Sinuzita. Simptome care m-au trimis la medic
Sinuzita sau, în termenul ei medical, rinosinuzita, mi-a dat ceva bătăi de cap acum doi ani, chiar înainte de izbucnirea pandemiei de Covid-19. Experiența pe care am trăit-o n-a fost deloc dintre cele mai fericite, mai ales că medicul ORL-ist mi-a spus că trebuie să mă operez urgent. Am scăpat cu medicamente dar, la cum a pus problema, situația mea nu era deloc dintre cele mai optimiste.
Totul a început cu o banală răceală. Tuse ușoară, dureri de gât, nas înfundat. Fără febră, fără stare de rău, fără dureri de cap. Apoi, când am crezut că m-am vindecat, a început să-mi curgă nasul. Iar după o săptămână, a început să mă deranjeze o măsea. Am ajuns la medic în momentul în care m-am trezit cu sangerari nazale. Iar la clinică mi s-au confirmat bănuielile: aveam sinuzită.
Ce este sinuzita
Sinuzita este o afecțiune comună a sinusurilor, dar poate duce la complicații dintre cele mai grave dacă nu este tratată deloc sau este tratată superficial.
este cauzată de bacterii sau ciuperci, mi-a spus medicul specialist. Și, ca să-mi explice pe înțelesul meu, mi-a detaliat: sinusurile sunt mici „buzunare” cu aer situate în spatele frunții, în spatele nasului, a pomeților și a ochilor. În mod normal, acestea produc mucus, un lichid subțire care curge protejând astfel organismul de germeni, bacterii, praf, alergeni, impurități etc.
Uneori, pasajele nazale se inflamează, iar mucusul nu se mai poate scurge. De vină sunt virusurile pe care le luăm din aer sau alergiile de care suferim. Ce se întâmplă apoi este mai mult decât evident. Cu sinusurile blocate, mucusul stagnează și devine un mediu propice dezvoltării bacteriilor și germenilor. Iată cum apare infecția!
De câte tipuri este sinuzita
Sinuzita este de trei tipuri: acută, subacută și cronică.
Sinuzita acută este o afecțiune care apare brusc, este destul de agresivă, dar, din fericire, este de scurtă durată. E declanșată de virusul răcelii și durează până la două săptămâni, timp în care simptomele se diminuează până la dispariție. Dacă vorbim despre o bacterie care se face vinovată de apariția acestei afecțiuni, atunci sinuzita acută poate dura până la patru săptămâni. Alergiile de sezon pot declanșa o sinuzită acută.
Sinuzita subacută are simptome care durează până la trei luni. Această afecțiune apare de obicei din cauza unor bacterii sau alergii de sezon.
Sinuzita cronică. Ultimul tip, sinuzita cronică, este și cel mai periculos, căci nu vei scăpa niciodată de el. Poate fi tratat, poate fi ținut sub control, dar poate reapărea oricând. Te cam chinuie toată viața. Ca și deosebire față de celelalte două tipuri, simptomele sinuzitei cronice durează mai mult de trei luni, dar nu sunt atât de severe precum cele care însoțesc sinuzita acută sau subacută. De asemenea, afecțiunea cronică apare și din cauza unor probleme structurale ale piramidei nazale – deviație de sept – sau din cauza unor alergii persistente.
Sinuzita. Simptome
Dureri de cap și în zona feței. Durerea este cel mai comun simptom al apariției rinosinuzitei. Astfel, poți resimți dureri de cap în zona frunții, poți avea dureri de față în zona pomeților sau de-o parte și de alta a nasului. Dacă infecția este gravă, ai putea avea dureri de dentare sau între ochi.
Rinoree. Cu alte cuvinte îți curge nasul, iar mucusul este vâscos, cu culoare galbenă sau verde. Aceste scurgeri nazale provin din sinusurile infectate și pot ajunge în gât, motiv pentru care ai putea simți răgușeală, mâncărimi sau chiar dureri de gât. Din această cauză mai ales noaptea, când dormi întins în pat, ai putea avea pusee de tuse. La fel și dimineața, la trezire.
Congestie nazală. Dacă nasul nu curge, atunci va fi înfundat. Un lucru și mai grav, căci mucusul rămâne blocat în sinusuri neavând pe unde să se scurgă. Infecția provoacă inflamarea sinusurilor și a pasajelor nazale, motiv pentru care vei suferi de congestie nazală și vei fi obligat să respiri mai mult pe gură. În același timp ți se vor modifica mirosul, dar și gustul. Vocea ar putea să ți se pară că sună „înfundată”. Congestia nazală crește presiunea intracraniană și vei avea acea senzație de urechi înfundate.
Gât iritat și tuse. Cum spuneam și mai sus, mucusul din sinusuri pe scurge prin pasajele nazale însă dacă acestea sunt blocate el nu mai are nici o altă cale de ieșire. Este foarte probabil să migreze către gât și îți va provoca tuse,
Dureri de gât și voce răgușită. Infecția poate fi atât de gravă încât să ajungă la măsele și dinți sau în gât. De aici și durerile la înghițire dar și vocea răgușită.
Febră. Acest simptom este rar dar apare și ar trebui menționat. Orice infecție din organism afectează temperatura bazală a corpului. Evident, dacă ai sinuzită, poți avea și febră. Nu este obligatoriu, dar se poate întâmpla.
Sinuzita. Investigații medicale
Sinuzita poate fi depistată în urma mai multor investigații medicale. În primul rând, contează foarte mult ce simptome descrie pacientul. Pornind de la acestea, medicul decide ce e de făcut în continuare. La primul consult, medicul meu nu știut să-mi spună prea multe. Mi-a recomandat să fac un RMN și s-a ferit să-mi dea vreun tratament în afară de picături decongestionante.
Am făcut RMN-ul la două-trei zile după prima vizită la orl-ist însă până la primirea rezultatului am luat antibiotice prescrise de medicul de familie. Nu mai puteam aștepta până la a doua vizită la specialist pentru că infectia începuse să avanseze.
Despre RMN
RMN-ul este o procedură simplă, dar destul de costisitoare dacă o efectuezi într-un spital privat. Am ales această variantă pentru că te programezi repede, totul se desfășoară rapid, fără bătăi de cap și stat pe la cozi. Apoi, trebuie să recunosc, evit spitalele de stat cât pot de mult.
Procedura, cum spuneam este foarte simplă, non invazivă și nedureroasă.
Am intrat în cabinet, mi-am dat jos tot ce aveam asupra mea de metal (ceas, inele), am îmbrăcat un halat de unică folosință și m-am întins pe o masă care culisează în aparat. Se aud niște zgomote ca niște boncăneli și ciocăneli ce pot fi pentru unele persoane deranjante, motiv pentru care ți se pot oferi niște căști care să-ți acopere urechile. Totul a durat cred în jur de 15 minute. Iar rezultatul a venit după două-trei zile.
Cu investigația efectuată m-am prezentat din nou la specialist, iar medicul mi-a prescris un tratament cu antibiotic, Sinupret pastile și picături de nas decongestionante.
Cum tratezi această afecțiune
În funcție de gravitatea bolii, sinuzita se tratează folosind spray-uri nazale decongestionante dar cu moderație căci unele produse dau dependență. Recomandat ar fi să le încerci pentru o perioadă de trei zile, nu mai mult. Apoi, există medicamente antihistaminice precum Claritine sau Zyrtec. Trebuie menționat faptul că decongestionantele nu sunt recomandate persoanelor care suferă de tensiune arterială, probleme ale prostatei, glaucom sau insomnii. Medicul ar putea să-ți recomande irigații nazale cu o soluție salină sau tratamente naturiste. Evident, în cazurile grave se administrează antibiotic dar numai la recomandarea specialistului.
Cum previi sinuzita
Sper să fi scăpat de sinuzită și sper să nu mai trec prin acea experiență deloc plăcută. Însă, m-a avertizat medicul, va trebui ca de acum încolo să am grijă să mă feresc și mai mult de răceli.
La modul general vorbind, sinuzita poate fi prevenită evitând factorii care ar putea irita sinusurile precum fumul de țigară, praful, alergenii etc. Spălarea cât mai des a mâinilor în timpul sezonului de răceală și gripă ar putea să te ajute să preîntâmpini această afecțiune. Nu în ultimul rând, dacă ești alergic la anumite substanțe tratează-ți cu atenție alergiile!
O altă recomandare extrem de importantă ar fi să încerci să-ți menții sinusurile cât mai curate, să păstrezi o igienă riguroasă și să tratezi afecțiunea încă de la debutul acesteia.
Însă, înainte de a-ți administra orice tip de tratament, consultă un specialist! Nu te trata sigur, după ureche, nu folosi leacuri băbești căci sinuzita este o boală cu suișuri și coborâșuri. Când crezi că ai scăpat de ea, te lovește și mai tare.
Sursa foto: Pixabay