Fumezi? Risti sa nu mai poti deveni mama!

Fumezi? Risti sa nu mai poti deveni mama!

Stiai ca sansele de concepere naturala a unui copil scad cu 10-40% in cazul femeilor fumatoare? Stiai ca una din 5 femei care fumeaza zilnic mai putin de un pachet de tigari naste inainte de termen? Stiai ca femeile care fumeaza intre 5 si 9 tigari pe zi pot astepta sa ramana insarcinate si cu 12 luni mai mult decat cele nefumoatoare? Probabil ca nu. Hai sa lasam de fumat! Pentru sanatatea noastra si a celor din jurul nostru! Ascult-o pe Mimi!

 

Ca femeie si ca viitoare mama, stii, cu adevarat, ce risc iti asumi daca fumezi? Exista, intr-adevar, o legatura intre fumat si dificultatea de a ramane insarcinata? Stiinta ne spune DA!

În România, fumatul reprezintă unul dintre cele mai acceptate comportamente cu risc pentru sănătate. Conform ultimului studiu publicat de Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, peste 55% dintre femeile fumătoare au între 15 şi 34 de ani, adică sunt la vârsta fertilă. Mai mult, aproape 6,5 milioane de persoane sunt expuse la fumul de ţigară la domiciliu, dintre care peste 3 milioane de nefumători. Pe de altă parte, dificultăţile de a rămâne însărcinată sunt atât de frecvente şi de importante încât Ministerul Sănătăţii derulează un program de susţinere a fertilizării în vitro.

Fumezi? Vei astepta mai mult ca sa ramai insarcinata!

Pentru o femeie fumătoare, dorinţa de a rămâne însărcinată poate însemna mai multă aşteptare. Un studiu realizat în Danemarca, şi care a implicat un număr de 11.000 de femei, a demonstrat că femeile care fumează între 5 şi 9 ţigări pe zi aveau  de 1,8 ori mai multe şanse să aştepte conceperea unui copil o perioadă mai mare de 12 luni decât nefumătoarele.

Fumezi? Risti sa ajungi mai repede la menopauza!

„Organismul femeilor este mai efectat decât cel al bărbaţilor de expunerea la nicotină, iar capacitatea femeilor de a procrea este în topul funcţiilor afectate negativ. Scăderea nivelului de estrogeni cauzată de fumat este responsabilă de instalarea precoce a menopauzei la femeile fumătoare. Fumătoarele care ajung la 20 de ţigări pe zi, cu cel puţin 15-20 de ani de istoric al fumatului, pot experimenta deopotrivă amenoree secundară şi instalarea precoce a menopauzei. Mai mult, femeile care fumează vor rămane însărcinate mai greu. Motivul este acela că pe lângă afectarea vasculară, care scade şansele de implantare a oului în uter, fumatul scade şi nivelul hormonului sexual necesar producerii ovulaţiei. Astfel, la fumătoare, şansele de concepere naturală a unui copil scad cu 10-40%.”, a declarat Dr. Magdalena Ciobanu, Coordonator Program Naţional Stop Fumat.

Fumezi? Bebelusul tau ar putea muri in primele zile de la nastere!

Obiceiul mamei de a fuma afectează copilul atât în timpul vieţii intrauterine cât şi după naştere. Mortalitatea perinatală (decesul copiilor în prima săptămână de viaţă) are cu o treime mai multe şanse să apară la copiii născuţi din mame fumătoare. De fapt, 1 din 4 decese cauzate de sindromul morţii subite la copil este atribuit fumatului în timpul sarcinii.

”Vecina, prietena, sora, etc au fumat de au rupt şi totuşi copilul e normal!” sau ”Ştiu eu o femeie cu un copil bolnav şi care nu a fumat niciodată!”, îşi spun multe femei fumătoare, însărcinate, sau care îşi doresc să rămână însărcinate. E adevărat, două treimi dintre copiii fumătoarelor nu mor în primele săptămâni de viaţă, dar cum ai siguranţa că nu faci parte din cealaltă treime? Ai putea trăi cu gândul că propriul tău copil a suferit din cauza că tu, mama lui, nu ai vrut să te laşi de fumat? Renunţarea la fumat, înainte de a rămâne insărcinată, este cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru sănătatea ta şi a viitorului tău copil!

Vrei sa te lasi de fumat? Uite unde poti cere ajutor de specialitate!

Vestea bună este că nu mai eşti singură. Programul Naţional Stop Fumat (www.stopfumat.eu), un program al Ministerului Sănătăţii, a luat fiinţă în urmă cu 5 ani şi este coordonat de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”. Programul, susţinut cu ajutorul unei echipe de peste 60 de medici şi psihologi prezenţi la nivel local în peste 20 de oraşe din România, îşi propune să ofere persoanelor care fumează platforma unui tratament complet (consiliere psihologică şi tratament medicamentos) conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi care se aplică în toate ţările civilizate ale lumii.

 

Suna la telefonul 0800878673!  Pana nu e prea tarziu!

Programul Naţional Stop Fumat include: consiliere privind renunţarea la fumat, linia telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde) şi accesul la medicamente gratuite. Toate cadrele medicale incluse în program cred în eficienţa programului şi se implică cu tot sufletul în efortul tratării pacienţilor dependenţi de fumat. Pentru a intra în program, pacienţii trebuie să sune la Tel Verde: 0800 878 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920, să acceseze pagina de internet a programului (www.stopfumat.eu) pentru a afla unde se află cel mai apropiat medic specialist sau să intre pe contul de Facebook (http://www.facebook.com/stopfumat.eu).

COMENTARII

Lasă un răspuns