Eşti nervoasă, obosită şi nu te poţi concentra? S-ar putea să ai...

Eşti nervoasă, obosită şi nu te poţi concentra? S-ar putea să ai deficit de vitamina B!

0 1680

Complexul de vitamine B este recunoscut pentru beneficiile pe care le aduce sistemului nervos, însă este implicat şi în alte procese organice, în funcţie de tipul fiecărei vitamine în parte. Dacă te simţi obosită, fără putere de concentrare, dacă observi că te lasă memoria, că eşti foarte stresată, te enervezi din orice, eşti agitată, ai căderi nervoase şi accese de furie este foarte posibil să suferi de o deficienţă de vitamine din complexul B. În cazul în care nu vrei să iei suplimente alimentare, iată ce ar trebui să mănânci foarte des.

nuci-pecanTiamina sau vitamina B1

Vitamina B1 îţi reglează apetitul, ajută şi susţine metabolismul organismului. Dacă te întrebi care sunt cele mai bune surse de unde poţi lua tiamina sau vitamina B,  recomandat este să consumi carne de porc, şuncă, legume cu frunze verzi precum spanac şi ştevie, cereale integrale, germeni de grâu, mazăre verde, orez îmbogăţit, linte şi oleaginoase precum nuci, nuci pecan şi migdale. Femeile ar trebui să consume pe zi 1,1 miligrame de vitamina B1, iar bărbaţii în jur de 1,2 miligrame.

lactateRiboflavina sau vitamina B2

Riboflavina sau vitamina B2 ajută la păstrarea sănătăţii pielii. Bogate în vitamina B2 sunt produsele lactate precum laptele, iaurtul şi brânzeturile, asparagus, spanac şi alte legume cu frunze verzi. De asemenea, recomandat este să consumi carne de pui, peşte, ouă, cereale fortificate. Zilnic, femeile au nevoie de 1,1 miligrame de riboflavină, iar bărbaţii – 1,3 miligrame.

somonNiacina sau vitamina B3

Vitamina B3 se regăseşte în carnea de pui, curcan, somon şi ton. Alte alimente pe care ar trebui să le consumi sunt cerealele fortificate, legumele, arahidele, pastele şi grâul integral. Niacina ajută sistemul nervos şi cel cardiovascular îmbunătăţind energia generată de organism. Bărbaţii au nevoie de 16 miligrame de niacină zilnic, în timp ce femeile au nevoie de doar 14 miligrame.

Avocado Acid pantotenic sau vitamina B5

Vitamina B5 se regăseşte în cantităţi mari în iaurt şi avocado, cartofi dulci, ciuperci, broccoli, linte şi mazăre. Acidul pantotenic joacă un rol important în descompunerea grăsimilor şi a carbohidraţilor pe care îi transformă în energie, ajută la cicatrizarea rănilor, reduce durerile articulare, inflamaţiile, luptă împotriva depresiei şi a anxietăţii.

spanacFolaţi

Folaţii, care menţin sănătatea celulelor roşii şi a sistemului nervos, se regăsesc în legumele cu frunze verzi precum spanacul, napii dar şi în multe fructe şi legume proaspete. De asemenea, produsele din grâu precum pâinea şi pastele conţin o mare cantitate de folaţi. Aceştia pot fi asimilaţi de organism şi dacă mâncăm orez. Recomandat este să consumăm zilnic o cantitate de 400 de micrograme.

fructe-de-mareVitamina B6

Unele dintre cele mai bune surse de vitamina B6 o reprezintă carnea de pui, fructele de mare, bananele, legumele cu frunze verzi precum spanacul, cartofii şi cerealele fortificate. În dieta ta ar trebui să se regăsească vitamina B6 într-o cantitate de 1,3 miligrame – asta pentru a ajuta organismul în producerea de celule roşii.

friptura-carne-rosieVitamina B12

Vitamina B12, care ajută la producerea de celule roşii şi menţine sănătatea sistemulu nervos, se regăseşte în carne, fructe de mare, peşte, cereale fortificate etc. Evident, o poţi găsi şi în suplimentele alimentare. De vitamina B12 avem nevoie într-o cantitate mai mică şi anume doar 2,4 micrograme pe zi.

ouaBiotina sau vitaminele H, B7 şi B8

Biotina poate fi găsită în ficat şi ouă, somon, carne de porc, avocado, brânzeturi etc – cele mai importante surse ale acestui nutrient care ajută la buna funcţionare a metabolismului. Este destul de puţin probabil ca acestă vitamină să lipsească din organismultău deoarece este prezentă în majoritatea legumelor şi fructelor pe care le consumi.

COMENTARII

Lasă un răspuns