5 semne că nu ai deloc încredere în tine și cam ce-ar fi...

5 semne că nu ai deloc încredere în tine și cam ce-ar fi de făcut

0 3051

Cu toții ne dorim să fim priviți cu admirație, să fim puternici, curajoși, stăpâni pe sine, adevărați lideri, niște părinți minunați, niște angajați model și de încredere. Din păcate, chiar dacă-ți dorești, nu mereu se și întâmplă…Te-ai gândit vreodată cum ești percepută de colegii de la birou, de prieteni, de rude sau de șefii tăi? Iată cinci semne că nu ai deloc încredere în tine și cum să te „scuturi” de această etichetă care îți influențează teribil viața. Uneori, fără să-ți dai seama…

emoticon galben fata trista

 

Exagerezi foarte mult cu scuzele și mulțumirile

Una este să fii politicoasă, amabilă și săritoare și alta este să te scuzi din orice. Dacă dai un telefon cuiva, îți ceri scuze jumătate de oră că ai deranjat – deși chiar nu este cazul – dacă abordezi pe cineva într-o problemă mai veche, te scuzi de o mie de ori pentru că-l bați la cap. Dai senzația că ți-e frică să nu-i superi pe cei din jur. O frică neîntemeiată. Care nu-și are rostul. Asta începe să devină cu adevărat deranjant. Un alt obicei prost, aș spune, sunt mulțumirile interminabile. Orice fleac ai primi, tu mulțumești de parcă cineva ți-ar fi făcut cadou o mașină. Și mulțumești și peste două luni, dacă te reîntâlnești cu persoana respectivă. Ești atât de recunoscătoare pentru un amărât de capăt de ață, încât devii în ochii celor din jur prea umilă. Nu modestă, ci umilă. Politețea asta exagerată nu te pune deloc într-o lumină bună. Iar dacă mai ai și obiceiul să spui sărumâna oricui…Nu mai exagera atât de mult cu scuzele și mulțumirile. Să spui o singură dată „Îmi cer scuze” sau „Mulțumesc frumos!” este suficient. Mesajul a ajuns unde trebuie, nu repeta de o mie de ori.

grup de femei tinere care rad

Îți găsești tot felul de defecte pe care alții nici nu le observă

Am întâlnit foarte multe femei printre prietene, rude și cunoștințe care înțeleg greșit modestia. Să fii modest nu înseamnă să te pui într-o lumină proastă, în dezavantaj față de cei din jur. De exemplu, dacă te întâlnești cu o prietenă veche, cu care nu te-ai mai văzut de multă vreme și care îți face un compliment, mulțumește-i și ia-l ca atare! Nu te apuca să-i spui că mai ai de slăbit încă trei, patru kilograme, sau că te-ai îngrășat mult în ultimul an. De ce ai spune așa ceva? Ca să-i atragi atenția asupra siluetei tale? O faci, de fapt, atentă la micile tale imperfecțiuni, pe care, de altfel, nici nu le-ar fi observat poate…Nu e cazul să dai dovadă de atât de multă deschidere și sinceritate dacă respectiva nu îți este o persoană foarte apropiată. Dacă ea este slabă, o vei face să se simtă superioară, va începe să te compătimească, să-ți dea sfaturi și să se dea exemplu pe ea. Deja te-ai pus într-o lumină proastă. Nu mai atrage atenția asupra ta în felul ăsta. Toate femeile încearcă să-și mascheze micile imperfecțiuni, nimeni nu vrea să vorbească despre chinul din spatele unei siluete perfecte. Și, pentru că tot suntem la capitoul frumusețe, am întâlnit o altă situație care m-a contrariat: femei care nu știu să facă un compliment. O să-ți dau un alt exemplu. Te întâlnești cu o cunoștință și vrei să-i spui ceva drăguț, care s-o facă să se simtă bine și s-o bucure. „Vai, nu te-ai schimbat deloc și au trecut atâția ani de când nu ne-am mai văzut! Eu nu aș putea niciodată să am tenul ăsta atât de luminos!” Sau: „Vai cât ai slăbit! Eu nu aș putea niciodată să slăbesc atât de mult!”. „Vai, te-ai lăsat de fumat? Eu nu aș reuși niciodată!” „Ce păr bogat ai! Eu am doar trei fire!”. „Ce unghii superbe!!” Eu nu pot să le păstrez lungi, pentru că se exfoliază și se rup imediat. Ce norocoasă ești!”. Știi ce faci, de fapt? Te transformi singură în rățușca cea urâtă! Nu mai face asta! Și tu ai un păr superb, și un ten perfect, și tu ești slabă ca trasă prin inel, și tu arăți impecabil. Să știi că, de multe ori, am ajuns la concluzia că arăți exact cum te simți. Acum fooarte mulți ani, am avut o colegă la job. O fată de treabă, dar grăsuță rău. Însă, fata aceea mi-a dat o lecție de viață. Era atât de feminină, uneori atât de sexy fără să fie deloc vulgară, încât era etalon de frumusețe în redacție. Ca să vezi…Dar ea se simțea bine în pielea ei, era o fată încrezătoare, puternică, curajoasă, veselă, optimistă, nicidecum timidă, retrasă, frustrată sau complexată.

