Greșeli care îți distrug vacanța. Află care e cea mai gravă dintre...

Greșeli care îți distrug vacanța. Află care e cea mai gravă dintre toate

Greșeli care îți distrug vacanța
O vacanță reușită se planifică din timp și cu mare grijă la detalii

Există anumite greșeli care îți distrug vacanța și pe care le faci fără să-ți dai seama și fără să bănuiești ce impact ar putea avea asupra sejurului tău oriunde ai planifica să mergi. Fie că alegi o destinație în țară sau în străinătate, există câteva reguli de aur pe care ar trebui să le cunoști. Ca să te bucuri de un concediu reușit și fără surprize neplăcute.

Zilnic vedem pe rețelele de socializare fotografii ale prietenilor care au mers în vacanțe de vis și au trăit experiențe unice. Ce norocoși, îți spui. Au ales destinația ideală, au avut parte de o vreme superbă, au găsit cea mai bună cazare și s-au bucurat de oferte cum nici nu gândești. Ce au făcut acești oameni pentru a se bucura de un sejur de vis în timp ce tu ți-ai luat și anul acesta țeapă? Ai plecat într-un concediu de 7 zile, dar două le-ai petrecut pe drum, ți-ai cheltuit toți banii pe o cazare sub așteptări și pe mâncare puțină și proastă. E clar că undeva ai greșit.

Greșeli care îți distrug vacanța. Ce să eviți de acum încolo

Există câteva lucruri care-ți pot ruina frumusețe de concediu, iar dacă vacanța este planificată în afara țării, dezamăgirea ta va fi cu atât mai mare. Căci, dacă o ieșire la munte, pe Valea Prahovei, mai poate fi reprogramată, în ceea ce privește o călătorie la Paris sau prin Dubai…lucrurile se cam complică.

Nu citești review-urile altor turiști

Foarte important înainte de orice: după ce ai ales destinația, caută pe internet informații despre drum, cazare, meniu, despre atracțiile zonei, despre vreme, oameni și despre locurile în care vrei să ajungi. Vei găsi o mulțime de păreri și sfaturi, de review-uri care te vor ajuta foarte mult. S-ar putea să te răzgândești cu privire la traseu, la cazare, s-ar putea să obții informații foarte prețioase de la alții care au fost în acele zone înaintea ta și care au trecut prin diferite experiențe.

Poate afli că hotelul unde dorești să te cazezi se află în renovare și vei avea parte de zgomot. Poate afli că centrul vechi al orașului sau alte obiective turistice sunt închise în perioada vacanței tale. Poate mâncarea lasă de dorit sau locurile sunt neamenajate. Este extrem de important să știi exact unde te duci și ce vei găsi acolo. Eu am fost în vară la Râșnov și am găsit cetatea închisă pentru renovare, la fel și una dintre principalele străzi ale orașului care parcă se afla sub asediu. Sper să fi terminat între timp asfaltarea…Iar când am fost la Praid, am găsit ștrandul cu apă sărată cu lacătul pe ușă.

Plătești cazarea în avans 

Să achiți în avans și integral cazarea este, poate, una dintre cele mai mari greșeli care te-ar putea costa foarte scump. Eu trăit o experiență de acest gen chiar în vara acestui an. Am achitat în avans prin Booking și m-am trezit că nu s-a efectuat rezervarea. În schimb, site-ul a încasat banii. E adevărat, în trei zile i-am primit înapoi, dar toată chestia mi-a dat cu totul planurile peste cap. Atenție mare! Indiferent ce cauți – cazare Brașov, cazare la mare sau în străinătate – cel mai sigur ar fi ca plata să se efectueze la final și direct gazdei. Să nu te trezești cu surprize neplăcute.

Greșeli care îți distrug vacanța: alegi o cazare nepotrivită 

În top greșeli care îți distrug vacanța se află și alegerea unei cazări nepotrivite pentru grupul din care faci parte. Mare atenție, deci, ce rezervi! Hotel? Pensiune? Cabană? Depinde foarte mult cu cine mergi în vacanță și câte persoane sunteți în grup.

Eu am făcut greșeala să caut cazare Sinaia și să merg în grup restrâns – doar cu soțul și copilul – la o casă de vacanță care punea la dispoziție mai multe camere. Gazdele au fost foarte drăguțe și primitoare, în schimb ceilalți turiști ne-au cam stricat sejurul. Am avut parte de foarte multă gălăgie noaptea și nu am putut să ne bucurăm nici de curtea interioară a cabanei, căci spațiul a fost mereu ocupat de grupuri mari de persoane. De grătar nici nu mai vorbesc! Noroc de faptul că am stat acolo doar un weekend. 

