Iata care sunt dezavantajele pantofilor cu toc

Iata care sunt dezavantajele pantofilor cu toc

Te-ai intrebat vreodata cum iti influenteaza tocurile inalte sanatatea? Care este impactul negativ asupra gleznelor, soldurilor, coloanei vertebrale sau genunchilor? Atenţie! Pantofii cu toc nu-ti sunt deloc cei mai buni prieteni! Mimi iti spune care sunt efectele pe termen lung ale pantofilor cu toc. Ascult-o pe Mimi!

 

Tinuta corpului este rigida si chinuita

Tocurile inalte obliga talpa piciorului sa adopte o pozitie mai mult sau mai putin inclinata. Automat, corpul tau va trebui sa contrabalanseze  aceasta pozitie printr-o tinuta cat mai dreapta, chiar usor inclinata pe spate. Mai exact, partea inferioara a corpului este aplecata spre fata, iar partea superioara compenseaza printr-o aplecare pe spate. In asa fel, reusesti sa-ti mentii echilibrul. Insa, aceasta pozitie este extrem de incomoda si, atentie, nu este pozitia normala a corpului tau! In loc sa ai o pozitie dreapta, trupul este inclinat fata – spate.

Iti deformezi mersul

Stabilitatea corpului tau nu este tocmai buna, iar muschii picioarelor vor lucra mult mai puternic pentru a-ti sustine pozitia cat mai dreapta in timpul mersului. Si genunchii stau mai flexati, obligand muschii sa depuna un efort mult mai mare. Glezna isi pierde din mobilitate, mersul este rigid, miscarile corpului tau nu sunt naturale.

Nu-ti poti mentine echilibrul

Tocurile inalte nu ofera un echilibru normal corpului. Daca te impiedici, nu ai nici un sprijin in pantofii tai si, cu siguranta, vei cadea. Indiferent cat de incordati sunt muschii si indiferent de cata sustinere iti pot oferi, nu vei putea sa-ti pastrezi un balans corect al trupului daca, doamne fereste, te impiedici. Practic, tocul obliga piciorul si glezna sa adopte o pozitie anormala. Daca te impiedici, laba piciorului va plonja catre exterior, iar calcaiul la fel, pentru ca nu are in ce sa se sprijine.

Vei avea dureri de spate si coloana vertebrala deformata

Muschii spatelui si coloana vertebrala absorb in timpul mersului toate socurile si le reduc considerabil, protejand astfel oasele corpului. Cand porti tocuri, tendinta corpului este sa se aplece in fata. Astfel, pentru a contrabalansa aceasta pozitie, muschii spatelui sunt foarte solicitati deoarece ei trebuie sa tina corpul intr-o pozitie cat mai dreapta. Vei simti dureri de spate mai ales daca stai in picioare mai multe ore. In timp, coloana vertebrala se va deforma.

 

Poti suferi contractii ale muschilor soldului

Muschii soldului sunt si ei extrem de solicitati in timpul mersului. Cand pasesti, laba piciorului este intr-o pozitie intinsa si nu ai suficienta stabilitate si putere pentru a-ti misca trupul. Aici intervin muschii soldului care sunt suprasolicitati si, in timp, se pot contracta. Vei simti carcei si dureri.

 

Atentie la osteoartrita!

Foarte multe femei sufera de osteoartrita. Aceasta este o afectiune asociata de specialisti si cu mersul pe tocuri inalte. Cartilagiul ce protejeaza si inveleste suprafetele articulare se deterioreaza odata cu trecerea timpului. In cele din urma, oasele, pentru ca nu mai sunt separate intre ele de cartilagiu, se freaca unele de altele, ducand la lezarea tesuturilor dar si la dureri extrem de puternice. Osteoartrita la nivelul genunchiului duce la invaliditate in 10% din cazurile aparute la varsta de peste 55 de ani. Purtand tocuri, genunchii stau mereu flexati, intr-o pozitie anormala. Tibia, de asemenea, are o pozitie flexata spre interior in locul unei pozitii drepte. Acest lucru duce la o presiune mare in zona genunchilor.

 

Glenzele isi pierd din mobilitate

Daca porti tocuri inalte, gleznele isi vor reduce incet, incet din mobilitate. Muschii se vor scurta in timp din cauza faptului ca tu stai mai mult pe varfuri, iar acest lucru duce la imposibilitatea de a pasi corect. Pozitia incorecta a gleznei poate avea ca rezultat si scurtarea tendonului lui Achille.

 

 

 

 

Ti se deformeaza degetele picioarelor

Laba piciorului sta intr-o pozitie mereu intinsa, iar aceasta genereaza o presiune mare asupra piciorului. Presiunea creste cu cat tocul pantofului tau este mai inalt. In timp degetele de la picioare se  vor deforma, fiind foarte stranse in pantof,  iar tu vei suferi de afectiuni complicate si dureroase.

 

 

 

 

Sfatul dermatologului

Medicul dermatolog Mircea Tampa, din cadrul Spitalului Colentina, ne atentioneaza cu privire la afectiunile pielii generale de purtarea unei perechi de pantofi neadecvate.

Purtand tocuri inalte si pielea poate suferi. Apar bataturi. Degetele de la picioare se vor apropia si se vor incaleca pentru ca pantoful cu toc le strange foarte tare. „Există mai multe tipuri de bătături şi îngroşări ale pielii care pot apărea în urma purtării de încălţăminte neadecvată: bătăturile dure, moi şi calozităţile. Bătăturile dure apar pe proeminenţele osoase supuse traumatismelor mecanice, sunt reduse ca suprafaţă ferme la palpare. Bătăturile moi apar între ultimele două degete de la picior, ca nişte mici umflături şi sunt mai puţin dure la palpare. Calozităţile se întind pe câţiva centimetri şi au o culoare gălbui-cenuşie. Dacă pantofii nu sunt adecvaţi, în urma primei purtări abar băşici cu lichid care se pot suprainfecta. Deci, atenţie mare atunci când cumperi încălţăminte. Bătăturile pot declanşa dureri mari la păşit şi răni care se vindecă foarte greu”.

 

Sfatul ortopedului

Prof dr.Gheorghe Burnei, chirurg ortoped in cadrul Spitalului Marie Curie ne sfatuieste sa purtam tocuri inalte de 4 centimetri.  „Tocurile înalte pot fi purtate între 2 – 8 ore pe zi. Dacă se exagerează, în timp pot apărea complicaţii: monturi la degetele picioarelor, probleme de circulaţie care pot duce la artroze. Mersul în această poziţie a piciorului duce la tulburări de statică şi dinamică. Durerile resimţite se pot extinde la nivelul genunchilor, a şoldurilor şi coloanei vertebrale. Femeile tinere pot avea probleme la naştere din cauza nedezvoltării corespunzătoare a bazinului. De asemenea, există riscul ca fatul să nu se dezvolte eficient. Cred că frumuseţea femeilor nu stă în pantofii şi cizmele cu toc. Recomand încălţămite cu talpă de maximum patru centimetri”.

 

COMENTARII

Lasă un răspuns