Ce să NU faci când te doare spatele

Ce să NU faci când te doare spatele

femeie fericita care sta cu fata la un lac
Sportul, alimentația echilibrată și odihna îți protejează sănătatea

Proverbul „Cui pe cui se scoate” nu este valabil în cazul durerilor de spate. Să nu ai impresia că, dacă resimți vreo durere în zona lombară, de exemplu, mișcarea, activitatea fizică intensă, masajul sau automedicația te vor ajuta. S-ar putea mai rău să-ți facă. Iată 5 lucruri pe care să NU le faci niciodată atunci când te doare spatele.

Posibile motive pentru care ai dureri de spate

Fiecare dintre noi a suferit, la un moment dat, de dureri de spate, iar zona lombară este cea care ne dă cele mai multe bătăi de cap. Motivele pentru care te doare spatele sunt foarte multe și numai un medic specialist este în măsură să-ți ofere un diagnistic corect, în urma efectuării unor investigații imagistice amănunțite: radiografii, RMN sau CT. Însă, idiferent de cauze sau motive, atunci când resimți o durere de spate în zona cervicală (zona gâtului) sau în zona lombară este absolut interzis să faci următoarele lucruri:

gantere si echipamente de sport pentru sala de fitness
Chiar și ridicarea unor greutăți mici îți poate agrava situația

Nu ridica greutăți

Poate, uneori, durerea pe care o resimți nu este chiat atât de profundă și supărătoare. Poate tinzi să o ignori crezând că este doar un episod pasager și va trece de la sine. Motiv pentru care îți vezi în continuare de treburile casnice zilnice și nu iei nici o măsură. Să ridici anumite greutăți – chiar și două, trei kilograme – este una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face atunci când ai dureri de spate. Dacă nu te programezi la un medic pentru investigații suplimentare, măcar ia-ți liber – cel puțin câteva zile – de la orice activitate fizică solicitantă care antrenează muschii spatelui și coloana vertebrală. Asta înseamnă, printre altele, să renunți pentru o perioadă la sală, dar și la orele de înot. Se spune că înotul este chiar recomandat în cazul durerilor de spate, însă anumi temișcări ar putea să-ți agraveze situația. Așteaptă să primești mai întâi un diagnostic și abia apoi vezi dacă ai voie sau nu să înoți.

Nu mai sta în picioare 

Evită, pe cât poți, statul în picioare! Nu mai vorbim despre mersul mult pe jos și pe tocuri. Recomandat este ca atunci când te doare spatele să stai cât mai mult timp întins în pat, într-o poziție orizontală. Nu în în șezut, nu pe o parte sau alta. Ai putea renunța și la pernă. Nu are ce să-ți facă rău.

 

femeie care sta pe canapea cu un laptop in brate si scrie intr-o agenda
Statul prea mult pe scaun, la birou, îți poate provoca dureri lombare

Nu mai sta atât de mult pe scaun

Nu ai crede, dar și poziția pe care o adopți atunci când stai pe scaun, la birou, este una care ar putea să-ți agraveze durerile. Statul în șezut timp îndelungat, fără pauze, duce la contractarea tuturor mușchilor spatelui. Coloana vertebrală este supusă unei mari presiuni, iar de aici nu poate ieși nimic bun. Recomandat este ca atunci când suferi de dureri de spate să te ridici de pe scaun o dată pe oră și să faci puțină mișcare.

femeie la salonul de masaj
Dacă ai dureri de spate și nu ai fost încă la medic pentru un diagnostic, evită masajul sau exercițiile fizice

Atenție la masaj

Cu durerile de spate nu este de glumit, iar masajul se face doar la indicațiile medicul și de către specialiști în domeniu de la un centru de recuperare medicală sau o unitate spitalicească. Nu te lăsa pe mâna oricui pentru că masajul făcut incorect poate duce la complicații. Una este să fii sănătos și să te duci la un masaj de relaxare și alta este să suferi de o anumită afecțiune a coloanei vertebrale și să ajungi pe mâna unui necunoscător. Și mai grav este atunci când faci de unul singur anumite mișcări și exerciții fizice care agravează și mai mult afecțiunea de care suferi. O mișcare greșită te poate trimite direct la spital.

pastile pilule colorate
Medicamentele luate după ureche îți pot face mai mult rău decât bine

Renunță la automedicație

Medicamentele antiinflamatoare sau analgezice pe care le poți cumpăra de la orice farmacie fără rețetă, s-ar putea să nu rezolve cauza problemei tale, ci doar efectele. Pentru un timp, durerea va dispărea, dar, din moment ce nu este înlăturată cauza, va reapărea și există riscul să fie și mai profundă. Automedicația nu este recomandată niciodată, în nici o situație, cu atât mai puțin atunci când vine vorba despre afecțiuni ale coloanei vertebrale. Acest tratament luat după ureche, pe lângă faptul că s-ar putea să nu te ajute deloc, poate să-ți provoace alte neplăceri, cele mai întâlnite fiind cele de ordin digestiv. De exemplu, dacă suferi de hernie de disc, această afecțiune trebuie mai întâi diagnosticată corect de către un medic specialist, iar apoi ți se va recomanda un anumit tratament, personalizat, în funcție de gravitatea situației, în funcție de vârsta pe care o ai, dacă ești sau nu însărcinată, dacă suferi și de alte probleme de sănătate. Și să nu te gândești la ce e mai rău și anume că că orice hernie de disc trebuie, la un moment dat, operată pentru că greșești! Hernie de disc tratament fara operatie? Se poate! Dar, pentru asta, trebuie să fii diagnosticat cât mai devreme. Pentru că, cu cât ajungi mai repede la un control, cu atât cresc șansele să te vindeci mai rapid.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns