Indigestie de sărbători? Cum mănânci sănătos ca să nu ajungi la spital
Din nici o casă nu ar trebui să lipsească obiceiurile de Crăciun și, în general, obiceiurile de sărbători..bradul împodobit, cadourile de la moșu, masa festivă de Revelion, colindele și voia bună. De multe ori însă, ceea ce se dorea a fi un moment fericit, petrecut alături de cei dragi, se transformă într-o urgență care te trimite direct la spital. Căci, înaceastă perioadă suntem tentați să măncăm mai mult decât de obicei, mai gras, mai dulce, mai..nesănătos. Nu e de mirare că ne trezim cu indigestie de sărbători.
Ce ar trebui să mâncăm în această perioadă pentru a ne bucura în tihnă de sărbători liniștite? Tot ce ne dorim însă, atenție la cantitate și, bineînțeles, la calitate! Sarmale, piftie, cârnați de casă, salată boeuf, fripturi, vin, prăjituri și cozonaci…nimic din toate acestea nu ar trebui să lipsească de pe masa de Crăciun și Revelion. Însă totul ar trebui consumat cu moderație. Adică câte puțin din fiecare…
Indigestie de sărbători. Atenție la prăjeli!
Știm că prăjelile nu sunt sănătoase, însă de Crăciun și Revelion ai mânca niște cârnați, niște jumări, șnițele sau chiftele…poate o ceafă de porc trasă în unt și tăvălită în ierburi aromate. Atenție, însă, la cantitate! Mai ales dacă ai ținut post. Căci un meniu prea bogat în prăjeli va fi un șoc pentru organismul tău. Și încă un sfat: folosește la prăjit un ulei care rezistă la temperaturi foarte ridicate. Uleiul de măsline este mult mai indicat decât cel de floarea soarelui, de exemplu.
Evită consumul excesiv de alcool
Alcoolul trebuie consumat cu moderație oricând, nu numai în această perioadă. Este toxic pentru organism, iar dacă nu știai află că îngrașă. Nu mai vorbim despre mahmureala de a doua zi care-ți dă dureri de cap și o stare generală proastă ce-ți distruge orice chef de distracție. Consumul excesiv de alcool afectează grav funcțiile ficatului, iar în combinație cu grăsimile, prăjelile și zahărul pe care îl conțin dulciurile devine o adevărată bombă nucleară pentru organismul tău.
Indigestie de sărbători. Cât de bune sunt grăsimile?
Sunt bune atâta vreme cât consumi cantități mici. Adică mai mult de gust. Toba, slănina, jumările, șoriciul, caltaboșii, cârnații..conțin grăsimi care ar putea declanșa o criză biliară ce te-ar putea trimite direct la spital.
Un alt sfat de care ar trebui să ții cont: nu mânca mult și gras încă de la micul dejun. Așteaptă prânzul ca să te bucuri de sarmale sau friptură, iar dimineața consumă ceva ușor de digerat: brânzeturi, măsline, pâine prăjită, unt, miere, ceai din fructe de pădure sau o cană cu lapte.
Un alt sfat ar fi să gătești preparate culinare atât cu carne de porc, cât și cu carne de pasăre. O piftie de curcan ar putea fi chiar mai gustoasă decât una cu carne de porc.
Evită alimentele tartinabile
Platourile cu aperitive ar putea să-ți dea puțină bătaie de cap dacă vrei să mănânci sănătos. Căci totce înseamnă aliment tartinabil ar trebui ori evitat, ori preparat de tine. Maioneza, de exemplu…încearcă să n-o cumperi gata făcută, din magazin, ci s-o pregătești chiar tu. la fel pateul de ficat, icrele sau cremele de brânză. Toate pot fi preparate acasă. Nu trebuie decât să cauți orețetele pe internet. Și, slavă domnului, vei avea de unde alege!
Consumă multe fructe și legume
De pe masa festivă de sărbători nu au trebui să lipsească salatele de legume proaspete, murăturile care sunt foarte sănătoase, dar și fructele cu conținut mare de vitamina C. Sunt alimente pline de vitamine, minerale și nutrienți de care are nevoie în această perioadă mai ales sistemul imunitar. Bineînțeles, fructele și legumele proaspete ajută mult digestia deoarece conțin o cantitate mare de fibre.
Atenție la dulciuri!
În perioada sărbătorilor, mesele festive sunt doldora de bunătăți. De la tot felul de preparate tradiționale până la dulciuri rafinate precum torturi, prăjituri, cozonaci și multe produse de patiserie glazurate. Ciocolata, de asemenea, ocupă un loc de cinste pe masa de Crăciun și Revelion. Însă știm cu toții că un consum exagerat de zahăr nu este sănătos mai ales pentru copii și persoanele bolnave cronic. Este vorba mai ales despre cele care suferă de diabet, diferite boli digestive și afecțiuni cardiace.
Însă avem și o veste bună. Dulciurile clasice pot fi înlocuite cu produse dietetice unde în loc de zahăr se folosesc îndulcitori.
Ideal ar fi nici să nu cumperi dulciuri din comerț ci să le prepari chiar tu după rețete cât mai sănătoase. Astfel, dacănu ai încercat până acum să faci cozonaci, poate ar fi timpul să încerci. La fel poți proceda cu tortul, prăjiturile, cornulețele etc.
Indigestie de sărbători? Cum combinăm corect preparatele
La aceeași masă, sarmalele nu vor fi combinate niciodată cu friptura sau alte mâncăruri grele și grase. Iar fiecare fel de mâncare ar trebui servit la distanță de cel puțin 30, 40 de minute.
Carnea nu se combină cu pâine, paste făinoase și cartofi, în schimb merge perfect alături de o salată de crudități.
Sarmalele merg perfect cu mămăligă și mai puțin cu pâine căci conțin carne și, cum spuneam mai sus, combinația nu este dintre cele mai recomandate.
Atenție la tot ce înseamnă mezeluri! Recomandate sunt cele cât mai sănătoase, dacă putem vorbi despre mezeluri sănătoase…Să nu uităm că sunt pline de grăsimi, iar cele din comerț pline de sare, coloranți și arome artificiale. Iar carne…mai puțin spre deloc. Mezelurile, prin urmare, ar trebui consumate doar ca să-ți faci pofta. Alege, în schimb, de pe platou pește, ouă de prepeliță, brânzeturi, avocado, măsline, roșii și alte legume.
Sursa foto: Pixabay