Foloseşti aerul condiţionat? Uite de ce pericole să te fereşti!

Foloseşti aerul condiţionat? Uite de ce pericole să te fereşti!

Un aparat de aer condiţionat la tine în casă nu este un lux, ci o necesitate, mai ales în zilele toride de vară. Însă, pe lângă confortul termic pe care ni-l oferă, aparatul de aer condiţionat vine “la pachet” şi cu un risc: pericolul unor efcţiuni respiratorii şi pulmonare. Asta, dacă nu ştii să-l foloseşti corect şi să-l întreţii. Mimi îţi spune cum să te fereşti de îmbolnăviri şi cum să te bucuri de o vară răcoroasă la tine în casă. Ascult-o pe Mimi!

 

Curăţă filtrele de aer!

Filtrele de aer necurăţate sau neînlocuite la timp conţin microorganisme şi bacterii care ajung în aer, iar apoi în plămânii tăi. Bacteriile atacă sistemul respirator şi predispun organismul la amigdalită, rinită, bronşită dar şi pneumonie. Dacă filtrele de aer ale aparatului de aer condiţionat sunt lavabile, acestea trebuie spălate bine cu apă şi săpun, iar apoi lăsate la uscat. Dacă sunt sub formă de saci, aceştia trebuie, periodic, înlocuiţi.

Atenţie la temperatură!

Temperatura optimă este de 22 de grade Celsius. De multe ori însă, suntem tentaţi să setăm aparatul de aer condiţionat la temperaturi scăzute precum 17-18 grade. Atenţie! Acest lucru poate creşte riscul unor afecţiuni precum sinuzită, otită sau inflamaţii dentare. Expunerea la o temperatură scăzută sensibilizează zona capului şi a feţei şi determină afecţiuni ORL sau chiar neurologice, de tipul paraliziilor faciale. Persoanele în vârstă şi copiii sunt cei mai expuşi acestor riscuri. De asemenea, teperatura foarte scăzută din încăpere şi socul termic la care este supus oganismul atunci când ieşim afară în căldută pot duce la afecţiuni cardiace precum stopul cardiac. Asta, pentru că inima este nevoită să depună un efort foarte mare pentru a se adapta. La fel, întregul organism. Astfel, este recomandat să facem această trecere de la rece la cald şi invers lent, nu brusc!

Cum folosim aparatul de aer condiţionat corect?

Indicat este să nu folosim aparatul de aer condiţionat pe parcursul întregii zile, ci doar câteva ore. Odată ce încăperea s-a răcit, îl poţi închide. De preferat este ca sistemul de răcire al aerului să fie instalat pe hol, iar tu să ţii uşile deschise în locuinţă pentru a se răci întreaga casă.

COMENTARII

Lasă un răspuns