medicii au toate motivele să descurajeze fumatul. Apariția clinicilor specializate în suportul pacienților și substituenții de nicotină disponibili pe piață au ajutat extrem de multe persoane să învingă acest obicei dezastruos pentru sănătate.

femeie legumeUrmează o alimentație sănătoasă

Dieta poate juca un rol foarte important în tratamentul psoriazisului. ”Eliminarea cărnii roșii poate ajuta la reducerea episoadelor de psoriazis care ar putea fi declanșate de astfel de alimente. Peștele de apă rece, semințele, nucile și acizii grași Omega-3 sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a reduce inflamația. La rândul lui, uleiul de măsline poate avea beneficii calmante atunci când este aplicat local pe piele”, spune specialistul dermatolog.

femeie calculatorInformează-te din surse avizate!

Pentru că, de multe ori, nu ne putem abține de la a căuta în mediul virtual tratamente pentru boala de care suferim, este indicat să citim informații precise și corecte pe site-urile de specialitate,  ale societăților naționale de dermatologie sau motoarele de căutare medicale. ”Din păcate, există o mulțime de produse comerciale care exploatează laturile sensibile ale pacienților precum frica de folosire a medicamentelor sau reticența față de produse pe bază de dermatocorticoizi, însă multe dintre aceste tratamente nu au valore dovedită în tratamentul psoriazisului”, explică medicul.

parfumEvită anumite parfumuri!

Cele mai multe săpunuri și parfumuri conțin substanțe chimice care pot irita pielea, favorizând declanșarea unui nou episod de inflamație. Este recomandată evitarea unor astfel de produse pe cât posibil. Poți opta pentru cele destinate pielii sensibile.

femeie baie fierbinteAtenție la băile fierbinți!

Băile fierbinți nu sunt recomandate, deoarece acestea pot afecta și mai mult pielea sensibilă. ”În schimb, o baie călduță în care ai pus puțină sare Epsom, ulei de măsline sau lapte poate face minuni pentru calmarea puruitului (a mâncărimilor). Uscarea pielii trebuie făcută prin tamponare cu un prosop moale, din bumbac, și trebuie să fie urmată de aplicarea unei creme hidratante”, recomandă medicul dermatolog Laurențiu Vlădău.

Nu în ultimul rând, pentru că cele mai bune rezultate pot fi obținute doar printr-o legătură strânsă cu medicul dermatolog, este recomandată consultarea acestuia atunci când există întrebări suplimentare cu privire la tratament sau la schimbările pe care le poți face în stilul de viață pentru a ameliora efectele psoriazisului.

COMENTARII

Lasă un răspuns