Despre gripă și răceală în anotimpul rece

Despre gripă și răceală în anotimpul rece

persoana care merge prin ploaie cu umbrela

Pentru că ne aflăm în sezonul gripei și al răcelilor, ar trebui să știi care este diferența dintre aceste două afecțiuni, cum le previi, recunoști și tratezi în cazul în care te-ai îmbolnăvit. Deși sunt diferite, aceste boli care afectează sistemul respirator pot fi foarte ușor confundate din cauza simptomelor oarecum identice.

De ce ne îmbolnăvim mai ales în sezonul rece

Stăm foarte mult în casă sau în spații închise. Frigul, ploaia, vremea mohorâtă, vântul și umezeala îți cam taie cheful de plimbare, nu-i așa? Parcă ai sta mai mult în casă, la căldură, savurând o cană cu ceai aromat sau o ciocolată fierbinte. Iată un răsfăț care ar putea să te coste scump, deoarece în spațiile închise ești foarte expusă germenilor, bacteriilor și virușilor.

În primul rând, odată cu sezonul rece, în locuință aerisești mai rar, deoarece vrei să eviți pierderile de căldură. Dacă nu știai, află că într-o casă slab sau deloc ventilată riscul de a te îmbolnăvi de gripă sau răceală crește foarte mult: e suficient să primești în vizită o singură persoană bolnavă pentru a te îmbolnăvi și tu.

În al doilea rând, temperatura ridicată din casă scade drastic nivelul de umiditate din aer. Rezultatul? Aerul uscat devine un mediu propice supraviețuirii și dezvoltării virușilor. Ești expusă unui risc și mai mare de îmbolnăvire la serviciu, dacă lucrezi la birou, atunci când mergi prin magazine la shopping sau la film, în mijloacele de transport în comun și chiar în lift. Recomandat este să eviți spațiile închise și mulțimea de oameni. Iar dacă nu ai încotro, poartă o mască de protecție pe care o găsești la orice farmacie. Ar putea face diferența dintre un om bolnav și unul sănătos.

Suntem mult mai expuși germenilor – Pentru că petreci foarte mult timp în spații închise, fie acasă, fie la birou, ești foarte expusă germenilor, virușilor și bacteriilor care se dezvoltă pe diferite suprafețe. Vrei, nu vrei, intri mai des în contact cu tastatura calculatorului, telecomanda, mânerul ușilor și ferestrelor etc.

Și să nu crezi că la birou situația este mai roz. Dimpotrivă! Riscul de a te îmbolnăvi este și mai mare deoarece intri în contact cu alte obiecte posibil infestate precum receptorul telefonului, butoanele imprimantei, cele ale liftului, blatul mesei de lucru, diferite mânere, sertare și polițe etc. Recomandat este să te speli pe mâini cu apă și săpun ori de câte ori ai ocazia, să nu-ți atingi fața, ochii, nasul și să nu bagi mâna în gură. Evită să dai mâna, să te îmbrățișezi sau să te săruți pe obraz cu persoane bolnave.

În sezonul rece virușii sunt mai activi  – Potrivit specialiștilor din cadrul  National Institutes of Health, virușii se transmit mai repede când afară este frig. Cercetătorii au descoperit că învelișul lipidic al acestora devine mai rezistent la temperaturi scăzute. Iată motivul pentru care gripa și răceala sunt în floare mai ales toamna și primăvara.

Sistemul imunitar este mai scăzut – Potrivit unui studiu efectuat de specialiștii Universitrății Yale, când afară este frig, sistemul nostru imunitar poate avea de suferit, devenind mai slăbit, mai lent sau chiar foarte leneș. Cercetătorii au infectat cu un virus gripal comun mai mulți șoareci de laborator pe care i-au expus apoi unor temperaturi diferite. Astfel, s-a constatat faptul că frigul a împiedicat organismul animalelor să lupte la capacitate maximă împotriva bolii.

Însă, să nu uităm, totuși, că avem la îndemână diferite metode de întărire a sistemului imunitar, printre care consumul de fructe și legume proaspete, de smothie-uri și piureuri. Specialiștii în nutriție au constatat, de exemplu, că piureurile de broccoli, morcov sau dovleac sunt cele mai eficace în tratamentul de imunizare a organismului. Nu trebuie decât să fierbi legumele și să le pasezi.

Recomandat ar fi să folosești un mixer vertical performant care, datorită bolului farte încăpător, te va ajuta să obții o cantitate suficientă pentru o masă, iar asta într-un timp record, în doar câteva secunde. Aici am găsit câteva modele care ne-au atras atenția.

Avem picioarele mai mereu reci – De multe ori, atunci când ieșim afară, iar temperaturile sunt negative, avem picioarele reci, iar uneori chiar înghețate. În urma unui studiu efectuat, specialiștii Universității Cardiff din Anglia au demonstrat că acest lucru ne afectează sistemul imunitar, iar noi suntem mai predispuși răcelilor. La studiu au participat 90 de studenți care au stat cu picioarele în apă rece timp de 20 de minute. În urma acestui experiment, s-a dovedit științific faptul că aceștia au prezentat un risc mult mai mare de a răci față de cei care nu au stat deloc în umezeală. Se pare că picioarele reci cauzează contractarea vaselor de sânge din nas – un lucru care destabilizează sistemul imunitar.

Diferența dintre gripă și răceală

Îți curge nasul, ai gâtul uscat și te doare capul. Ai frisoane, dureri musculare și te simți foarte obosit. Ai dormi toată ziua, dar nu te lasă febra și tusea. Oare ești răcit sau ai gripă? Nu ai de unde să știi cu exactitate deoarece simptomele sunt destul de asemănătoare. Însă, există, totuși, deosebiri.