Atenție, deci, unde te cazezi! Dacă pleci în familie, bine ar fi să optezi pentru o pensiune sau un hotel. Dacă sunteți mai mulți în grup, recomandat este să alegeți o casă de vacanță doar pentru voi. Să nu deranjați pe nimeni și nici să nu fiți deranjați.

Uiți acasă documente importante

Cea mai gravă dintre toate greșelile: să uiți acasă documente importante! Atenție,deci, la cartea de identitate, actele mașinii, pașaport, asigurarea de sănătate, cardul, bilete de avion, de tren sau diferite alte acte necesare deplasării. Nu de alta, dar vacanța îți va fi total compromisă. Fă o listă cu ce-ți trebuie și nu uita să verifici data de expirare a documentelor. 

Greșeli care îți distrug vacanța: îți pierzi lucruri de valoare 

Să-ți pierzi cu câteva zile înainte de plecare în vacanță cartea de identitate, cardul, actele mașinii, telefonul, ochelarii de vedere sau alte obiecte și lucruri necesare în vacanță, ăsta da ghinion! Însă dacă acest lucru ți se întâmplă când deja ești pe drum sau ai ajuns la destinație…te-ai putea gândi, pe bună dreptate, că te-a blestemat cineva. Ține-ți aproape lucrurile de valoare și, dacă nu ai încredere că se află în siguranță, poți închiria la hotel o casetă de valori.

Nu-ți echipezi mașina de drum lung 

Dacă pleci la drum lung cu mașina personală, înainte de călătorie fă-i o verificare de rutină și echipeaz-o cu pneuri de iarnă acă știi că vei tranzita zone unde este posibil să ningă. În primul rând, eviți să rămâi în pană când ți-e lumea mai dragă din cauza unei defecțiuni neprevăzute. În al doilea rând, eviți accidentele rutiere care se produc de obicei pe trasee cu zăpadă sau polei. Nu n ultimul rând, eviți amenda usturătoare pe care o poți primi dacă mașina nu este „încălțată” de iarnă.

Greșeli care îți distrg vacanța: nu-ți faci asigurare de sănătate

Dacă pleci în afara țării, recomandat este să-ți faci o asigurare de sănătate care să-ți acopere costurile unor tratamente medicale de bază, în caz de nevoie. Poate mergi la schi și suferi un accident pe pârtie în urma căruia vei avea nevoie de un consult ortopedic. Sau poate răcești foarte tare. Sau poate începe să te sâcâie o măsea. Dacă nu ai asigurare medicală, costurile tratamentelor și ale unei eventuale spitalizări le vei plăti din propriul buzunar. Iar suma de bani ar putea fi atât de mare încât îți vei da toate economiile pe la doctori. Asta, în situația în care vei putea acoperi costurile.

Nu cunoști legislația rutieră a țărilor pe care le tranzitezi 

Printre alte greșeli care îți distrug vacanța: să rămâi fără permis de conducere sau să te trezești cu niște amenzi rutiere foarte mari. Acesta este motivul pentru care, mai ales dacă pleci în străinătate, va trebui să te interesezi cu privire la legislația rutieră din statele pe care le tranzitezi. Află care este viteza maximă cu care poți circula pe autostradă, pe drumuri naționale, europene și autostrăzi. Nu uita că vei avea nevoie și de vinietă!

Ce riști dacă pleci în străinătate cu animalul de companie 

Dacă pleci în vacanță în afara țării și vrei să-ți iei și animalul de companie, interesează-te care este legislația statelor pe care le tranzitezi în ceea ce privește animalele sălbatice. În România, de exemplu, ai voie să deții un dihor, dar în alte state acest animal este interzis ca pet și ar putea să-ți fie confiscat. Atenție și la reptile, broaște țestoase, păsări exotice. Știm că nu vei pleca niciodată la drum cu vreun uliu sau bufniță după tine dar..e bine de știut. 

După cum vezi, există multe greșeli care îți distrug vacanța și pe care, probabil, le-ai comis și tu de-a lungul timpului. Adu-ți aminte de experiențele mai puțin plăcute prin care ai trecut și planifică-ți minuțios concediul în funcție de nevoile tale dar și ale celor din jur. Pentru că dacă un membru al grupului nu se simte bine și în largul său, atunci este compromisă distracția tuturor.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns