Folosești produse hidratante pentru ten? Iată la ce pericole te expui!

Folosești produse hidratante pentru ten? Iată la ce pericole te expui!

Pentru majoritatea femeilor, hidratarea tenului a devenit o obișnuință la fel ca și spălatul pe dinți, iar acest lucru, cred ele, este obligatoriu pentru a avea o piele tânără și fără riduri. Însă, medicii dermatologi distrug acest mit și susțin că, hidratată excesiv, pielea devine predispusă la apriția acneei, ridurilor și rozaceei. Iată care sunt motivele pentru care nu ar mai trebui să folosești creme hidratante decât dacă ai tenul uscat!

Atât de mult credem în efectele miraculoase ale hidratării pielii încât, în Marea Britanie, de exemplu, opt femei din zece folosesc produse care au un astfel de efect. Costurile sunt uriașe, ajungând la 549 de milioane de lire sterline într-un an, iar cremele hidratante se vând într-o proporție covârșitoare. Conform unui studiu efectuat de La Roche-Posay, 70% dintre femeile care folosesc regulat produsele companiei au declarat că au tenul uscat și sensibil, iar 44% dintre ele s-au plâns că suferă de acnee. Care sunt motivele acestor afecțiuni? Mulți specialiști în dermatologie consideră că aceste probleme nu sunt deloc o coincidență.

Doar 15% dintre persoane au nevoie de hidratare

„Hidratarea intensă a pielii este un dușman tăcut, care acționează în timp și duce la apariția multor probleme ale tenului”, a declarat medicul dermatolog Rachel Eckel, potrivit dailymail.co.uk. Cremele hidratante folosite în exces duc la o acumulare de celule moarte, la uscăciunea pielii, la deschiderea porilor, la apariția acneei și a sensibilității. Se pare că doar 15% dintre persoane au, într-adevăr, nevoie de hidratarea tenului. „Ele au pielea uscată, iar acest lucru este moștenit genetic. Acești pacienți, care au venit de-a lungul timpului la cabinet, prezentau eczeme. Însă, restul dintre noi avem un ten normal, care nu trebuie hidratat foarte des. Aș spune chiar deloc” a mai spus medicul.

Hidratarea excesivă creează dependență

Foarte multe produse cosmetice hidratante conțin apă și emolienți precum minerale și uleiuri din plante, care împiedică apa de la suprafața pielii să se evapore. Mai mult, anumiți componenți cu efect umectant absorb apa din straturile profunde ale pielii și o aduc la suprafața acesteia. Aspectul tenului va fi unul moale și catifelat. Însă, există și riscuri pe care ar trebui să le cunoaștem. Hidratarea unui ten care nu are nevoie de un astfel de tratament duce la o „lenevire” a pielii, care nu se mai poate hidrata singură. Practic, ajungem dependenți de hidratarea „artificială”. Asta înseamnă că vom avea nevoie de hidratare din ce în ce mai des și de cât mai multe produse care au acest efect.

femeie exfoliere ten cefacemimi.roNu ai nevoie de hidratare, ci de exfoliere

În mod normal, suprafața pielii se regenerează o dată la șase săptămâni, însă după ce ai trecut de 25 de ani, acest proces devine mai lent și, în cele din urmă, încetinește. Când pielea se regenerează, se formează o acumulare de celule moarte pe suprafața ei și dau la atingere o senzație de asprime. Când simțim acest lucru, tendința este de a hidrata tenul eliminând, în acest fel, uscăciunea. Însă, aici este marea greșeală pe care o facem: tenul nu este uscat, ci are nevoie doar de o exfoliere.

Apa stocată în celule conferă pielii aspectul moale și catifelat

Medicul susține că uleiurile, inclusiv sebumul pe care îl secretă în mod natural pielea, pot declanșa afecțiuni dermatologice. Pentru că nu aceste uleiuri ne fac tenul catifelat, ci apa care este stocată la nivelurile inferioare ale pielii, în structuri ce acționează precum un burete. Această cantitate de apă nu poate atinge stratul superior al pielii din cauza sebumului, uleiurilor naturale și grăsimilor care acționează ca o barieră. În schimb, ea hidratează celulele. Pe de altă parte, stratul superior al pielii produce aminoacizi, uree și acid lactic care mențin suplețea, elasticitatea, ne protejează de efectul nociv al razelor UV și ajută la exfolierea naturală. Dacă hidratezi tenul până la saturație, celulele care se regăsesc în straturile inferioare ale pielii nu vor mai înmagazina apă. mai mult, nici la suprafață nu se vormai forma animoacizi, uree și acid lactic. Efectul? Epiderma se va subția și vor apărea prematur ridurile.

Cremele hidratante? Doar o strategie de marketing!

Mai mult, medicul susține că produsele cosmetice hiratante mențin celulele moarte pe suprafața pielii, porii se înfundă și apar afecțiuni precum acnee, rozacee sau roșeață. Uleiurile pe care le conțin aceste produse nu mai lasă teul să respire, iar bacteriile care cauzează acnee se înmulțesc. În schimb, bacteriile „bune” mor. Medicul este de părere căi deea de a folosi creme hidratante pentru a preveni îmbătrânirea prematură a tenului este doar o strategie de marketing și insistă asupra faptului că nu toată lumea are nevoie de astfel de tratamente faciale. Ea a recomandat pacienților exfolierea regulată și folosirea unor seruri cu vitamine care nu conțin uleiuri. Retinolul, de exemplu, ajută pielea să se regenereze și să se hidrateze natural.

femeie riduri
Această femeie a folosit, de-a lungul timpului, doar creme hidratante, fără să țină cont de importanța exfolierii.
femeie riduri
După un an, timp în care a renunțat la hidratare și a folosit produse exfoliante, tenul ei a întinerit, este mai luminos, iar pielea e mult mai puțin ridată.

Atenție, deci! Dacă nu ai tenul uscat, nu ar trebui să-l hidratezi! Pentru că pielea se hidratează natural. În caz contrar, această funcție a ei va dispărea, iar tu te vei trezi dependentă de produsele cosmetice. Mai mult, vei suferi de afecțiuni dermatologice pe care nu le aveai înainte. Ce poti face? Exfoliază tenul! Elimină celulele moarte și sebumul, iar pielea își va recăpăta suplețea și aspectul catifelat.

COMENTARII

Lasă un răspuns