Ghid de sănătate orală pentru femeile însărcinate

Ghid de sănătate orală pentru femeile însărcinate

În timpul sarcinii, femeile sunt mai expuse riscului de apariție a complicațiilor dentare din cauza modificării profilului hormonal, precum și a scăderii capacității de apărare a sistemului imunitar. În plus, majoritatea femeilor acordă atenție exclusiv copilului și neglijează propria sănătate orală. Dr. Christian Marmandiu, medic dentist și coordonator al Clinicii Swiss Ecodent din București ne spune cum ar trebui îngrijită dantura correct pe timpul sarcinii. Mimi a aflat toate noutățile! Ascult-o pe Mimi!

 

Este foarte important ca femeia gravidă să înțeleagă importanța îngrijirii dinților atât pentru ea înseși, cât și pentru a-i asigura bebelușului o dezvoltare sănătoasă. „De ce este necesar ca femeile însărcinate să fie foarte atente la igiena lor dentară? De exemplu, complicațiile dentare din timpul sarcinii pot influența greutatea copilului la naștere, iar femeile cu afecțiuni ale gingiilor prezintă risc de naștere prematură.”, informează dr. Christian Marmandiu, medic dentist și coordonator al Clinicii Swiss Ecodent din București.

Problemele dentare care pot apărea în timpul sarcinii sunt sângerările, durerile gingivale sau umflarea gingiilor. Acestea dispar odată cu nașterea, însă pot genera complicații. Pentru a le evita, medicii stomatologi recomandă  îngrijirea dinților și a gingiilor prin periaj dentar regulat și folosirea aței dentare, alături de o alimentație echilibrată și de un control stomatologic periodic.

Cum se îngrijește corect dantura?

Pentru a menține o stare bună de sănătate a gingiei și a dinților în cursul sarcinii, specialistul ne oferă câteva sfaturi care obligatoriu trebuie urmate:

• Spălatul pe dinți regulat, cel puțin de 2 ori pe zi (dimineața și seara, după alimentație).

• Utilizarea unei periuțe de dinți normale sau electrice de consistență medie, care se schimbă la interval de 3 luni.

• Alocarea unui timp suficient periajului dentar (minim 5 minute manual, minim 2 minute electric) și insistarea pe toate suprafețele dentare.

• Curățarea zilnică a spațiilor dintre dinți cu ajutorul aței dentare sau al periuței interdentare, în special ales seara, pentru a îndepărta placa dentară și din zonele greu accesibile.

• Utilizarea pastelor de dinți și a apelor de gură cu fluor, în funcție de indicațiile medicului stomatolog, și folosirea dușurilor bucale pentru o igienizare mai riguroasă.

• Având în vedere că o femeie însărcinată are tendința să consume dulciuri, este indicată mestecarea de gumă, pentru reechilibrarea pH-ului.

• Prezentarea la un control stomatologic atât la începutul sarcinii, cât și pe parcursul ei.

COMENTARII

Lasă un răspuns