Lucruri mai puțin știute despre igiena orală. Sigur nu ai auzit până...

Lucruri mai puțin știute despre igiena orală. Sigur nu ai auzit până acum de sfatul de la punctul 5!

Spălatul pe dinți este un obicei care se „împrumută” din familie, de la părinți. Faci cum te învață mama. Iar tu, la rândul tău, tot așa îți vei învăța copiii. De multe ori, însă, ceea ce știm este total eronat, iar ceea ce credem că este corect se dovedește a fi o mare greșeală. În concluzie, dacă ai impresia că nu este mare scofală să te speli pe dinți, te înșeli! Iată mai jos câteva sfaturi despre igiena orală și câteva trucuri care te vor ajuta să ai un zâmbet sănătos și strălucitor.

1. Cum te ajută o periuță de dinți electrică?

Cu o periuță de dinți electrică se realizează un periaj mult mai eficient decât dacă ai folosi o periuță clasică. Cea electrică reușește prin anumite vibrații și rotiri să pătrundă mult mai bine în spațiile interdentare, înlătura placa și tartrul depus, curăță foarte bine în locuri mai greu accesibile, elimină mai bine petele, masează gingiile, iar la sfârșit îți dă acea senzație de curat și de prospăt…Da, costă mai mult decât o periuță normală, dar eu chiar cred că-și merită banii. Bine, foarte important este, după ce te-ai hotărât să investești într-un astfel de produs, să știi ce să cumperi. Pentru că trebuie să alegi ceva de calitate, care chiar să te ajute, nu doar să-ți promită marea cu sarea. Important este să vezi și efectele. Dacă dai o căutare pe net vei găsi o mulțime de branduri și oferte. Aici o să găsești câteva modele de la cele mai simple până la cele mai sofisticate și care sunt produse de firme serioase.

femeie blonda, fericita care rade

2. De ce nu ai dinții de un alb imaculat?

Dacă nu ești pe deplin mulțumită de culoarea danturii tale, dacă observi că nu ai dinții perfect albi așa cum poate ai văzut la alte persoane, să știi că nu este neapărat vina ta. Deși te speli pe dinți de două ori pe zi, chiar dacă o faci corect, chiar dacă folosești, pe lângă pasta de dinți, și alte produse de igienă orală, nu este obligatoriu ca dantura ta să fie de un alb imaculat. Nu ai dinții atât de albi pe cât ți-ai dori nici măcar după o curățare profesionistă și un detartraj. De ce? Unde greșești? Află că nu greșești cu nimic! Culoarea danturii se și moștenește. Unele persoane au dinții perfect albi, altele au dantura mai galbenă. Este o chestie care ține mult și de genetică. Evident, contează enorm și igiena orală, curățarea dinților prin periaj fiind absolut obligatorie de două ori pe zi, dimineața și seara, înainte de culcare. Însă, dacă vrei dinți perfect albi, nu te vor ajuta nici pastele minune, nici periuțele, nici alte produse. Doar după o albire profesionistă te vei bucura cu adevărat de rezultatele dorite. Procedeele de albire a danturii sunt multe și se pot efectua atât la cabinetul stomatologic, cât și la tine acasă. Însă, indiferent de opțiunea ta, va trebui să consulți, înainte, un medic specialist care îți va propune cel mai potrivit tratament.

3. Nici spălatul prea des nu este sănătos

Unii se spală pe dinți când își aduc aminte, iar alții o fac prea des. Din dorința de a avea dantura cât mai albă, din dorința de a preveni apariția cariilor sau a inflamațiilor gingivale, multe persoane cad în cealaltă extremă și se spală pe dinți ori de câte ori au ocazia. Uneori după fiecare masă, alteori chiar mai des. Mai mult, crezând că vor curăța mai bine, folosesc periuțe de dinți cu peri duri și paste de dinți cu efect de albire. Acest obicei de a te spăla foarte des nu este sănătos pentru că,în timp, smalțul se zgârie, iar gingiile se pot inflama. Dacă simți nevoia să ai dinții curați și o respirație proaspătă, mestecă o gumă sau mănâncă un măr.

lamai taiate pe jumatate

4. Remedii naturiste care mai rău îți fac

Citim peste tot că dacă te speli pe dinți cu bicarbonat de sodiu, sare de bucătărie sau masezi dantura și gingiile cu lămâie, vei observa o ușoară albire. Da, este adevărat, bicarbonatul de sodiu, sarea de bucătărie și zeama de lămâie ajută temporar la albirea dinților, dar fac și mult rău dacă sunt folosite des. Bicarbonatul și sarea zgârie smalțul dentar din cauza granulației care, deși este fină, tot are efecte nedorite. Sucul de lămâie este acid și afectează și el dantura. Dacă folosești aceste tratamente naturiste, oprește-te până nu este prea târziu. Încearcă, în schimb, să aplici pe periuța de dinți o pastă de căpșune pe care le treci mai întâi prin blender. Căpșunele nu au efecte adverse, dar, totuși, nu exagera. Și ele sunt acide și conțin și zaharuri. Aici am scris un material despre alimentele care îți distrug dantura, încet, dar sigur.

sticle de coca cola

5. Ce se întâmplă dacă bei Coca Cola și apoi te speli pe dinți

Unele persoane, după ce beau coca cola, pentru a preveni deteriorarea smalțului dentar se spală imediat pe dinți. Se pare că, fără să știe, fac o mare greșeală. Mi-a spus asta chiar medicul meu stomatolog. Ce se întâmplă mai exact? Când bem cola, substanțele acide afectează instantaneu smalțul. În momentul în care folosim periuța, nu facem altceva decât să îl agresăm și mai mult. Cum trebuie procedat? Așteaptă măcar 30 de minute dacă nu chiar o oră după ce ai băut sucul. În tot acest timp, saliva va curăța cavitatea bucală, va reechilibra pH-ul, iar smalțul dentar va avea timp să se refacă.

Alte sfaturi pe care poate le știi, poate nu: folosește întotdeauna o periuță cu peri moi dacă nu optezi pentru una electrică, schimbă periuța de dinți mai des, folosește ață dentară și apă de gură. Mergi la un control stomatologic măcar o dată pe an și efectuează o curățare profesionistă și un detartraj ori de câte ori este nevoie.

Sursa foto: Pixabay, Pexels

COMENTARII

Lasă un răspuns