Adevărul despre igiena dinților. De câte ori trebuie să ne spălăm, de...

Adevărul despre igiena dinților. De câte ori trebuie să ne spălăm, de fapt, pe zi

femeie care zambeste si are o dantura perfecta

În ziua de astăzi, auzim diferite informații despre modalitățile de curățare a dinților, dar, de cele mai multe ori, nu știm care sunt adevărate și care nu. Cu toții cunoaștem importanța unei bune igiene orale, însă știm care sunt, de fapt, cele mai importante reguli pe care trebuie să le respectăm cu strictețe? Află cum trebuie să ai grijă de sănătatea danturii tale și ce trebuie să faci pentru a avea un zâmbet de invidiat.

Importanța igienei orale

Igiena orală trebuie să fie una dintre prioritățile zilnice deoarece ne ajută să avem un zâmbet impecabil și îmbunătățește sănătatea generală a organismului. Aceasta previne problemele care pot apărea la nivelul dinților și gingiilor și ne garantează o respirație proaspătă și un aspect frumos al danturii. În plus, igiena riguroasă a dinților este esențială și la pacienții care au implanturi dentare, pentru a asigura succesul pe termen lung, de după intervenția de restaurare (descrisă aici, în detaliu). În cavitatea bucală există o mulțime de bacterii care, în lipsa unei igiene corespunzătoare, pot duce la formarea cariilor, a plăcii și tartrului dentar, a gingivitei sau chiar a parodontozei. În cazul implanturilor, pot duce la pătrunderea, în timp, a microbilor spre osul care susține implantul, iar acest lucru poate determina resorbția osoasă.

Rutina de curățare a cavității bucale nu trebuie să implice doar spălatul pe dinți, ci și folosirea aței dentare și a apei de gură. De asemenea, vizitele periodice la medicul stomatolog, stilul de viață și alimentația sănătoasă îți vor garanta lipsa problemelor ce pot apărea la nivelul organismului tău.

Care sunt avantajele unei bune igiene orale?

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl iei în considerare, este acela că odată ce ai grijă de igiena bucală vei preveni apariția sau evoluția afecțiunilor dentare. Iată care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni dentare care pot apărea în cavitatea bucală:

  • Caria dentară este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni. Acesta nu prezintă simptome, atunci când este într-un stadiu incipient însă, netratată, poate provoca dureri, respirație urât mirositoare, gust neplăcut și pete pe suprafața dinților. Principala cauză a aparițiilor cariilor dentare o reprezintă acumularea bacteriilor orale pe suprafața dinților, de aceea, este foarte important să acordăm o atenție sporită igienei orale, fiind sigura soluție pentru a ne proteja dinții de acest tip de afecțiune.

  • Boala parodontală afectează țesuturile care au rolul de a susține dinții și poate duce la pierderea definitivă a dinților, potrivit societateaparodontologie.ro. Primul stadiu al parodontozei este gingivita, boală ce se manifestă prin sângerări în timpul periajului dentar sau prin dureri ale gingiilor. Boala parodontală și complicațiile acesteia sunt responsabile pentru mai mult de o treime din dinții pierduți.

Cum se realizează o igienă orală corectă?

Medicii stomatologi ne recomandă să ne spălăm pe dinți de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Iată care sunt etapele unui proces corect de curățare a cavității bucale.

  1. Periajul dentar

Curățarea corectă a dinților este cea mai importantă etapă a unei bune igiene orale. Cercetătorii au ajuns la concluzia că o igienă precară permite apariția unui număr de până la 700 de specii de bacterii. De aceea, trebuie să ne periem dinții zilnic, de cel puțin două ori pe zi (dimineața și seara), iar durata de spălare a acestora trebuie să fie cuprinsă între 3 și 5 minute.

În ceea ce privește periuța de dinți pe care o folosim, putem alege atât o periuță manuală, cât și una electrică. O periuță de dinți electrică poate curăța dinții mai bine și într-un timp mai scurt, fiind nevoie de aproximativ 2-3 minute pentru un periaj complet. Cu toate acestea, o periuță de dinți manuală îți poate oferi un control mai mare asupra periajului. Orice tip de periuță ai alege, este foarte important să acorzi suficient timp curățării și să aplici mișcări de la gingie spre extremitatea dintelui, niciodată invers, pentru a nu introduce resturile alimentare sau bacteriile sub gingie.

Pentru a te asigura că periajul este unul corect, trebuie să înclini periuța de dinți într-un unghi de 45 º față de baza gingiei și sa efectuezi mișcări verticale. Este foarte important să nu apeși foarte tare pe periuță pentru a nu răni gingia, periajul trebuie efectuat pe suprafața exterioară și interioară a dinților, cu mișcări înainte-înapoi.

Este recomandat ca periajul dinților să fie însoțit și de periajul limbii. Pentru acest lucru poți alege atât periuța de dinți, cât și un dispozitiv special creat pentru îndepărtarea bacteriilor de pe suprafața limbii și pentru împrospătarea respirației. Periuța de dinți și dispozitivul pentru limbă trebuie schimbate odată la 3 luni. Mai mult, după ce ai fost răcit sau ai avut o infecție în gât sau în cavitatea orală, este foarte important să schimbi periuța de dinți deoarece aceasta poate produce reinfectarea. Dacă la doar câteva săptămâni după utilizarea periuței, aceasta se uzează trebuie să ai grijă la presiunea pe care exerciți asupra acesteia, un periaj mult prea puternic poate duce la retragerea gingiilor sau la ulcerații dureroase.

  1. Folosirea aței dentare

Periajul dentar îndepărtează doar 65% din bacteriile orale, restul de 35% trebuie să le îndepărtezi cu ajutorul aței dentare. Ața dentară îndepărtează placa și resturile alimentare situate între dinți. Necurățate, acestea pot duce la inflamări și sângerări gingivale și pot favoriza apariția cariilor între dinți. Folosirea aței dentare este recomandată zilnic, la o curățare se recomandă folosirea a 45 cm de ață, 3-5 cm pentru lucrul efectiv. Mișcările trebuie să urmeze forma dintelui curâțând și baza gingiei. Nu este indicat să apeși prea tare, pentru a evita rănirea gingiei, mișcările trebuie să fie line, înainte-înapoi.

  1. Utilizarea apei de gură

Periajul dinților și utilizarea aței dentare trebuie să fie însoțite și de clătirea cu apă de gură. Aceasta conține substanțe antiseptice care ajută la curățarea locurilor inaccesibile din cavitatea bucală, au efect antibacterian și oferă un miros proaspăt. Este bine ca o clătire să dureze aproximativ 20-30 de secunde și să se realizeaze după spălarea dinților.

  1. Vizitele regulate la medicul stomatolog

Chiar dacă acorzi o atenție foarte mare igienei orale realizate acasă, nu trebuie să neglijezi vizitele regulate la cabinetul stomatologic. Complementar periajului regulat de acasă, orice persoană are nevoie și de un periaj și un detartraj profesional realizat la 6 luni sau mai des, în funcție de indicațiile medicului stomatolog.

COMENTARII

Lasă un răspuns