În vacanță cu cățelul. 14 sfaturi pentru o călătorie fără probleme

În vacanță cu cățelul. 14 sfaturi pentru o călătorie fără probleme

0 3549
Câinele are nevoie de mușt mai multă atenție și grijă atunci când mergi cu el în vacanță

De abia aștepți să pleci în concediu? Totul este minunat, însă ar trebui să fie la fel și pentru animalul tău de companie. Câinii  pot fi, uneori, stresați de drumul lung și, mai ales, de schimbarea locului care le este total necunoscut. Iată um să ai grijă de el pentru o vacanță fără stres și fără probleme!

Asigură-te că hotelul acceptă animale de companie

Înainte de a face o rezervare la un hotel sau o pensiune, asigură-te că sunt acceptate şi animalele de companie. Asta, ca să nu ai surprize neplăcute odată ce ai ajuns la destinaţie. Aşa cum există multe locuri de cazare unde pisicile şi câinii sunt bine-veniţi, sunt şi multe unde animalele de companie nu au ce căuta.

Nu uita acasă cartea de sănătate

Dacă pleci în vacanţă, este obligatoriu să ai la tine cartea de sănătate a animalului tău de companie. Dacă nu ai acest document, încearcă să faci rost de el de la medicul veterinar. Animalul trebuie, înainte de a fi luat în concediu, să aibă toate vaccinurile la zi.

Caută în zonă un cabinet veterinar

Alege o destinaţie unde să existe, măcar în apropiere, un cabinet veterinar. Asta, în cazul în care câinele sau pisica se îmbolnăvesc sau păţesc vreun accident. Este bine să poţi apela la ajutorul unui medic de specialitate în cazuri de urgenţă.

Animalul trebuie să aibă microcip

Microcipul conţine datele de contact ale stăpânului: nume, adresă, număr de telefon. Dacă animalul se pierde, vei putea să-l recuperezi. Persoana care îl va găsi va putea, astfel, să ia legătura cu tine, în cel mai scurt timp.

Atenţie la cuşca de transport

Dacă pleci cu maşina, ai mare grija la cuşca de transport! Aceasta trebuie să-i ofere animalului spaţiul necesar. Câinele sau pisicuța trebuie să se poată întinde, să se poată mişca sau sta în picioare. Cuşca nu trebuie să fie nici prea mică, nici prea mare, ci în funcţie de mărimea animalului tău de companie. De asemenea, când pleci la drum, este bine să ţii animalul în cuşca lui cea veche. Nu-i cumpăra una nouă, pentru este posibil să devină stresat, nerecunoscându-şi căsuţa.

Opreşte-te de câteva ori pe drum

Este recomandat să faci câteva opriri pe drum, mai ales dacă ai luat cu tine câinele, iar călătoria durează mai mult de două, trei ore. În acest fel, căţelul va putea mânca, bea apă, va putea alerga, va face mișcare şi, în acest fel, îşi va dezmorţi oasele.

Dă-i câinelui apă şi mâncare

Nu uita să hrăneşti câinele sau pisica şi să le asiguri pe drum apă proaspătă. Ia cu tine mâncarea lor preferată şi hrănește-i câte puţin şi mai des. Dacă vezi că animalul are rău de mașină, nu-i da de mâncare pentru că mai rău îi vei face. Păstrează în habitaclu răcoare și mergi mai încet. Recomandat ar fi să nu călătorești cu mașina în astfel de condiții.

Nu uita de medicamente

Chiar dacă nu este bolnav acum, nu se ştie ce se va întâmpla cu aminăluţul tău pe drum sau după ce ai ajuns la destinaţie. Ia cu tine câteva medicamente dar asta numai după ce te sfătuieşti cu medicul veterinar.

Ia cu tine o fotografie de-a lui

Este recomandat să ai la tine o fotografie recentă a animalului tău de companie, asta în caz că se pierde. În acest fel, vei putea arăta poza celor din jur şi poate se va găsi o persoană care să îl recunoască şi care să îl fi văzut.

Ia jucăria lui preferată

Câinele sau pisica ta au, cu siguranță, o jucărie preferată, pe care nu ar trebui s-o uiți acasă. Astfel, animalul se va simți în siguranță, lângă un obiect familiar. Există multe animăluțe care se atașează de anumite jucării, chiar dorm cu ele. Este bine să le oferi tot confortul psihic de care au nevoie.

Fă-ți cât mai mult timp pentru el

Odată ce ai ajuns la destinație, nu lăsa câinele în cameră singur cu orele. Va fi speriat, stresat și este foarte posibil să provoace stricăciuni. Își poate face nevoile pe covor, poate roade obiectele de mobilier sau poate rupe perdelele sau draperiile. Ia cu tine câinele ori de câte ori poți. Pentru că tot sunteți în aer liber, joacă-te cu el, lasă-l să alerge, oferă-i dragoste și afecțiune. Până la urmă, face și el parte din familia voastră!

Protejează câinele  de insolație

Mare grijă la caniculă! Protejează animalul de razele soarelui, pentru a evita ca acesta să facă insolație. Chiar dacă pentru tine temperatura de afară este minunată, s-ar putea ca pentru câine sau pisică să fie mult prea cald. Ține-i la umbră, dă-le mai puțin de mâncare dar, în schimb, dă-le apă.

Persoanele străine pot stresa animalul

Mulți oameni, iubitori de animale, dar mai ales copii, ar putea să se apropie de câinele tău ca să-l mângăie. Ai mare grijă ca nu cumva animalul să devină stresat sau chiar speriat. Spune-le celor din jur, politicos, să-l lase în pace.

Câinele e speriat și agresiv? Protejează-i pe cei din jur!

Dacă nu este obișnuit cu locul și cu oamenii străini, animalul devine stresat. Iar unii câini, din cauza stresului, devin agresivi. Dacă vezi că se întâmplă una ca asta, du cățelul într-un loc mai puțin populat, nu-l ține în aglomerație. Mai mult, dacă bănuiești că ar putea mușca pe cineva, ține-l departe de oameni și, pentru orice eventualitate, pune-i botniță și lesă. Este adevărat că pentru animăluț nu este deloc un lucru plăcut, dar în cazul în care nu ai altă soluție, ar trebui să iei în considerare și varianta asta. Atenție! Dacă ai un câine care face parte dintr-o rasă agresivă, de luptă, lesa și botnița sunt obligatorii prin lege!

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns