Importanța somnului la copii. Sfaturi pentru părinți

Importanța somnului la copii. Sfaturi pentru părinți

0 1069
Importanța somnului la copii
Copilul mic are nevoie să doarmă între 10 și 13 ore pe zi

Importanța somnului la copii este, de multe ori, neglijată de părinți, iar acest lucru, din păcate, poate declanșa, în timp, anumite afecțiuni. Cel mic nu se poate concentra, nu poate învăța, nu dă randament, nu are energie, suferă de pierderi de memorie și are un sistem imunitar slăbit. Și din punct de vedere psihic este afectat mai mult decât am crede. 

Importanța somnului este crucială și pentru adulți, nu numai pentru cei mici, însă, de cele mai multe ori, nu reușim să ne odihnim cât am vrea sau cât ar trebui. Motivele sunt multe. Viața tumultoasă, responsabilitățile, agitația, stresul, jobul, toate acestea sunt factori care ne împiedică să ne odihnim corespunzător. Însă, un adult face față oboselii mult mai bine decât un copil mic sau un adolescent. 

Importanța somnului la copii și efectele oboselii cronice

Academia Americană de Pediatrie recomandă copiilor de vârste fragede un somn între 9 și 12 ore pe zi, iar celor de peste 12,13 ani un somn între 8 și 10 ore pe zi. Însă, trebuie să ținem cont de faptul că fiecare copil este diferit și are propriile sale nevoi. Nu este, deci, o regulă generală.

De cele mai multe ori nu ne dăm seama cât de important este somnul pentru sănătate, căci efectele nocive ale oboselii cronice nu se observă pe loc, ci în timp. Motiv pentru care credem că nu ne afectează foarte tare nopțile albe. Iată însă care este părerea specialiștilor!

Creierul are nevoie de un somn odihnitor și suficient căci în timpul acestui proces ni se consolidează memoria. Acest lucru este extrem de important pentru copii căci fără somn ei uită lucruri esențiale și, în același timp, nu pot asimila cunoștințe noi. 

Organismul are și el nevoie de un somn bun pentru a se reface. În cazul copiilor mici somnul ajută la dezvoltarea musculaturii și la întărirea sistemului imunitar, În timpul odihnei sunt secretați hormonii de creștere, iar lipsa somnului poate duce la obezitate, tensiune arterială crescută, chiar și diabet. 

Cât ar trebui să doarmă cei mici zilnic

Copiii, în general, au parte de somn mai puțin decât ar avea în mod normal nevoie. Iat ca să-ți faci o idee, iată ce recomandă Academia Americană de Pediatrie:

  • Copii sub un an: somn între 12 și 16 ore pe zi;
  • Copii 1 și 2 ani: între 11 și 14 ore de somn pe zi;
  • Copii 3-5 ani: între 10 și 13 ore de somn pe zi: 
  • Copii 6-12 ani: între 9 și 12 ore de somn pe zi;
  • Copii 13-18 ani; între 8 și 10 ore pe zi de somn.

Evident, contează foarte mult nu numai cantitatea de somn, ci și calitatea acestuia. Un somn chinuit, întrerupt, deranjat de lumină, zgomote sau emoții precum teama, frica, stresul etc este asociat cu performanțe scăzute la școală, cu apariția stărilor anxioase sau a episoadelor de furie. Iar pentru ca cei mici să beneficieze de un somn odihnitor, va trebui să ai grijă inclusiv la cum le amenajezi dormitorul. 

Importanța somnului la copii. Cum le amenajezi dormitorul

Iată câteva sfaturi despre amenajări camera copilului care te vor ajuta să oferi celui mic un mediu perfect pentru relaxare și odihnă.

Unde se amplasează patul

Patul celui mic trebuie poziționat lângă peretele din fața ușii camerei. În acest fel, copilul, în timp ce stă întins, va vedea mereu cine intră în camera lui și nu va fi niciodată luat prin surprindere. Să vadă ușa și să știe în orice moment cine intră în încăpere îi dau un sentiment de confort psihic, încredere și senzația de siguranță. Dacă patul nu poate fi așezat lângă peretele din fața ușii, atunci amplasează-l pe un perete lateral și în așa fel încât copilul să doarmă cu picioarele spre intrare, nu cu capul. Este recomandat ca patul să fie suficient de încăpător, potrivit pentru vârsta celui mic, iar salteaua de calitate. Este foarte important acest aspect, căci de saltea depinde foarte mult calitatea somnului. 

În cameră trebuie să fie întuneric

Învață-l pe cel mic să adoarmă pe întuneric încă de la vârste fragede. Mai târziu, va fi mai greu de convins că nu există nici un bau-bau sub pat. Probabil că știi, somnul este influențat de lumina din cameră, prin urmare ai grijă să nu fie aprins nici un bec. Inclusiv lumina de afară poate fi deranjantă, așa că acoperă ferestrele cu jaluzele sau mai bine cu draperie. Vei găsi modele pentru copii foarte vesele și atractive, iar prețurile sunt acum extrem de ofertante. Luca a avut până de curând o draperie cu mașinuțe multe și colorate care l-au încântat foarte mult. Așa a învățat să și numere. Dacă ai un copil căruia îi este teamă de întuneric, poți cumpăra o lampă cu lumină de veghe sau o veioză. Copilul nu trebuie încurajat să aprindă veioza, dar e bine s-o aibă aproape în caz că se sperie noaptea. Știind că are lângă el tot timpul o sursă de lumină, copilul va fi mult mai relaxat, mai calm și mai liniștit. S-ar putea nici să nu fie nevoie s aprindă becul noaptea. 

Importanța somnului la copii. Atenție la zgomote!

Nu în ultimul rând, pentru un somn de calitate trebuie să beneficiem de liniște deplină. Dacă printre ideile de amenajare dormitor se numără și amplasarea unui televizor la care să te uiți tolănit în pat, renunță la idee. Somnul este indus de o atmosferă liniștită, calmă, plăcută și relaxantă. Nu mai vorbim despre copii, care, pe lângă faptul că nu ar trebui să aibă televizor în cameră, ei nu ar trebui expuși nici unui alt factor stimulant, înainte de culcare. În camera celui mic nu ar trebui să existe nici măcar un ceas de perete, căci ticăitul lui poate deveni foarte enervant și deranjant. 

În schimb, o poveste înainte de culcare, un pat cald și primitor, jucăria preferată, cana cu apă de pe noptieră…un sărut de noapte bună, un te iubesc și o mângâiere pot face minuni și îi pot oferi copilului cel mai liniștit și odihnitor somn.  

Importanța somnului la copii este, de multe ori, trecută cu vedere, mulți părinți mergând pe ideea greșită conform căreia cel mic își face singur programul în funcție de nevoi. Însă copiii, mai ale cei mici și foarte mici, nu știu cum să-și gestioneze singuri oboseala și nici nevoia de somn. Prin urmare, dacă unii adorm singuri, alții fac crize de tantrum, de plâns, sunt morocănoși, mofturoși, iar din cauza epuizării fizice și psihice nu mai au nici poftă de mâncare. 

Specialiștii în parenting dar și medicii pediatri recomandă părinților un program de somn foarte bine pus la punct și organizat, în așa fel încât cel mic să-și încarce bateriile și să poată face față provocărilor de zi cu zi.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns