Pentru bebeluși: Fursecuri pufoase cu banană și pudră de roșcove
„Cum, nu-i dai lui Luca biscuiți? Și nici pufuleți?” mă întreba acum ceva vreme o mămică în parc. Nu. Luca nu mănâncă dulciuri și nici alte ronțăieli din magazin pline de arome, coloranți, chimicale, zahăr sau sare adăugate cu polonicul. Prefer să-i pregătesc eu în casă, din ingrediente simple și cât mai sănătoase. Zilele trecute i-am făcut niște fursecuri cu banană și pudră de roșcove. Pentru prima dată, am adăugat și praf de copt, deși nu este cel mai indicat pentru bebeluși. Dar am vrut să iasă moi și pufoase pentru a evita ca bebe să se înece. Nu de alta, dar am pățit-o și nu mai vreau să trec prin asta…
Multe persoane – în general mămici – mă întreabă ce mănâncă Luca. Nu aș putea înșira o listă cu preparate pentru că ar fi foarte mult de povestit…Aș putea să spun ce NU îi dau să mănânce, iar asta pentru că alimentele respective fie nu sunt deloc sănătoase, fie nu au nici o valoare nutritivă, fie sunt periculoase pentru vârsta lui. Copilul meu nu primește deloc zahăr și, deocamdată, nici sare. Nu îi dau griș cu lapte pentru că acesta nu face decât să se umfle în stomăcel și să-i dea copilului senzația de sațietate. Dar, din punct de vedere nutritiv, grișul este extrem de sărac în vitamine și minerale…Luca nu mănâncă pâine din comerț și în nici un caz pâine din făină albă. Îi mai fac eu pâinică cu făină integrală, dar destul de rar. Nu primește absolut nimic prăjit și nici sucuri naturale obținute din fructe stoarse. Motivul? Sucul, deși îl prepari tu cu mânuța ta la storcător, este plin de zaharuri și apă. Și cam atât. Vitaminele, mineralele, nutrienții rămân în pulpa și coaja fructului pe care le arunci la gunoi. Și ca să-ți faci o părere cât de cât, îți spun că Luca primește fructe, legume, supe și corbițe cu carne de curcan, pui sau vită, tocănițe, pilaf din orez integral, ficat de pui, ouă, iaurt de capră, brânzică preparată de mine cu zeamă de lămâie sau ricotta din magzin. Cereale în dau rar și atunci aleg hrișcă, mei și quinoa, paste la fel de rar și atunci aleg paste integrale.
Încercând să-mi hrănesc copilul cât mai sănătos, fiecare masă a lui este pentru mine o adevărată provocare. Pentru că, cu cât crește, cu atât meniul trebuie să fie mai diversificat. Și da, sunt momente când pur și simplu nu mai știu ce să-i gătesc. Zilele trecute am încercat o rețetă de fursecuri – biscuiți nu se pot numi pentru că sunt moi și pufoase. Și i-am dat copilului să pape singur, cu mânuța lui. I-au plăcut, dar nu pot să spun că se dă în vânt după ele, ceea ce, recunosc, mă încântă. Nu vreau să-l obișnuiesc de la un an cu ronțăielile, mai ales că nu-l ajută cu absolut nimic..sunt doar așa, ceva gustos și atât…prefer să-i dau un măr, decât fursecuri fie ele făcute și în casă..dar..nici nu vreau să cad în extrema cealaltă. Deci, pentru că vreau să-l obișnuiesc să mănânce singur, cu mânuța lui, i-am pregătit aceste dulcegării cu banană și pudră de roșcove. Luca primește după masă câte un fursec pe care îl mozolește și, la final, ce nu mănâncă împrăștie prin toată casa. Iată rețeta:
Ingrediente:
– două ouă de țară sau ecologice. Eu am folosit acum ouă de țară.
– două linguri cu vârf de făină de migdale;
– o banană mare, foarte bine coaptă, pasată cu furculița;
– patru linguri rase de făină integrală de grâu;
– jumătate de linguriță de praf de copt. Nu am avut bio, dar voi cumpăra.
– o linguriță de pudră de roșcove;
– jumătate de linguriță de extract de vanilie
Mod de preparare:
Se bat ouăle bine, iar apoi se adaugă banana pasată cu furculița. Se amestecă până la omogenizare, iar apoi se adaugă făina se migdale. Se amestecă din nou. La sfârșit se pun făina integrală de grâu, praful de copt, pudra de roșcove și extractul de vanilie. Se amestecă până se obține un aluat moale. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt pui cu lingura din aluat cât să formezi șase sau opt furscuri ovale, iar apoi dai totul la cuptor timp de 30 de minute. Sau, poți înțepa ușor fursecurile cu o furculiță pentru a vedea dacă sunt gata. La final, le scoți din tavă – se dezlipesc foarte ușor – și se pun într-o pungă din hârtie de copt. Fursecurile sunt delicioase și se poate bucura de aroma lor întreaga familie nu numai bebelușii.