Hai să-ți spun un secret, deși nu mai este un secret pentru nimeni: un ten luminos, ferm, tânăr, lipsit de riduri nu poate fi întreținut la nesfârșit doar cu produse cosmetice uzuale. Poate prietena ta cu ten de porțelan, așa cum subliniezi tu că nu vei avea niciodată, își face frecvent tratamente precum microderabraziune sau peeling chimic. Dar ea nu-ți spune, dorind să crezi că așa a înzestrat-o natura. Pe net găsești o mulțime de informații despre ce este microdermabraziuneaca să-ți faci o părere și să nu mai crezi tot ce-ți zic amicele tale. Sau…o dantură albă, strălucitoare nu se obține doar pentru că folosești nu știu ce pastă minune…nu. Multe femei recurg la metode de albire a dinților. Așa că încearcă să nu te mai compari cu ele. Sau, dacă o faci, nu te mai pune singură într-o lumină proastă. Tu încerci să fii drăguță, iar ele își râd în barbă.

grup de trei femei care stau cu spatele

Nu poți lua singură decizii importante

Ai mereu nevoie de părerea celor din jur, de sfaturile lor, dai impresia că nu te descurci singură. Aștepți mereu o confirmare că faci bine ceea ce faci. Uite, un exemplu: creșterea copiilor. Una este să ceri părerea medicilor, a pediatrilor, a unui specialist în nutriție, părerea mamei tale sau a unor prietene foarte apropiate și ele mame și alta este să ceri disperată părerea tuturor mămicilor care îți ies în cale. Mămici care de abia așteaptă să-ți arate ce deștepte sunt ele și atotștiutoare. „Oare e bine ce fac? Tu ce zici? Oare e bine cum îl hrănesc? Tu cum faci? Ce sfat îmi dai? Oare nu-l l-am îmbrăcat prea gros? Ce zici? Sau prea subțire…Nu știu cum să fac asta..Nu știu cum să fac ailaltă…cum îl fac să nu mai plângă? Cum îl fac să mănânce? Cum îl fac să doarmă? Draga mea, nimeni, dar absolut nimeni nu știe mai bine decât tine ce trebuie făcut pentru copilul tău. Tu îl cunoști cel mai bine. Din păcate, există foarte multe mămici care se dau atât de deștepte, care ajung să fie chiar agresive când vine vorba despre creșterea și îngrijirea copiilor…Evită astfel de persoane cât poți de mult! Sunt toxice, crede-mă! Sunt ca o caracatiță care își întinde tentaculele și ajungi la un moment dat sufocată de sfaturile și părerile lor. Multe dintre ele te judecă, te arată cu degetul, te ceartă dacă nu faci cum spun ele. Ajungi, într-un final, să fii privită ca aia care habar nu are de nimic, aia care nu știe, care nu se pricepe, care trebuie ajutată sau care trebuie chiar învățată cum să fie mamă. Mare grijă cu genul ăsta de persoane pentru că dacă ești influențabilă o să începi chiar tu să crezi că meseria de mamă nu e pentru tine. Și ar fi mare păcat. Pentru că tu ești un părinte minunat! Nu mai spun ce se întâmplă dacă începi să ceri sfaturi cu privire la căsnicia ta. Nu lăsa pe alții să-ți dicteze viața.

angajati la birou care lucreaza la laptop

Nu știi să spui NU 

Mai ales la job poți fi foarte ușor catalogată drept o femeie în care nu se poate bune prea multă bază, un angajat fricos, panicos și fără încredere în el. În primul rând, ca să schimbi această părere a șefilor și colegilor, încearcă să nu te mai plângi pentru orice fleac, încearcă să nu te mai panichezi la cea mai mică problemă care apare. Aoleu! Ce ne facem?? Vai de mine!! Ce nenorocire!! Renunță la atitudinea asta mereu ezitantă și timorată, ca și cum nu ai fi stăpână pe situație. Ar trebui să procedezi tocmai invers. Să nu arăți că ești speriată, ci să dai impresia tuturor că știi ce faci. Chiar dacă, în realitate, fie vorba între noi, ai mari îndoieli. Mă rog..asta nu este o regulă general valabilă, dar sunt situații care îți permmit să acționezi sau să reacționezi așa. Și, nu în ultimul rând, încearcă să înveți să mai spui și NU. Renunță la atitudinea asta obedientă de cățeluș bun la toate care acceptă orice îi cere șeful. Pentru că ai și tu prioritățile tale și nu șeful îți dictează viața. Dacă ești genul de femeie care stă frecvent peste program pentru că așa îi cere șeful, dacă ție ți se dau cele mai plictisitoare task-uri, dacă tu ești omul desprecare se spune „lasă că ea nu se împotrivește”, e clar că ai o problemă pe care ar trebui s-o rezolvi. Nu de alta dar vei fi desconsiderată de colegi și mai ales de șef. Să nu ai impresia că un șef apreciază angajați care nu au niciodată nici un punct de vedere, care tac și ascultă fără a deschide vreodată gura, care stau și în cap dacă li se cere. Nu. Orice șef nu va ști cum să te muncească mai mult, cum să-ți dea proiecte pe care le refuză alții și niciodată nu-i va fi teamă că vei pleca din companie ți-l vei lăsa baltă. Va face tot ce va vrea din tine pentru că îi permiți. El și colegii tăi nu vor gândi niciodată că, de fapt, ești o persoană cu foarte mult bun simț, foarte loială și atașată companiei, o persoană perfecționistă și dedicată muncii. Vor crede că ești ca o frunză în bătaia vântului. Nu le mai permite asta!

femeie singura pe o banca

Nu ieși niciodată din zona de confort

Ești prea fricoasă..ți-e teamă de orice schimbare, ți-e teamă de orice este nou, de orice îți este necunoscut, nu riști niciodată și trăiești mereu cu drobul de sare deasupra capului..dar dacă va fi rău? Dar, te întreb eu, dacă va fi bine? Tu nu ai curaj să-ți schimbi jobul pentru că ai găsit deja ceva „călduț”, pentru că nu știi peste ce șefi sau colegi vei da – dacă sunt niște balauri răi? – sau mergi pe ideea că nimeni nu te va mai angaja vreodată…Tu nu ai curaj să ieși dintr-o relație toxică, de exemplu, pe principiul că nimeni nu se va mai uita la tine…sau îți spui că nu te vei descurca niciodată singură și te complaci în situații care nu-ți convin, dar pe care nici nu încerci să le schimbi. Tu nu ai nevoie în viață de complicații, totul trebuie să decurgă confort unui anumit plan, iar orice derapaj este privit ca ceva rău, nu ceva bun în viața ta.

femeie care boxeaza

Ești agresivă fără motiv 

Cu persoanele străine ești circumspectă, iar dacă ți se par superioare, devii agresivă. Le respingi, le bruschezi verbal, le eviți cât poți, iar când nu ai încotro și trebuie să interacționezi cu ele faci tot posibilul să le demonstrezi că le ești egală. Deși nu-ți cere nimeni să demonstrezi nimic. Fie te implici în discuții pe care nu le poți duce până la capăt, fie intri în polemică pe diferite subiecte, dar nu ai argumente solide, fie folosești tot soiul de cuvinte pe care nu le stăpânești corect, necunoscându-le adevăratul sens. Am întâlnit cazuri…din păcate chiar foarte multe. Această atitudine este unul dintre cele mai grave lucruri pe care le poți face și ar trebui să te oprești imediat. Tu nu reacționezi așa agresiv pentru că ai fi un om rau, ci pentru că nu ai încredere în tine, în propriile tale acțiuni și judecăți. Iar de multe ori, acest gen de persoane încearcă să demonstreze contrariul a ceea ce sunt de fapt. Dar nu păcălesc pe nimeni. Nu fac altceva decât să cadă în penibil. Dacă procedezi așa, oprește-te! S-ar putea să nu ai nici un motiv să te simți inferioară altora. S-ar putea ca totul să fie doar în capul tău. Și chiar dacă te-ai afla în această poziție de inferioritate, nu este nici o dramă…Este nevoie însă de puțin curaj să-ți recunoști și să-ți accepți limitele. 

Toate aceste reacții pe care le ai, toate aceste atitudini și comportamente pe care le afișezi te fac să pari în ochii celorlalți – deși nu ești – o femeie neîncrezătoare, speriată, fricoasă, panicoasă, frustrată și complexată, pe care nu prea te poți baza în situații delicate sau de criză. Știi care este opusul? O femeie puternică, încrezătoare, o femeie care știe ce vrea și știe și cum să obțină, o femeie pe care te poți baza, în care poți avea încredere, o femeie care este, poate, și mamă dar și angajatul anului. O femeie respectată, admirată, invidiată, în fața căreia îți scoți pălăria. Fii și tu așa pentru că poți. Nu trebuie decât să își schimbi părerea ta despre tine însăți. Și vei vedea că și cei din jur și-o vor schimba. Și încă un lucru: nu mai lăsa niciodată pe nimeni să-ți spun că tu nu poți.

Am scris articolul ăsta dintr-o suflare. Pur și simplu, m-am așezat în fața laptopului și nu m-am ridicat decât după ce am terminat și ultima frază pe care o aveam de spus. Iar asta pentru că, recent, cineva, în loc să mă încurajeze și să-mi spună ca totul va fi bine, nu a știut cum să-mi reteze mai adânc aripile. Și mi-aș dori ca ție să nu ți se întâmple asta vreodată..Nu uita: ești un om minunat! Lasă-i și pe alții să te vadă!

Sursa foto: Pixabay, Unsplash, Gratisography

COMENTARII

Lasă un răspuns