Ieși des la alergat în parc? Uite ce greșeli faci fără să-ți...

Ieși des la alergat în parc? Uite ce greșeli faci fără să-ți dai seama!

0 2245

Și persoanele active, care fac sport regulat și multă mișcare pot face, în timp ce practică exercițiile fizice, greșeli care le afectează sănătatea. Ieși des în parc să alergi? Mimi îți spune care sunt obiceiurile proaste de care trebuie să scapi imediat! Ascult-o pe Mimi! 

 

1. Nu porți încălțămintea potrivită

Trebuie să porți o pereche de încălțăminte special creată pentru alergat. Costă mai mult decât o pereche normală, însă merită toți banii. Nu plătești numai brandul, ci mai ales confortul, sănătatea ta și durabilitatea încălțămintei sport. Încălțămintea sport pentru alergat îți susține foarte bine glezna. De asemenea, talpa specială preia din șocurile la care ar fi supuse atât gleznele, genunchii, oasele șoldului cât și coloana vertebrală. Dacă vei cumpăra pantofi sport obișnuiți, care nu sunt special creați pentru alergare, vei constata că nu te simți foarte bine purtându-i și că se rup repede.

2. Nu te încălzești suficient înainte de a-ți supune organismul la efort

Ai ieșit în parc și începi să alergi, dar asta fără a te încălzi înainte. Mușchii vor fi astfel supuși unui efort brusc și intens. Este cea mai mare greșeală pe care o poți face. Riști să te trezești cu întinderi musculare, rupere de ligamente sau cârcei. Fă câteva exerciții fizice înainte de a-ți supune organismul la efort.

3. În timp ce alergi, nu respiri corect

Trebuie să te învețe cineva cum să respiri? Se pare că da! Dacă nu știi cum să procedezi, îți supui organismul unui efort foarte mare și, evident, va obosi rapid. Unele persoane preferă să inspire o dată la patru pași făcuți și să expire după alți doi pași. Alții preferă să inspire după trei pași și să expire după încă trei. Depinde foarte mult de capacitatea plămânilor tăi. Încearcă aceste variante și vezi care ți se potrivește cel mai bine. Respirând corect, vei crește rezistența organismului supus la stresul fizic.

4. Alergi până te epuizezi

Alergi, alergi și nu te mai oprești, asta chiar dacă organismul tău îți dă toate semnele că nu mai poate. Însă, tu îi împingi limitele până la epuizarea totală. Nu uita că nu te afli la maraton! Nu te obosi din prima zi pentru că organismul se resmiți și nu vei mai putea să alergi în zilele următoare. Este bine să o iei treptat, să alergi la început pe distanțe scurte, iar apoi din ce în ce mai lungi. Organismul tău trebuie să se obișnuiască încet, încet cu efortul.

5. Nu știi să-ți relaxezi corpul

Multe persoane care aleargă își mențin umerii foarte încordați, iar acest lucru duce la dureri de gât, de umeri, de spate și febră musculară. Cum să procedezi corect? Brațele trebuie să aibă o mișcare naturală, firească, ele trebuie să dea avânt corpului, să-l „împingă”  în timpul alergatului.

6. Nu te hidratezi

Nu uita că hidratarea este extrem de importantă. În timpul efortului fizic, corpul elimină apă pentru că se încălzește, iar transpirația îi reglează temperatura. Însă, odată cu pierderea de lichide, organismul se deshidratează și pierde multe minerale.  Este obligatoriu să ai la tine o sticlă cu apă minerală plată dar nu rece! Dacă nu vrei să bei apă în timp ce faci sport, trebuie să o faci după și pe tot parcursul zilei. Organismul va avea nevoie de mai mult de 8 pahare pe zi, cât este recomandat în mod normal.

7. Alergi în zilele caniculare

O altă greșeală pe care, de acum încolo, ar trebui s-o eviți. Nu face sport pe caniculă! Aleargă dimineața, până în ora 10.30 și seara după ora 18.30 și numai în zone umbroase.  În acest fel, nu-ți vei supune organismul unui stres inutil. Când afară este foarte cald, te vei deshidrata rapid și extrem de puternic. Faci mai mult rău decât bine. Nu mai spunem că riști să faci insolație!

COMENTARII

Lasă un răspuns