4 idei de amenajare pentru balcon și terasă

4 idei de amenajare pentru balcon și terasă

Printre cele 4 idei de amenajare pentru balcon se numără și mobilierul din lemn natural
Indiferent că este mare sau foarte mic, balconul poate fi transformat într-o zonă care să te încarce cu bună-dispoziție și energie

Îți dorești o renovare a locuinței și nu știi cu ce să începi? Iată 4 idei de amenajare pentru balcon și terasă pe care ai putea să le pui în practică rapid, simplu și cu un buget redus!

În sezonul cald ne dorim să petrecem cât mai mult timp în spațiu deschis, afară, în aer liber, însă pandemia de coronavirus ne-a ținut mai mult în casă. Motiv pentru care balcoanele și terasele au devenit, dintr-o dată, atracția principală a oricărei locuințe. Dacă îți dorești o oază de liniște și relaxare într-un cartier sufocat de betoane, îți poți transforma balconul simplu și cu buget redus. Imaginație să ai! Iată câteva sfaturi.

4 idei de amenajare pentru balcon și terasă

Orice balcon, fie că este deschis sau închis, mic sau mare, pătrat sau lung și îngust, logie sau nu, poate fi transformat radical dintr-o zonă de depozitare în cel mai frumos colț al casei tale. Nu uita că balconul face parte și el din locuința ta, nu-l trata ca pe o boxă la subsol sau ca pe o cămară.

Decorațiuni cu ghivece cu flori, o idee de amenajare a balconului locuinței tale
Un balcon mic poate fi decorat cu ghivece cu flori și transformat într-o mică oază de verdeață

Amenajări pentru un balcon mic

Amenajarea balconului mic este o mare provocare dar, cu puțin efort și imaginație, vei transforma zona într-una confortabilă și relaxantă. Va fi colțul tău cozzy al casei. Un balcon mic nu este foarte practic și nici foarte util. Aici nu poți aduce mobilier de dimensiuni prea mari de genul dulapurilor de depozitare. În schimb, îl poți transforma într-o oază de liniște și relaxare. Mobila ar putea fi executată pe comandă, iar piesele ar trebui să fie montate pe verticală, mai puțin pe orizontală. Cu alte cuvinte, orientează-te către rafturi și polițe care să îmbrace pereții laterali, dacă balconul este logie. Aici vei putea așeza ghivece cu flori, chiar și câteva cărți sau anumite decorațiuni de exterior. Dacă spațiul îți permite, așază într-un colț un scaun și o măsuță mică unde să-ți bei dimineața cafeaua. Nu uita că și lumina este foarte importantă! În balcon ai putea monta o aplică sau chiar spoturi. Iar dacă îți plac florile însă nu ai unde să așezi ghivecele, o variantă ar fi să le fixezi de balustrada balconului, dacă este posibil. Jardinierele cu mușcate sunt superbe vara! Dacă balconul nu este logie, pe lateralele acestuia poți monta două paravane speciale din lemn, un suport ideal pentru plante agățătoare.

Balcoane mari într-o vilă, decorate cu ghivece cu flori roșii
Jardineierele cu flori multicolore precum mușcatele sau petuniile pot înfrumuseța balustrada unui balcon mare și deschis

Amenajarea unui balcon mare

Amenajarea unui balcon mare este mai simplă, iar variantele mult mai multe. Dacă balconul este logie și este lung, în colțuri poți pune dulapuri înalte până la tavan care să servească ca spații de depozitare. Apoi, poți alege o zonă unde să aduci un balansoar, un fotoliu de exterior, o măsuță mică, rotundă, pentru servit cafeaua. Pe jos ai putea monta pardoseală din lemn pentru exterior sau covorașe moi și pufoase. Într-un balcon mare este foarte important să ai cât mai multă verdeață, asta însemnând multe ghivece cu flori. Poți cumpăra un palmier, yuka, un filodendron, un ficus mare, plante agățătoare sau pur și simplu mai multe ghivece cu flori colorate, care vor da spațiului un aer foarte vesel. În ceea ce privește zugrăveala, ai putea opta pentru clasicul alb sau te-ai putea juca cu nuanțele. Albastrul azur te-ar ajuta să te apropii foarte mult de stilul mediteranean mai ales dacă printre obiectele de mobilier se numără scaune din lemn sau iută, o masă din același material natural, în culori calde sau închise, de pământ, obiecte de decor în anunțe galbene, bej, aurii, blue, lila sau violet. Pardoseala ar putea fi placată cu mozaic sau lemn.

Balcon deschis amenajat cu ghivece cu flori
Într-un balcon deschis ar trebui să cumperi flori rezistente la diferențele de temperatură și umiditate

Idei de amenajare pentru un balcon deschis

Într-un balcon deschis va trebui să fii foarte atent la mobilierul pentru care optezi. Alege o măsuță de cafea, unul sau două scaune din fier și evită lemnul deoarece s-ar putea deteriora în sezonul rece din cauza ploilor și a umezelii. Pe jos nu vei putea pune covorașe, în schimb ar merge foarte bine o pardoseală din gresie antiderapantă. Un balcon deschis este ideal pentru amplasarea pe balustradă a ghivecelor sau jardinierelor cu flori. Vara, mușcatele sunt absolut superbe! Dacă balconul nu este logie și vrei să ferești spațiul de ploi și vânt, pe cele două laterale ale balconului poți monta jaluzele speciale sau panouri din lemn.

Idei de amenajare pentru un balcon închis

Dacă este mare, un balcon închis poate fi transformat într-o zonă pentru studiu sau pentru relaxare. Chiar și o mică sală de sport ar încăpea într-un balcon mai generos și închis, mai ales că în această perioadă să mergi la fitness este destul de periculos. La modul general, dacă dorești să te bucuri de priveliștea de afară, în balcon poți aduce un fotoliu comod, un balansoar sau două scaune și o măsuță. Tot în această zonă poți amplasa câteva rafturi unde să așezi cărți. În acest loc atât de cozzy și confortabil îți vei putea savura cafeaua, aici te vei putea bucura, seara, de savoarea unui pahar cu vin, aici ai putea citi o carte sau răsfoi o revistă. Într-un balcon închis poți cumpăra mobilier din lemn și poți monta pe pereți polițe – mici spații de depozitare pentru cărți, discuri vechi sau alte mici obiecte de decor. Atenție, însă, la următoarea greșeală: atunci când beneficiem de un spațiu generos, tentația este să-l umpem cât mai mult. O alegere total neinspirată în orice situație, dar mai ales când vine vorba despre balcon. Aici trebuie să te bucuri de spațiu, de libertate de mișcare, de multă lumină, și de cât mai mult aer proaspăt. Nu înghesui în balcon prea multe obiecte pentru că te vei simți copleșită!

Mobilier pentru terasă sub forma unor canapele mari și confortabile
Pe o terasă ai putea amplasa mobilier de exterior voluminos și confortabil precum canapele sau fotolii

Idei de amenajare pentru o terasă

Dacă locuiești într-un apartament și dispui de o terasă, lucrurile se simplifică foarte mult. Practic, ai la dispoziție o zonă pe care o poți transforma după bunul plac. Aici poți aduce multe ghivece cu flori, brazi sau chiar plante exotice. Tot aici ai putea aduce o mică piscină sau ai putea amenaja un loc de joacă pentru copii. Cei mici s-ar putea bucura de jucării iar tu ai putea să-i urmărești cum se desfășoară savurând o cafea sub un umbrar. Pentru că terasa este descoperită, va trebui să ai grijă ca obiectele de mobilier și alte decorațiuni să fie pentru exterior. În acest fel, nu se vor deteriora la prima ploaie. Pardoseala ar putea fi placată cu gresie antiderapantă sau pietriș special, pereții ar putea fi zugrăviți în culori deschise, balustrada ar putea fi decorată cu jardiniere pline de flori. Terasa va trebui foarte bine luminată așa că ai putea cumpăra corpuri de iluminat pentru exterior, care să dea locului un aer aparte. Amenajarea terasei va fi cea mai plăcută activitate pe care o vei avea dacă te apuci de treabă.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns