10 greșeli când gătești. Uite de ce nu-ți iese mâncarea bună!
Te lauzi că ești o bucătărească desăvârșită? S-au putea ca lucrurile să nu stea chiar așa. Mulți dintre noi fac greșeli elementare care transformă preparatele culinare dintr-unele deliciose într-unele banale, chiar fără gust și aromă și al căror aspect lasă de dorit. Iată mai jos 10 greșeli când gătești, pe care să le eviți de acum încolo la micul dejun, prânz și cina!
10 greșeli când gătești: Nu citești bine rețeta
Ești atât de nerăbdătoare să încerci rețeta pe care tocmai ai primit-o, încât o citești printre rânduri și te și apuci de treabă. Urmărești pașii în timp ce gătești, un lucru care nu este deloc recomandat. Asta, pentru că multe rețete culinare nu sunt scrise corect și în ordine. Astfel, te poți trezi că preparatul nu a ieșit așa cum te-ai fi așteptat pentru că ai omis să adaugi câteva ingrediente. Citește cu atenție rețeta și apucă-te de treabă numai după ce ai înțeles foarte bine ce ai de făcut.
10 greșeli când gătești: Folosești un tocător mult prea mic
O fi el drăguț, dar îți este de folos atunci când vrei să tai un măr sau un alt fruct de dimensiuni mici. Însă, când vine vorba despre legume sau carne…tocătorul tău e bun de agățat în cui. Cu toate acestea, îl folosești, chiar dacă munca pe care o depui îți este îngreunată. Recomandat este să cumperi un tocător mai mare, care să te facă să te simți confortabil atunci când mânuiești cuțitele.
10 greșeli când gătești: Folosești cuțite nepotrivite
Într-o bucătărie ar trebui să existe mai multe tipuri de cuțite, pe care să le folosești în funcție de ce anume vrei să feliezi: cuțite pentru tranșat carnea, cuțite pentru legume, pentru pâine, pentru pește etc. Dacă folosești un cuțit nepotrivit nu vei putea tăia ingredientele așa cum trebuie și nici tranșa feliile de carne așa cum îți dorești.
10 greșeli când gătești: În bucătăria ta e un adevărat război
Dacă în bucătăria ta este dezordine când faci de mâncare, munca îți va fi foarte îngreunată. Spală imediat cuțitele și oalele murdare, pune vasele la locul lor, ingredientele pe care nu le mai folosești pune-le în frigider și fă în așa fel încât blatul de lucru să fie cât mai liber. Dacă nu, există riscul contaminării încrucișate.
10 greșeli când gătești: Pui ingredientele la prăjit în tigaia neîncălzită
Recomandat este să încălzești bine tigaia și abia apoi să adaugi uleiul și legumele sau carnea. Ingredientele nu ar trebui să fie puse într-o oală rece. Asta pentru că absorb rapid uleiul și se pot lipi pe fundul recipientului Mai mult, nu vor mai fi crocante, ci foarte moi și sfărâmicioase.
10 greșeli când gătești: Gătești carnea abia luată din frigider
Nu contează că gătești carne de pui, pește, porc sau vită, niciodată să nu pui alimentele reci, luate direct din frigider, pe grătarul încins sau în tigaia încinsă. Carnea se va frige la suprafață, dar va fi crudă în interior. Recomandat este să scoți alimentele din frigder și să le lași pentru 15-20 de minute la temperatura camerei.
10 greșeli când gătești: Adaugi condimentele la sfârșit
Uiți să pui în mâncare condimentele precum sare, piper, boia de ardei și le adaugi abia la sfârșit. În acest fel, aromele nu vor avea timp să se întrepătrundă, iar gustul mâncărurilor va fi unul fad sau prea puternic.
10 greșeli când gătești: Umpli oala până la refuz
Când gătești, ca să prepari mâncarea în cantități mai mari, ai tendința de a umple oala cu ingrediente. Acest lucru face ca legumele și carnea să se gătească mult mai greu din cauza faptului că temperatura este mai scăzută. În schimb, te vei trezi că ingredientele lasă foarte multă zeamă care nu apucă să se evapore. Mai mult, anumite legume se vor coace mai repede, iar altele mai greu și riști ca mâncarea ta să fie un dezastru culinar.
10 greșeli când gătești: Nu guști mâncarea în timp ce o pregătești
Este recomandat să gustăm mâncarea în timp ce o preparăm, atunci când se poate, pentru a ne da seama dacă mai trebuie să adăugăm sare, piper, boia, alte condimente sau verdețuri. Asta, pentru a nu ne trezi la sfârșit că mâncarea nu are gust.
10 greșeli când gătești: Nu lași mâncarea se se răcească
Știm că ți-e foame și de abia aștepți să mănânci, dar află că mâncarea gătită are nevoie de un timp să se „odihnească”. De exemplu, dacă pregătești friptură, las-o să se răcească puțin, înainte de a o tăia felii. În caz contrar, pentru că este foarte fierbinte, sucurile din pupla de porc, pui, curcan etc se vor scurge în tavă sau în farfurie, iar gustul cărnurilor nu va mai fi la fel de delicios.
Sursa foto: Pixabay