Insomnia. 10 motive pentru care nu dormi bine noaptea
Insomnia este o afectiune cu care, probabil, te-ai confruntat și tu măcar o dată în viață. De cele mai multe ori, acest dezechilibru trece de la sine. Însă, dacă starea ta nu se îmbunătățește după câteva zile, e cazul să inspectezi puțin problema. Iată 10 motive pentru care nu dormi bine noaptea și pe care ar trebui să le investighezi.
Ce este insomnia
Persoanele care suferă de insomnie adorm cu mare dificultate sau se confruntă cu un somn agitat, din care se trezesc foarte des. Există și situații în care se pot confrunta cu ambele experiențe. Evident că aceste persoane vor fi mereu obosite, fără chef de muncă, apatice și vor avea mari probleme de concentrare. Insomnia îți afectează serios calitatea vieții, dar și relațiile interumane pot avea mult de suferit.
American Psychiatric Association (APA) a anunțat că o treime dintre adulții american suferă de insomnie, iar între 6 și 10% dintre persoanele adulte suferă de simptome chiar severe ale acestei boli.
Simptome
Persoanele care se confruntă cu insomnie experimentează următoarele simptome:
- Se trezesc foarte de dimineață
- Au parte de un somn agitat și pentru că nu se odihnesc suficient, sunt mereu obosite
- Au dificultăți în a adormi
Aceste simptome declanșează alte probleme. Privarea de somn duce la oboseala cronică, scădere în greutate, labilitate psihică și anxietate. Persoanele în cauză sunt nervoase, nu se pot concentra și nu dau randament maxim la locu de muncă
Insomnia. De ce nu dormi bine noaptea. Cele mai întâlnite cauze
Cauzele insomniei sunt foarte multe de la stres, anxietate și depresie până la cauze de natură hormonală sau care sunt strâns legate de anumite tratamente medicamentoase. Insomnia poate apărea și în urma unui șoc emoțional puternic, a unei schimbări majore prin care treci sau din cauza schimbărilor de fus orar. Insomnia poate apărea și dacă suferi de anumite afecțiuni. Sindromul Cushing ar putea fi una dintre ele. Menopauza, de asemenea, poate produce dereglări serioase ale somnului, iar asta din cauza hormonilor care o iau razna.
Insomnia cronică apare când te confrunți cu probleme de somn mai mult de trei luni și poate fi primară sau secundară, scrie Healthline. În timp ce insomnia primară nu are cauze cunoscute, cea secundară este strâns legată de anumite afecțiuni de care suferi și care pur și simplu nu te lasă să dormi (artrita sau durerile de spate).
Printre factorii de risc se numără: un nivel ridicat al stresului, o viață sedentară, munca în ture de noapte, călătoriile în diverse zone cu fus orar diferit, obezitatea, afecțiuni cardiovasculare, menopauza. Deși este o problemă gravă cu care ai putea să te confrunți, medicii nu se grăbesc să pună imediat un diagnostic. Trebuie să se întrunească două mari condiții: să ai probleme cu somnul de cel puțin trei ori pe săptămână într-un interval de trei luni sau acest lucru să-ți afecteze serios viața personală.
Cum tratezi insomnia
Pentru tratarea insomniei există medicamente dar și remedii non-farmaceutice, adică naturiste. Pe lângă acestea, este recomandat modificarea stilului de viață dar și tratarea anumitor afecțiuni care contribuie la apariția insomniei: probleme hormonale, depresie, dureri cronice. De exemplu, persoanele care suferă de colon iritabil au o calitate a vieții uneori chiar foarte scăzută. Ele prezintă dureri abdominale, crampe, tulburări ale tranzitului intestinal – motive serioase care pot duce la tulburări serioase de somn.
În primul rând, ar trebui să renunți la anumite băuturi energizante sau care conțin cofeină. Asta, mai ales seara. De asemenea, evită să depui efort fizic înainte de culcare. Multe persoane cred în mod eronat că dacă fac exerciții fizice, se duc la sală, aleargă sau depun un anumit efort vor dormi mai bine noaptea. Însă nu fac altceva decât să-și activeze organismul. În loc să încerce să se liniștească, ele mai mult se agită.
Un alt sfat ar fi să încerci să nu mai petreci timpul în pat decât atunci când vrei să te odihnești.
Medici recomandă, în funcție se cât de gravă este situația, anumite medicamente și tratamente. De asemenea, ți s-ar putea recomanda și terapia cognitiv comportamentală care, potrivit multor specialiști, este cel mai indicat tratament pentru insomnie.
Meditația este un alt mod prin care poți combate insomnia dar s-ar putea să te ajute și suplimentele alimentare ce conțin melatonină.
Aromaterapia este o altă metodă prin care poți induce starea de liniște și de somn.