Incepand din vara, testul Babes-Papanicolau se face gratuit! Hai si tu la...

Incepand din vara, testul Babes-Papanicolau se face gratuit! Hai si tu la control!

Incepand din aceasta vara, fiecare femeie de peste 25 de ani poate sa faca testul Babes-Papanicolau gratuit. Ministerul Sanatatii vrea astfel sa afle din timp daca o pacienta are cancer in stadiu incipient. Motivul? In Romania, 60% dintre bolnave ajung la doctor atunci cand nu mai este nimic de facut. Hai si tu la control! Ascult-o pe Mimi!

 

Programul a fost elaborat in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si are ca obiectiv principal reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora.

Prin implementarea unui astfel de program, autoritatile sanitare urmaresc, in primul rand, depistarea bolii in stadii cat mai precoce, vindecabile si indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate.

De asemenea, se are in vedere cresterea gradului de informare a populatiei, pentru adoptarea unui stil de viata sanatos si utilizarea programelor de preventie.

 

Programul se adreseaza femeilor intre 25 si 64 de ani

 

In programul gratuit sunt incluse romancele care au intre 25 si 64 de ani. Testarea este minim invaziva, dar poate anunta un diagnostic crunt.

Programul de screening se intinde pe o perioada de 5 ani si este integral, suportat de stat. Testarea nu e obligatorie, dar este foarte recomandata.

In cazul in care rezultatul testului este negativ, atunci femeia este evaluata peste 5 ani, iar daca acesta arata modificari, pacienta primeste un bilet de trimitere pentru alte investigatii.

Anual, in Romania 3400 de femei afla ca au cancer de col uterin. 6 dintre ele pierd zilnic, lupta cu aceasta boala. Adica, de 4 ori mai multe decat in restul Europei.

 

Ce trebuie sa faci?

  • Pacienta se prezinta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la preventia bolii. Tot aici se va stabili si daca se poate incadra in program;
  • Medicul de familie va informa pacienta si o va trimite catre un cabinet medical de specialitate obstetrica-ginecologie pentru consultatie medicala de specialitate obstetrica-ginecologie, recoltare si fixare a materialului celular cervico-vaginal;
  • Materialul va fi trimis catre laboratoarele de analize, rezultatul testului fiind transmis inapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.

 

COMENTARII

Lasă un răspuns