Dieta cu pepene roșu. Contraindicații. Cine nu are voie s-o țină și...

Dieta cu pepene roșu. Contraindicații. Cine nu are voie s-o țină și de ce

0 1355
Felii de pepene roșu pe masă
Dieta cu pepene roșu este cea mai îndrăgită și ușor de ținut

Dieta cu pepene roșu pare, la prima vedere, că prezintă numai avantaje: este ușor de ținut, durează o perioadă scurtă de timp, iar cel mai iubit fruct al verii este extrem de răcoritor și de gustos. În realitate, nutriționiștii trag un mare semnal de alarmă. Acest regim prezintă și multe dezavantaje, fiind interzis anumitor categorii de persoane.

Dieta cu pepene roșu, contraindicații

Ne aflăm în mijlocul verii, iar pepenii sunt cele mai indicate fructe pe care le putem consuma pe caniculă. O felie de pepene este suficientă pentru a hidrata organismul și pentru a-i oferi toate vitaminele și nutrienții de care are nevoie. Dieta cu pepene roșu este adesea folosită pentru detoxifierea organismului, în special a ficatului și rinichilor, dar este eficientă și în curele de slăbire. Însă, un regim alimentar bazat pe pepene sau pur și simplu consumul excesiv al acestui fruct poate veni la pachet cu câteva mari neajunsuri.

Specialiştii spun că dieta cu pepene roșu este contraindicată în anumite situații. Astfel, diabeticii, cei care suferă de boli ale pancreasului, persoanele care au pietre la rinichi, adenom de prostată, gastrită cronică, ulcer gastric, colită ori diaree trebuie să evite acest fruct pentru a nu-şi agrava starea. Pepenele roşu nu mai trebuie consumat nici de către persoanele sănătoase, dacă apar dureri abdominale, balonare şi gaze instestinale ori afecţiuni ale sistemului digestiv.

Ce afecțiuni se agravează dacă mănânci pepene

Pepenele roșu conține peste 90% apă fiind cel mai hidratant fruct, dar are și foarte multă fructoză. Ca să-ți dai seama ce înseamnă asta, află că din 100 de grame de pepene 6 le reprezintă fructoza. Având un indice glicemic mare, în jur de 75, pepenele roșu nu ar trebui consumat de persoanele care suferă de diabet zaharat. Nici femeile gravide care suferă de diabet gestațional nu se pot bucura de savoarea acestui fruct de vară.

Ce este alergia încrucișată

De asemenea cine suferă de boli ale pancreasului, pietre la rinichi, anomalii ale sistemului urogenital, adenom de prostată, pielonefrita (inflamaţii ale rinichilor şi pelvisului cauzate de infecţii bacteriene), recuperare post-operatorie, gastrită cronică, ulcer gastric, colită, diaree ar trebui să evite dieta cu pepene roșu.

Pepenele roșu fermentează, balonează și crează probleme celor cu un sistem digestiv sensibil. Nu mai spunem despre faptul că există persoane – foarte puține la număr – care au alergie la pepene, iar simptomele sunt asemănătoare cu cele ale altor alergii alimentare: urticarie, senzația de mâncărime pe limbă sau în gât, dureri de stomac, greață, vărsături.

Interesant și de știut este faptul că persoanele care sunt alergice la polen sunt mai predispuse să fie alergice și la pepene, mere și țelină. Este vorba despre așa numita alergie încrucișată. Iată motivul pentru care dieta cu pepene roșu nu este recomandată tuturor persoanelor, deși acest fruct pare total inofensiv.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns