Îngrijirea animalelor de companie pe timp de vară

Îngrijirea animalelor de companie pe timp de vară

0 817
Îngrijirea animalelor de companie
În sezonul cald câinii și pisicile trebuie ferite de căldură deoarece există riscul de deshidratare

Îngrijirea animalelor de companie ar trebui să fie o prioritate pentru tine indiferent de anotimp, dar mai ales în sezonul cald. Motivul? Din păcate, vara aduce odată cu ea și câteva „neajunsuri”, iar patrupezii ar putea suferi probleme serioase de sănătate din cauza temperaturilor ridicate. Canicula le poate cauza disconfort termic, deshidratare, insolație, dar și agravarea anumitor probleme de sănătate deja existente.

Îngrijirea animalelor de companie pe caniculă

Indiferent de animalul de companie pe care îl ai, câine, pisică, reptile, păsări etc, vara este un anotimp care îi aduce mult disconfort. Canicula, căldura excesivă, aerul prea uscat sau prea umed, dar și variațiile bruște de temperatură (interior vs. exterior) ar putea să le afecteze serios sănătatea. Iată cum să-ți ajuți prietenul blănos  să treacă cu bine peste zilele toride de vară! 

Îngrijirea animalelor de companie înseamnă hidratare intensă
Câinele se deshidratează foarte repede dacă stă mult în soare

Apă la discreție – Animalele trebuie să aibă apă la discreție, căci în sezonul cald riscul de deshidratare este foarte mare. Apa trebuie să fie proaspătă și la temperatura camerei. Nu da câinelui sau pisicii apă rece de la frigider! Specialiștii avertizează că cei mai afectați de deshidratare și de complicațiile ce pot apărea sunt puii și animalele în vârstă. Organismul lor este mult mai vulnerabil, prin urmare aceste animale se află într-o grupă de risc. 

Animalele de companie se tund regulat – Atât câinele cât și pisica se tund regulat (mai ales rasele cu părul lung) iar vara este cel mai potrivit moment. Odată tunse, animalele se vor simți confortabil, iar starea de spirit li se va îmbunătăți vizibil. Caută o frizerie canină bucurești sau un salon dedicat animalelor de companie din orașul tău și fă-i patrupedului o programare. Atenție, însă! După ce este tuns, animalul trebuie ferit de razele directe ale soarelui căci poate suferi arsuri solare. 

Îngrijirea animalelor de companie înseamnă să le deparazitezi regulat
Puricii și căpușele pot transmite boli grave atât animalelor, cât și oamenilor

Nu uita de deparazitarea internă și externă – Pe timp de vară temperaturile ridicate activează puricii și căpușele care sunt mai agresive, se înmulțesc necontrolat și pot ajunge pe blănița câinelui sau a pisicuței tale. Poți aduce chiar tu paraziți în casă pe haine sau încălțăminte. Recomandat este să deparazitezi animalul atât extern, cât și intern împotriva paraziților intestinali. Mergi la medic deoarece numai la un cabinet veterinar vei obține toate informațiile necesare. Tot aici ți se vor recomanda anumite produse în funcție de animalul de companie pe care îl ai dar și dozajul corect pe care trebuie să-l primească.

Și câinii fac insolație – Evită să scoți câinele la plimbare când afară se anunță temperaturi ridicate sau chiar caniculă! Ieși dimineața devreme și seara, când soarele se mai domolește. De asemenea, este recomandat să te plimbi doar pe la umbră deoarece asfaltul încins îi poate produce un disconfort foarte mare la nivelul pernuțelor. Dacă observi că animalul este apatic, vomită, tremură, are stări de leșin, respiră greu sau este super agitat ia legătura urgent cu medicul veterinar.

Îngrijirea animalelor de companie. Pisică care stă în iarbă la umbră
Spre deosebire de oameni, animalele nu transpiră și nu-și pot regla temperatura corporală

Nu uita de vaccinurile obligatorii – Îngrijirea animalelor de companie înseamnă să le vaccinezi ori de câte ori este nevoie. Câinii și pisicile primesc anual anumite vaccinuri care sunt obligatorii, vaccinuri împotriva unor afecțiuni extrem de grave, multe dintre ele incurabile. Nu uita să faci o programare la medic dacă e timpul să-ți vaccinezi animăluțul! Iar dacă ești stăpânul unui puiuț și te pregătești să mergi la un cabinet dar nu știi exact unde, caută pe Google vaccinare pisică bucurești, vaccinare câine, vaccinuri animale de companie, iar răspunsul nu va întârzia să apară. În orice oraș există o mulțime de cabinete și medici veterinari gata să te ajute cu toate informațiile de care ai nevoie.

Mops care se joacă în apă
Mopsul adoră să se joace în apă într-o zi caniculară de vară

Rase de câini sensibile la căldură – Stăpânii preocupați de îngrijirea animalelor de companie știu că anumite rase de câini depun un efort mai mare pentru a respira. Prin urmare, și disconfortul lor este unul mai ridicat pe timp de caniculă. Câinii cu botulo turtit gâfâie, sforăie, obosesc mai repede și suferă mai mult în sezonul cald. Vulnerabile în fața căldurii sunt și animalele cardiace, obeze sau cu alte probleme de sănătate.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns