10 greșeli pe care le faci în primul an de viață al...

10 greșeli pe care le faci în primul an de viață al bebelușului

0 6207
fetita afara la joaca pictata pe fata

Nu există părinți perfecți, fiecare dintre noi greșește. Uneori poate nu luăm cele mai bune decizii, alte ori poate nu recurgem la cele mai bune metode și practici. Sunt situații când copilul nostru are anumite nevoi și nu i le satisfacem la timp sau chiar deloc. Iată mai jos 10 dintre cele mai mari greșeli pe care le poate face un părinte în opinia medicilor pediatri și a specialiștilor în parenting.

bebelus hranit cu biberonul

Refuzi alăptarea la sân sau renunți foarte repede

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poate face o proaspătă mămică este aceea de a refuza – din diferite motive – să-și alăpteze copilul la sân. O spun toți specialiștii în domeniu. O să te miri, dar am auzit în parc mame care spuneau că alăptatul îți modifică forma sânilor, iar ele urăsc sânii lăsați. Acum, depinde…Depinde de vârsta ta, de bagajul tău genetic, dar și de cum te îngrijești, dacă faci sau nu mișcare, exerciții, sport. Laptele matern conține pe lângă nutrienți, vitamine și minerale și anticorpi care îi conferă bebelușului o imunitate foarte puternică. Știai, de exemplu, că un copil alăptat răcește mai greu? Se îmbolnăvește mai rar? Se vindecă mai repede? Despre alăptat as putea scrie multe, dar nu este momentul acum. Ceea ce te sfătuiesc este simplu: chiar dacă lactația se instalează mai greu sau bebe este încăpățânat și refuză sânul, nu renunța la alăptat, nu te da bătută!

medic care face o injectie unui pacient

Nu-ți vaccinezi copilul

O altă greșeală, mai gravă decât refuzul sau renunțarea prea repede la alăptat, este aceea de a nu-ți vaccina copilul cu vaccinurile obligatorii. Vaccinarea este un subiect controversat, iar eu nu încerc aici să te conving de ceva anume. Eu îți spun ce consideră speciaștii că este bine. Tu faci cum crezi. Deci, potrivit acestora, consultă schema de vaccinare pe care o primești din maternitate, de la medicul de familie sau pediatru și imunizează-ți copilul! Eu nu numai că l-am vaccinat pe Luca cu vaccinurile obligatorii, am ales și opționalul împotriva rotavirusului.

mama care isi hraneste copilul cu lingurita

Îi dai să mănânce alimente interzise

Buun..ai început diversificarea cu fructe, legume, lactate, ou, cărniță și așa mai departe. Însă, de multe ori, îi dai copilului să guste și din mâncarea ta. Nu ar fi nici o problemă dacă nu ai fi pus în ea sare, nu ai fi adăugat ingrediente prăjite, cu potențial alergen sau zahăr. Am văzut copii mici și foarte mici care ronțăiau biscuiți dulci, pufuleți sărați, cipsuri, care lingeau bomboane și acadele. Am întâlnit mămici care le ofereau bebelușilor sucuri din comerț – puțin că îi este poftă – sau care le dădeau să mănânce pâine albă. Ce spun medicii și nutriționiștii? În primul rând, pentru că vorbim despre copii mici, nu dați bebelușului sub un an sare și alimente sărate! De asemenea, idiferent de vârstă, nu-i dați zahăr, prăjeli, sucuri acidulate, dulciuri cumpărate de la magazin cu arome, coloranți și alte chimicale! Lăsați deoparte grișul care nu face altceva decât să se umfle în stomăcel, să dea senzația de sațietate, să vă pufoșească și să vă îngrașe bebeii. Toate acestea fără să le ofere nutrienți de calitate. Încearcă să introduci în meniul copilului fructe, legume, ouă, lactate, carne, pește, hrișcă, mei, semințe de chia, quinoa, orez integral, nu alb, fulgi de drojdie inactivă.. Găteșete cu făină de mei, făină de cocos, de migdale, de orez, cu făină integrală de grâu și aruncă făina albă! Dacă ai întrebări, vorbește cu pediatrul sau medicul de familie! Te vor învăța să-ți hrănești corect copilul și să-l ferești de boli. Dacă nu, să nu te mire că cel mic ajunge alergic, obez sau diabetic…iar de aici pornesc o grămadă de alte probleme de sănătate. Încearcă să-i introduci în meniu linte și năut. Aici vei afla beneficiile pentru sănătate pe care le aduce organismului pasta de năut sau humusul. Hrănește-l cu alimente proaspete, ecologie sau bio – dacă ai ocazia să cumperi. Caută carne și ouă de țară, evită puiul din comerț deoarece păsările sunt hrănite cu chimicale, primesc hormoni de creștere, carnea din galantare este injectată ca să fie umflată, să pară proaspătă, iar cantitatea să fie mai mare. Nu oferiți copiilor indiferent de vârstă mezeluri și în nici un caz crenvurști!

scrumiera cu mucuri de tigara

Expui bebelușul la fumul de țigară

Înainte de a rămâne însărcinată, am renunțat la țigări. Iar de atunci nu am mai tras nici măcar un fum. Cât am fost gravidă, mi-am protejat copilul nenăscut, și încerc să-l protejez în continuare de efectele nocive ale fumului plin de gudron și alte chimicale. Dacă nu ai reușit să te lași de fumat, măcar nu fuma în casă și nu-l expune pe cel mic unui astfel de risc! El nu are nici o vină! Ieși la balcon, ieși afară în curte sau în fața blocului. În casa ta nu trebuie să miroasă a fum!

bebelus care casca

Îl adormi legănându-l

Lui îi este bine, ție în schimb îți va fi din ce în ce mai greu. Crede-mă, îți spun asta din proprie experiență. Din păcate, eu am făcut greșeala de a-l legăna pe Luca pe picioare și apoi a fost foarte greu să-l dezvăț. S-a lăsat cu plâns, cu urlete, cu țipete…ce mai…jale mare.. Luca a fost un copil foarte plângăcios, atât de plângăcios încât aș fi făcut orice pe lumea asta numai să tacă. Iar legănatul pe picioare a fost singura variantă care dădea, cât de cât, roade. Așa a învățat Luca să adoarmă. Însă, cu cât trecea timpul și cu cât creștea copilul, cu atât se întețeau și durerile mele de spate și de picioare. Așa că, într-o zi, am spus STOP! Și l-am învățat să adoarmă în pătuț la el. Prima zi a fost cumplită, și pentru mine, și pentru el. Apoi, încet, încet s-a obișnuit. Iar azi adoarme câteodată chiar singur, fără nici cel mai mic ajutor. De obicei stau lângă el, îl mângâi pe cap, pe spate și – recunosc- îl mai legăn ușor punându-i o mână pe un picioruș.

mama care tine in palme piciorusele bebelusului

Copilul nu are program de masă și de somn

Dacă este alăptat, copilul mănâncă la cerere pentru că nu poți ține o evidență exactă a cantităților de lapte pe care le primește. Însă, dacă bea lapte din biberon – indiferent că e lapte matern sau formulă – bebe trebuie să aibă un program strict de masă. Nu-l hrăni mai devreme de 3 ore pentru că stomăcelul lui nu apucă să digere complet laptele consumat cu o masă înainte. Eu am greșit! I-am dat lui Luca să pape la cerere, deși nu-l alăptam. Am ajuns să mă trezesc și de patru, cinci ori pe noapte ca să-i dau să mănânce. A fost o perioadă foarte dificilă, eram super obosită, epuizată și cu nervii întinși la maximum. Abia când Luca a împlinit patru luni, ne-am reglat cu mesele.

femeie care tine in mana o farfurie cu supa

Începi diversificarea prea devreme sau prea târziu

Un alt subiect controversat este vârsta la care se începe diversificarea. Eu am început diversificarea la 6 luni și câteva zile. Așa mi-a recomandat medicul pediatru. Așa mi-a recomandat medicul de familie. Așa recomandă cei mai mulți dintre specialiști. Eu nu țin cont decât de părerile celor avizați. Sfaturile mămicilor din fața blocului sau de pe internet care nu au o pregătire în domeniu – nu sunt nici medici, nici nutriționiști – mă lasă rece. Medicul mi-a spus așa: dacă începi diversificarea mai devreme șase luni, sistemul digestiv al bebelușului nu este suficient de bine format și riști să dezvolte alergii la anumite alimente. Mai mult, riști să-i afectezi rinichii încă nedezvoltați din cauza sodiului care se regăsește în mod natural în legume. O diversificare timpurie îi poate provoca celui mic gaze, balonare, colici, diaree, constipație – probleme digestive de care ai putea să-l scutești. De ce te grăbești? Cine te obligă? Pe de altă parte, dacă începi diversificarea mai târziu de șase luni, copilul este atât de obișnuit și conștient de exsitența laptelui, încât s-ar putea să refuze categoric solidele. Nu este obligatoriu, e doar un risc pe care ți-l asumi. Pentru că la fel de bine s-ar putea ca bebe să fie foarte interesat de castronaș și linguriță..

bebelus care se joaca cu apa

Îl crești ca într-un glob de sticlă

Mămicile sunt, de cele mai multe ori, foarte protectoare cu copiii. Atât de protectoare încât ajung să le facă celor mici un deserviciu. Hai să-ți spun cum procedez eu cu Luca. Afară, la joacă, pentru că încă nu merge în piciorușe, Luca merge de-a bușilea. Direct pe asfalt și îmbrăcat corespunzător – cu pantalonași lungi și ghetuțe, ca să nu se julească la genunchi sau să se lovească la degețele. Când era cald afară la groapa cu nisip îl lăsam chiar în piciorușele goale. Luca are voie să pună mâna pe aproape orice, inclusiv pe cățelușii vecinilor de bloc. Vreau să-l învăț să iubească animalele. Nu m-am alarmat nici când a mâncat din gunoi – de la noi din casă – nici când l-am prins mozolind hârtie, nici când a gustat din creta cu care alți copii colorau. Nu m-am alarmat nici când a testat nisipul de pe plajă, nici când l-am prins cu telecomanda în gură. Asta e! Aș fi preferat să nu se întâmple, dar…nu e nici o tragedie. Copilul trebuie să se imunizeze încet, încet. Nu-l îmbrac pe Luca foarte gros, de frică să nu răcească. Nu-l îndop cu uleiuri minune și vitamine. El ia tot ce-i trebuie dintr-o alimentație sănătoasă. Dacă a cazut și s-a lovit, a plâns puțin, s-a ridicat și și-a văzut de treabă. Este adevărat, îl consolez, îl alint și mi-e tare milă, dar nu mă panichez pentru orice cucui. Nu vreau să-mi cresc copilul ca într-un glob de sticlă și să ajungă tocmai din această cauză un bolnăvicios și un sensibil. Asta nu înseamnă că nu îl protejez sau că nu am grijă de sănătatea lui.

copil care priveste pe geam

Nu petreci suficient timp cu el

Mai ales când este mic, bebe este foarte dornic să asimileze și să învețe cât mai multe. Mintea lui este ca un burete care suge informațiile, iar acestea se sedimentează profund. Acum, în primii ani de viață, copilul învață cu o ușurință incredibilă. Așa că datoria ta este să stai cât mai mult cu el și să-l ajuți să descopere lumea. Nu-l lăsa la televizor, în fața tabletei sau a telefonului! Nu-l lăsa prea mult singur în pătuț sau țarc! Trebuie să-ți petreci cât mai mult timp cu el și vorbesc despre timp de calitate. Degeaba stai cu el dacă nu interacționezi cu el! Spune-i poezii, cântecele, arată-i cum să se joace cu o anumită jucărie, citește-i povești, învață-l cum să coloreze, jucați-vă împreună!

 

Nu mai ai grijă de tine și de viața ta

Nu în ultimul rând, o mare greșeală pe care o faci când bebe este mic este aceea să uiți de tine și de viața ta. Am văzut multe mămici care pur și simplu uitau că sunt, înainte de toate, femei. Mergi la manichiură, la pedichiură, la coafor și cosmetică! Mergi – dacă îți permite timpul – la sală! Nu te izola în casă, între patru pereți! Întâlnește-te cu prietenele, cu colegele de serviciu, ieși cu soțul tău la un film sau un restaurant. Și o sesiune de shopping te va ajuta psihic foarte mult. Mare grijă și la siluetă! Dacă în timpul sarcinii ai luat mult în greutate și nu ai reușit să dai jos toate kilogramele acumulate, fii foarte atentă la ce mănânci și la cât mănânci. Asta nu înseamnă că trebuie să te înfometezi, ci să încerci să te alimentezi sănătos și cu măsură. Mie, de exemplu, îmi place la nebunie untul de arahide, dar este foarte caloric și îngrașă. Este un aliment sănătos – pe acest site poți afla mai multe informații – dar dușman al siluetei. Pot face însă cum compromis și îl consum o dată pe săptămână și în cantități mici. Nu trebuie să renunți la ce-ți place, dar nici să golești dintr-un foc frigiderul.

Sursa foto: Unsplash

COMENTARII

Lasă un răspuns