Gingivita. Simptome, cauze și tratament

Gingivita. Simptome, cauze și tratament

Femeie care zâmbește fericita ca nu are gingivita
Pentru dinți și gingii sănătoase trebuie să respectăm igiena orală

Gingivita este una dintre cele mai comune afecțiuni orale, însă, dacă nu este tratată la timp, poate duce la complicații grave și chiar la pierderea dinților. Această afecșiune orală este o inflamație a gingiilor cauzată, de cele mai multe ori, de o igienă deficitară sau incorectă a danturii. Iată tot ce trebuie să știi!

Gingivita. Simptome, cauze și tratament

Gingivita poate apărea la orice vârstă. Chiar și copiii pot suferi de această afecțiune orală, la fel ca și femeile însărcinate, persoanele bolnave de anumite afecțiuni cronice, dar mai ales cele care au o igienă orală deficitară. Este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni care, din fericire, se poate trata. 

Simptome

Gingiile sănătoase au o culoare albicioasă spre roz pal, iar zona din jurul dinților este fermă și fină la atingere. Dacă te uiți în oglindă, vei observa ca gingia este subțire și foarte bine lipită pe dinți. Însă, aacă ai gingivită, vei avea niște simptome pe care nu ai cum să le ignori. În primul rând, la o simplă autoexaminare, vei observa că gingiile sunt inflamate, umflate, sunt de o culoare roșu aprins sau roșu închis și sângerează de fiecare dată atunci când te speli pe dinți. Mai mult, gingivita în stadii avansate duce la retragerea gingiei de pe dinte – acest proces se numește retracție gingivală și este primul pas către apariția paradontozei. 

Pacientă care suferă de gingivita și face un contraol la medicul stomatolog
Placa bacteriană se trasformă în tartru, iar îndepărtarea acestuia se face numai în cabinetul unui medic stomatolog

Când să mergi la dentist

Dacă observi că ai unul sau mai multe din simptomele gingivitei, ar trebui să-ți faci o programare la medicul stomatolog. Cu cât te tratezi mai din timp, cu atât ai șanse să te vindeci și să-ți salvezi dantura. În caz contrar, gingivita poate duce chiar la căderea dinților.

Cauzele apariției gingivitei

Cea mai comună cauză a apariției gingivitei o reprezintă igiena orală precară. Dacă nu te speli pe dinți de două ori pe zi sau dacă o faci incorect, există șanse foarte mari ca placa bacteriană formată să ducă la inflamarea gingiei. Apoi, nu mai este decât un aps până la apariția tartrului. Iată ce se întâmplă din momentul formării plăcii bacteriene:

Placa bacteriană se formează pe dinți

Placa bacteriană este o peliculă albicioasă și lipicioasă care se depune pe dinți. Ea se formează în momentul în care zahărul și amidonul din alimentele pe care le consumi interacționează cu bacteriile care se regăsesc în mod normal în salivă.

Placa bacteriană se transformă în tartru

Placa bacteriană care nu este îndepărtată se solidifică, se depune la baza dinților și împinge gingia obligând-o să se retragă. Cu timpul, aceasta se dezlipește de pe dinte și nu îi mai oferă susținerea de care are nevoie. În cele din urmă, dintele începe să se miște și poate cădea. Tartrul care pătrunde sub gingie cauzeză iritație și sângerări. Pentru a scăpa de această problemă vei avea nevoie de o curățare profesională a danturii. 

Tartrul depus inflamează gingia

Cu cât tartrul rămâne mai mult timp pe dinți, cu atât mai tare va fi iritată gingia din jurul lor. În timp, acest lucru va duce la sângerări și chiar infecții. Tartrul duce și la apariția cariilor. Dacă nu este tratată, gingivita este motivul principal al apariției parodontozei.

Anumite medicamente pot duce la apariția gingivitei
Anumite medicamente pot duce la apariția gingivitei

Factori de risc

Gingivita este o afecțiune orală comună, banală, poate cea mai des întâlnită. Oricine o poate dezvolta însă există niște factori de risc: 

 • O igienă orală precară; 
 • Fumatul; 
 • Vârsta înaintată; 
 • Gura uscată; 
 • Deficiențe de vitamina C și o nutriție săractă în vitamine, minerale și nutrienți;
 • Lucrări dentare care nu sunt fixate bine care împiedică periajul corect; 
 • Afecțiuni care scad imunitatea organismului precumleucemie, cancer, HIV
 • Anumite medicamente precum cele care fac parte din tratamentul epilepsiei, anginei pectorale, tensiunii arteriale crescute;
 • Modificări hormonale, mai ales cele ncare apar în timpul sarcinii la femei, în timpul menstruației sau în perioada în care se folosesc pilule contraceptive;
 • Cauze genetice;
 • Anumite infecții virale sau fungice;

Gingivita duce la complicații grave

Netratată, gingivita nu se vindecă de la sine. Dimpotrivă. Evoluează și duce, în cele din urmă, la apariția parodontozei, o afecțiune mult mai gravă. O definiție științifică a parodontozei este următoarea: inflamația parodontiului – ligamentul periodontal, gingia, cementul și osul alveolar. Parodontoza afectează țesutul moale și distruge osul care susține dinții. În final, boala duce la pierderea dinților. Afecțiunea este frecventă, dar, din fericire, poate fi foarte simplu de prevenit. 

Gingivita apare din cauza unei igiene orale deficitare, iar pasta de dinți și periuța ar trebui folosite de cel puțin două ori pe zi
Pentru sănătatea orală trebuie să ne spălăm de două ori pe dinți în fiecare zi

Prevenire

Pentru că este, de fapt, rezultatul unei igiene orale deficitare, parodontoza poate fi evitată printr-un periaj corect, de cel puțin două ori pe zi. Aceasta presupune folosirea periuțelor de dinți clasice moi, a unei periuțe interdentare care să pătrundă în locurile mai puțin accesibile și care să curețe dinții și pe partea laterală a acestora, nu numai pe partea exterioară și interioară, folosirea aței interdentare și a apei de gură. Evident, controlul stomatologic regulat face și el parte din măsurile de prevenirea a gingivitei și implicit a paradontozei.

Periajul dinților se realizează în mod corect folosind o periuță de dinți cu peri moi timp de două minute și de două ori pe zi – dimineața și seara. Și mai bine ar fi dacă te-ai spăla pe dinți după fiecare masă sau gustare. După periaj, folosește ață dentară. Aceasta va ajuta la eliminarea celor mai mici particule de resturi alimentare care, altfel, ar putea să-ți cauzeze, în timp, probleme. De asemenea, recomandat este să ai o alimentație sănătoasă, bogată în elemente nutritive de înaltă calitate.

Și, nu în ultimul rând, dacă suferi de diabet zaharat, ține gingivita sub control măsurând zilnic nivelul de zahăr din sânge! Un  nivel ridicat, pe lângă alte mari probleme pe care le poate declanșa, afectează și sănătatea gingiilor.

Sursa foto: Pexels

COMENTARII

Lasă un răspuns