Economisești bani la bancă? Uite la ce să fii atent!

Economisești bani la bancă? Uite la ce să fii atent!

0 2920

În condiţiile în care băncile vin cu promoţii din ce în ce mai atractive pe partea de economisire şi oferă produse cu caracteristici greu de comparat, clienţii trebuie să se gândească bine înainte de a-şi plasa banii într-un anumit produs. Mimi îți oferă câteva sfaturi necesare pentru a obţine cel mai bun randament în deplină siguranţă. Ascult-o pe Mimi!

 

Atenţie la tipul dobânzii

Primul lucru la care clienţii trebuie să se uite nu este neapărat nivelul dobânzii acordate, ci tipul acesteia: fixă sau variabilă. Astfel, chiar dacă o dobândă pare foarte atractivă la prima vedere, după scurt timp ea poate să scadă în condiţiile în care este variabilă. În condiţiile actuale ale pieţei, în care tendinţa este de scădere a dobânzilor, e preferabil pentru clienţi să aleagă dobânda fixă, care oferă singuranţa unui câştig cert.

Nu depuneţi toţi banii într-un singur produs!

Banii economisiţi nu trebuie depuşi într-un singur tip de depozit. O parte din bani poate fi depusă într-un depozit la termen cu o dobândă ridicată, păstrând însă o sumă şi în contul de economii, în eventualitatea unei necesităţi de lichiditate. Dacă toată suma este depusă într-un depozit la termen, orice retragere înainte de termen duce la pierderea întregii dobânzi acumulate. Mix-ul dintre un cont de economii şi un depozit pe 3 luni aduce un randament mai bun decât depunerea banilor într-un depozit pe o lună, prelungit automat.

 Plimbatul banilor după promoţii nu e rentabil

 

Dacă aţi făcut o alegere, încercaţi să o menţineţi şi nu alergaţi tot timpul după dobânda cea mai mare. Asta deoarece, la fiecare spargere a unui depozit deja constituit şi tranfer a banilor în altă bancă, suportaţi costuri care pot depăşi plusul de randament oferit.De exemplu, dacă plecaţi de la o dobândă de 15% la 17% la altă bancă, pentru un depozit pe 3 luni de 3.000 lei, dobânda pe care o obţineţi în plus este de 15 lei. Retragerea de numerar de la banca iniţială vă poate costa însă tot atât.

 Alegerea monedei ţine de destinaţia fondurilor

valuta euro Decizia de a păstra economiile în lei sau valută trebuie luată de fiecare deponent în parte în funcţie de situaţia particulară. Dacă economisim pentru zile negre sunt recomandate depozitele în lei. Dacă economiseşti pentru o casă sau o maşină, ale căror preţuri se exprimă în euro, poate e mai bine să alegi această monedă. În plus, destinaţia poate influenţa şi scadenţa. Pentru economii în vederea unei investiţii pentru casă sau maşină, care de cele mai multe ori oferă şi un randament mai bun. În cazul în care economiile sunt făcute pentru vacanţă, este de preferat o scadenţă mai scurtă.

COMENTARII

Lasă un răspuns