Examinarea sânilor, primul pas către depistarea precoce a cancerului mamar

Examinarea sânilor, primul pas către depistarea precoce a cancerului mamar

Ştiai că una din opt femei dezvoltă, în prezent, cancer de sân? Dr. Kemal Raşa, medic specializat în chirurgie generală, ne recomandă palparea lunară, indiferent de vârstă, şi examinarea medicală anuală, mamografia şi ecografia pentru toate femeile de peste 40 de ani. Mimi îţi spune tot ce trebuie să ştii despre afecţiunea cu cea mai mare incidenţă în rândul femeilor. Ascult-o pe Mimi!

Să fii femeie este primul şi cel mai mare risc de a dezvolta cancer la sân. Vârsta, istoricul familial, terapiile iradiante sau afecţiunile pre-maligne ale sânului  se adaugă ca factori care pot influenţa apariţia bolii. Chiar dacă nu există metode de prevenţie, diagnosticarea precoce a afecţiunii maligne este cel mai important pas spre vindecare.

Examinează-ţi sânii o dată pe lună!

Dr. Kemal Raşa, medic specializat în chirurgie generală, spune că 1 din 8 femei dezvoltă cancer de sân în prezent, astfel că diagnosticarea timpurie este foarte importantă. „Riscul de a dezvolta cancer de sân creşte odată cu înaintarea în vârstă. Femeile trebuie să şă-şi examineze lunar sânii prin autopalpare, iar după vârsta de 40-50 de ani să meargă la consulturi medicale regulate”.

Cum se procedează corect?

Examinarea sânului prin autopalpare se face lunar, în a zecea zi a ciclului menstrual, atunci când sânii nu mai sunt tensionaţi. „Pentru a observa posibile modificări la nivelul sânului este necesară palparea sânului stând în poziţia întins şi aplicând o simplă apăsare, dar cu mişcări diverse, pe toată suprafaţa sânului, timp de 5-7 minute. După vârsta de 40 de ani, recomandăm examinarea anuală realizată de medicul chirurg, mamografia şi ecografia. Totuşi, persoanele din grupuri speciale de risc trebuie examinate mai frecvent. Structura sânului ne poate împiedica uneori să ne facem o imagine clară dintr-o mamografie, caz în care apelăm la rezonanţa magnetică”, a mai precizat dr. Kemal Raşa.

Orice modificare apărută la nivelul sânului trebuie investigată. Nodulii mamari pot semnala o afecţiune, însă poate fi vorba şi de una benigna. În faze avansate, cancerul de sân se manifestă şi prin pigmentări ale pielii, noduli axilari, fluid care se scurge din sân sau retracţii ale pielii.

Tratamente personalizate

Potrivit specialiştilor în oncologie de la Anadolu, cea mai nouă abordare medicală în terapia cancerului constă în terapia personalizată, care creşte speranţa de viaţă cu 25-40%, în funcţie de tipul tumorii şi instrumentul terapeutic. Tratamentul personalizat se bazează pe ultimele descoperiri în genetică şi biologie moleculară, folosind medicamentele cât mai eficient posibil şi fiind mai eficient, mai puţin toxic şi mai accesibil. Acest tip de terapie, combinată cu o abordare multidisciplinară, poate conduce la furnizarea tratamentului medical cel mai potrivit şi mai modern pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de starea sa de sănătate, localizarea tumorii, tipul şi stadiul bolii.

COMENTARII

Lasă un răspuns