Ce este răceala 

Răceala este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni de sezon și reprezintă o infecție virală a mucoasei nazale, a sinusurilor, faringelui și căilor respiratorii. Cu alte cuvinte, virusul este localizat în zona nasului și a gâtului. Potrivit specialiștilor, cel puțin 100 de virusuri pot cauza banala răceală. Cu toate acestea, rinovirusul este cel mai des întâlnit fiind și foarte contagios. Deși poți răci în orice anotimp, se pare că iarna și primăvara se înregistrează cele mai multe cazuri de îmbolnăviri. Iar asta deoarece majoritatea virusurilor prosperă în condiții de umiditate scăzută. Cum poți răci? Foarte ușor! Este suficient ca o persoană bolnavă să strănute sau să tușească pentru a răspândi virusul în aer prin picături de salivă sau secreții nazale. Iar tu, evident, să te afli în apropiere și să inspiri aerul viciat. De asemenea, poți răci foarte ușor dacă atingi obiecte contaminate (atinse înainte de o persoană bolnavă), iar apoi duci mâna la gură, nas sau ochi. Simptomele debutează în două, trei zile de la infecție. Care sunt acestea? Dacă ai răcit, îți curge nasul sau ai nasul înfundat, te doare în gât, strănuți, tușești, ai dureri de cap, resimți dureri la nivelul corpului (oase, mușchi, ligamente), te simți obosit și fără vlagă.

Cum se tratează răceala

Răceala nu se tratează cu antibiotice deoarece este o infecție virală, adică este provocată de un virus. Antibiotiocele nu au efect asupra virușilor, ci asupra bacteriilor. Deci, va trebui să ne orientăm către alte medicamente cum ar fi antihistaminice (tratează alergiile), decongestionante, paracetamol (tratează febra și durerea). Încearcă să bei cât mai multe lichide pentru evitarea deshidratării. Multe persoane apelează și la remedii naturale precum ceaiuri sau diferite infuzii din plante medicinale, sucuri de fructe sau smoothie-uri din fructe și legume. Aceste delicii culinare pline de vitamine pot fi obținute folosind un robot de bucătărie care-ți va ușura foarte mult munca. Pe acest site am găsit câteva modele de calitate, la prețuri pentru toate buzunare. Răcelile trec după 7 – 10 zile de la debut.

Cum poți preveni răceala

În primul rând, încearcă să eviți persoanele bolnave și spațiile închise precum sălile de cinema, teatru, mijloacele de transport în comun, lifturile, magazinele mici. În al doilea rând, recomandat este să nu folosești obiectele personale ale altora precum prosoape, periuța de dinți sau diferite produse de machiaj în special perii și bureți. De asemenea, o bună igienă corporală te va feri de infecții. Cel mai simplu este să te speli pe mâini cu apă și săpun cât mai des și obligatoriu de fiecare dată după ce ajungi acasă. Evită pe cât poți să duci mâinile la ochi, gură și nas, iar când strănuți sau tușești folosește un șervețel sau o batistă.

Ce este gripa

Gripa este o infecție a căilor respiratorii și a plămânilor și este cauzată tot de un virus, iar simptomele sunt mult mai severe, deși se aseamănă cu cele ale răcelii.  Printre acestea se regăsesc tuse uscată, febră moderată sau mare (deși nu toată lumea face febră când are gripă), durere în gât, frisoane, dureri musculare severe, durere de cap, nas înfundat sau care curge, greață, vărsături, lipsa poftei de mâncare, oboseală severă care poate dura și până la două săptămâni. Spre deosebire de răceală, care te poate afecta pe tot parcursul anului, gripa „lovește” în sezonul rece.

Cum te poți îmbolnăvi de gripă

În această perioadă poți contacta gripă la fel cum poți contacta o banală răceală: intrând în contact cu virusul împăștiat în aer prin picături de salivă sau secreții nazale de către o persoană deja bolnavă. Din păcate, spre deosebire de răceală, gripa poate duce la complicații grave precum pneumonie, o afecțiune care poate îmbolnăvi mai ales copiii mici, persoanele în vârstă, femeile gravide și persoanele care au un sistem imunitar foarte scăzut (suferă de astm, boli de inimă sau diabet). Cum tratăm gripa? În cele mai multe dintre cazuri, prin odihnă la pat și o bună hidratare a organismului. De asemenea, pentru ameliorarea simptomelor poți lua medicamente deongestionante și care calmează durerile (ibuprofen, paracetamol).

Atenție! Nu trata copiii mici cu aspirină, deoarece acest medicament aparent inofensiv poate declanșa o afecțiune foarte gravă denumită Sindromul Reye.

Când să mergi la medic

Dacă mergi la medic, acesta ți-ar putea prescrie medicamente antivirale care ajută la vindecarea mai rapidă a bolii și previn complicațiile. Recomandat este ca atunci când bănuiești că ai gripă să te prezinți cât mai repede la doctor. Acest sfat este recomandat mai ales persoanelor care au peste 50 de ani, femeilor gravide, părinților cu copii mai mici de doi ani care prezintă simptome, persoanelor care urmează chimioterapie sau tratamente cu steroizi, persoanelor care suferă de afecțiuni pulmonare cronice sau boli de inimă, celor care suferă de boli metabolice precum diabet, anemie sau afecțiuni ale rinichilor etc.

De asemenea, mergi de urgență la spital dacă ai simptome care anunță o pneumonie precum dificultate în respirație, dureri severe de gât, tuse productivă de mucus verde, febră foarte mare, dureri în piept. Sună de urgență un medic sau mergi la spital cu copilul dacă acesta are probleme de respirație, este foarte agitat, foarte obosit, refuză să mănânce sau să bea, este somnolent, se trezește foarte greu, nu are reacții la stimulii externi, nu interacționează cu cei din jur.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns