Grădina de vară. Sfaturi de amenajare pentru petreceri de neuitat

Grădina de vară. Sfaturi de amenajare pentru petreceri de neuitat

gradina de vară
Pregătește-ți grădina pentru petrecerile de sezon!

Grădina de vară poate fi transformată într-un adevărat colț de rai. Cu eforturi minime! Iată câteva sfaturi simple, dar extrem de utile, pe care specialiștii ar încerca să ți le ascundă. Pentru că, odată ce le vei pune în practică, nu vei mai avea nevoie de ei.

Suntem în luna mai, la început de iunie, iar munca în grădină s-a încheiat de mult. Pentru că tot ce ai vrut să plantezi, ai plantat prin februarie-martie. Dacă nu chiar din toamna anului trecut. Acum însă încep alte pregatiri. Cele pentru petreceri cu mulți invitați la grătar, la un pahar cu vin savurat în aer liber sau la o bălăceală în piscină. Însă, pentru astfel de evenimente, grădina de vară va trebui să arate impecabil și să fie amenajată corespunzător.

Cum amenajezi grădina de vară. Pune gazon!

Dacă nu ai făcut-o deja. Sau…poate ar trebui să-l tunzi pe cel pe care deja îl ai din anii trecuți. Indiferent de situație, iarba din grădină trebuie să-ți permită să calci cu încredere sau chiar să alergi. Căci copiii invitaților tăi cu siguranță de abia așteaptă să zburde în picioarele goale. Motiv pentru care va trebui să ai mare grijă la obiectele pierdute sau aruncate la întâmplare prin iarbă. Adună cu grijă pietrele, capacele, dopurile de la sticle, chiar bucăți de sticlă sau plastic…sunt foarte periculoase nu numai pentru copii, ci pentru oricine ar avea ghinionul să calce pe ele. 

Dacă abia acum te-ai hotărât să investești într-un gazon nou, recomandat este să cumperi role de iarbă, nu semințe. Motivul este simplu. Dacă plantezi semințe, iarba va crește în câteva săptămâni, iar până atunci pământul trebuie udat frecvent. Poate nu vei avea timp și nici răbdare să aștepți să crească iarba. Și chiar și când va crește, va trebui protejată, nu călcată în picioare.

Grădina de vară se decorează și cu plante în ghiveci
Optează pentru plante în ghiveci cu flori multe și colorate

Decorează cu plante în ghiveci

Gardul ar putea fi locul ideal pentru a agăța ghivece cu plante curgătoare sau agățătoare. Florile pot fi amplasate la umbră sau la soare, în funcție de soi. Unele rezistă la lumină, altele iubesc răcoarea. Atenție, deci, când le cumperi! Mușcatele, de exemplu, vor înflori doar la soare. La fel și leandrul. La umbră, în schimb, se va dezvolta foarte bine trandafirul boieresc. 

Ghivecele pot fi agățate de plafonul terasei, de creanga mai viguroasă a unui pom iar cele de dimensiuni mari pot fi amplasate în mijlocul grădinii, ca punct principal de atracție. Poți cumpăra și tufe sau arbuști decorativi, chiar și palmieri pentru un aer cu adevărat exotic.

Cumpără pietriș special pentru alei

Dacă ai o grădină mai mare, ai putea trasa niște alei pe care să te plimbi în voie și să admiri florile. Există pietriș special pentru așa ceva. Nu trebuie decât să dai o fugă la magazin și vei găsi piatră de râu colorată, rocă vulcanică, piatră decorativă, pietriș de iaz, marmură, etc. Totul, în granulații mai mici sau mai mari din care să alegi ce-ți place și ce se potrivește la tine în curte. 

Grădina de vară iluminată cu lampi solare
Lămpile solare sunt economice dar și foarte moderne

Cum luminezi grădina de vară 

Încearcă pentru grădina ta un iluminat inteligent! Poți, de exemplu, să cumperi benzi luminoase, în culori standard sau colorate, pe care să le amplasezi de-a lungul aleilor. Seara, cand te vei plimba prin grădină, vei avea parte de o lumină difuză și romantică, dar te vei bucura și de ceva foarte practic și util. Tot de-a lungul aleilor poți monta lămpi solare. Aici oferta este atât de generoasă, modelele atât de variate încât este imposibil să nu-ți placă ceva.

Evident, și terasa va trebui luminată seara. Aci vă veți aduna cu toții în jurul mesei la un remi, la o canastă, table, șah sau pur și simplu la un pahar cu vorbă și unul cu vin. Prin urmare, e nevoie ca terasa să fie foarte bine luminată. Deasupra mesei poți monta un corp de iluminat cu becuri smart ale căror lumină să fie reglată din telecomandă. Evident, poți alege și varianta clasică: plafoniere, aplice, lampadare cu becuri economice. 

Grădina de vară, paradisul melcilor
Melcii pot distruge florile și plantele din grădină

Îndepărtează micii dăunători care distrug grădina de vară

Dacă grădină se află într-o zonă cu umbră, este foarte posibil să ai de-a face cu melci. Cu sau fără cochilie, aceștia sunt dăunători de care ar trebui să scapi cât mai repede. Asta, pentru a-ți salva florile pe care melcii le ronțăie dacă nu iei măsuri. Din fericire, în magazinele de specialitate există multe soluții de îndepărtare a melcilor. Și nu numai. Omizile, gândacii, afidele, puricii și păduchii care infestează plantele pot fi combătute cu prafuri, soluții lichide, sprayuri etc. 

Mobilier pentru grădina de vară
Într-o grădină spațioasă poți aduce câteva piese de mobilier

Cumpără mobilier de grădină

Dacă ai o grădină mai mare, un foișor poate fi raiul de pământ.  Aici poți aduce o masă din răchită sau ratan, scaune sau fotolii moi și confortabile. O canapea de grădină, un balansoar, un leagăn…iată doar câteva opțiuni pe care să le iei în calcul pentru amenajarea zonei de relaxare.

Sursa foto: Pexels

COMENTARII

Lasă un răspuns