Cum mă simt după o lună de mers la sală? Niciodată n-a fost mai bine!
Mereu mi-am dorit să fac sport, să fac mișcare, să am grijă într-un mod cât mai sănătos de corpul meu. M-am gândit, la un moment dat, să mă duc la sală, dar niciodată într-un mod serios. Anii au trecut, timpul s-a scurs, viața mi-a luat-o de multe ori înainte, dar nu am renunțat la idee. Și m-am decis când am realizat că rolul de mamă îmi ocupă tot timpul, iar eu nu mai contez aproape deloc. Trebuia să fac ceva și pentru mine!
Îmi doream să merg la sală cu o prietenă, cu o cunoștință, cu cineva care a mai mers și știe cum să utilizeze aparatele, știe ce exerciții să facă și cum să le facă corect. Dar nu am găsit pe nimeni care să mă însoțească. Iar singură printre 20 și ceva de bărbați asudați, care urlă trăgând de fiare parcă nu mă vedeam…Pe undeva, îmi dau și acum dreptate. Nu puteam să apar așa ca o floare și să încep să exersez de una singură. Buna ziua! Bine v-am găsit. Vreau și eu să…ăăă…nu vă supărați, domnu în maiou, îmi arătați și mie cum merge aparatul ăsta și ce face mai exact? Vreau să fac niște mușchi și nu știu cum. Glumesc. Dar aș fi fost penibilă. Pentru că nu aș fi știut ce să fac și de unde să încep. Să alerg pe bandă până la epuizare ca un hamster nebun? Să fac bicicletă? Ar fi fost mai simplu să mă înscriu la aerobic, dar condiția fizică nu m-ar fi lăsat să țopăi decât vreo două minute. În plus, nu stau foarte bine la capitolul sincronizare și aș fi încurcat fetele cu mișcările mele haotice și defazate. Îmi spunea o domnișoară de la recepția unui club spa că este cineva care îți arată la început cum să folosești aparatele..Mda..mă și vedeam luând notițe disperată..dacă mă întrebi, nici acum, după o lună de antrenamente cu un instructor, nu știu sau uit cum funcționează unele „fiare”. Iată deci povestea, pe scurt…nu m-am dus la sală pentru că nu aș fi știut ce să fac acolo de una singură. Vezi… nu m-am gândit că aș putea să solicit un antrenor personal. Abia acum am descoperit America. Wow! Oamenii ăștia chiar există!!!!
În cartierul unde locuiesc sunt mai multe săli de fitness care pun la dispoziția clienților și această ofertă – instructor personal. Omul acela care te ajută să ajungi la ce ți-ai propus. Mai greu e când vii la sală fără să-ți propui ceva, cum am făcut eu. Dar și atunci se găsește o rezolvare pentru că stabilește el în locul tău planul de bătaie. Ce vrei să obții? Păi..nu știu…vreau să fac mișcare. Iată momentul în care omul se uită atent, te măsoară din cap până-n picioare și stabilește el ce va face din tine. Eu nu am avut nevoie să slăbesc, în schimb am probleme în ceea ce privește forța, rezistența și tonifierea musculară. Adică…sunt vai de mama mea!
Cum spuneam, după ce am comparat mai multe oferte, am ales-o pe cea mai avantajoasă, mi-am luat copilul în brațe și am făcut o vizită direct la recepția clubului. Și am nimerit pe mâna lui Răzvan…Poate sună peiorativ, dar crede-mă că o spun în cel mai bun sens al cuvântului. Eu nu cred că ar fi existat un om mai potrivit pentru mine. O să-ți spun mai încolo și de ce…Am stabilit prima întâlnire și am plecat direct la cumpărături. Aveam nevoie de echipament.
Ce mi-am cumpărat pentru sală
În primul rând, încălțăminte sport cu talpă flexibilă. Dacă nu știi de unde să cumperi, cel mai potrivit ar fi să intri într-un magazin care comercializează echipamente sportive. Eu am un magazin Hervis în apropiere de casă și m-am oprit direct la raionul fitness. Dacă o să intri pe site la ei, o să vezi că produsele sunt dintre cele mai variate și acoperă aproape toate sporturile, inclusiv fotbal (dacă ai de gând să-l înscrii pe cel mic pe la vreun club). Cum spuneam, am ales încălțăminte cu talpă flexibilă, iar apoi am căutat două, trei perechi de colanți. O să-ți dau un pont: caută colanți din material mai gros, care lasă pielea să respire și nu reține umiditatea, care nu se mulează chiar perfect pe formele trupului. Ascultă-mă bine, pentru că nu vei regreta. Am văzut la sală fete care purtau cu mare mândrie colanți subțiri fără să-și dea seama că li se ghiceau „toate cele”, inclusiv celulita de pe șolduri și coapse. Tot de aici am cumpărat și câteva tricouri din bumbac. În alt magazin, tot cu specific sportiv, am găsit bustiere, dar și lenjerie specială fără cusături care nu se observă prin colanți. Bustiera este foarte importantă, mai ales că există modele în funcție de intensitatea sportului pe care îl practici. Nu purta doar un simplu sutien, pentru că acesta nu oferă susținerea necesară, nu este comod și te poate deranja când faci anumite mișcări. Fie-ți milă de sânii tăi!Va trebui să-ți mai cumperi un prosop care absoarbe bine umiditatea și o geantă sport de dimensiuni mici în care să-ți ții echipamentul.
Cum vii îmbrăcată până la sală
Cât mai simplu și cât mai comod. Recomandat ar fi să lași acasă încălțămintea cu toc și să încalți ceva casual – aici găsești sigur ceva potrivit. O pereche de pantaloni sport sau chiar niște blugi, un tricou sau o bluză sport cu mânecă lungă, o geacă scurtă – dacă este frig afară – și hai la sală! Nu uita că la fitness nu mergi ca să faci nici parada modei, nici să impresionezi pe careva. Așa că evită machiajul strident. Vei depune efort, vei transpira.. nu vrei să ți se scurgă fardurile sau să ți se întindă rujul. Optează pentru un fond de ten rezistent la transfer și o mascara de calitate. Nu uita să-ți prinzi părul și să-ți iei cu tine o sticlă cu apă. Iar când intri în sală lasă telefonul mobil la vestiar! Cum spuneam…aici vii să faci sport, nu selfiuri.
Care este rolul instructorului personal
Unele persoane ar crede că un instructor personal este o fiță care costă bani în plus. Despre fiță nu știu ce să spun, dar bani în plus vei plăti, asta e clar. Însă merită. Cel puțin pentru mine. Imaginează-ți că tot timpul cât te antrenezi este cineva lângă tine care îți stabilește dinainte un program, îți spune ce să faci și cum să faci corect toate mișcările. Îți explică cum funcționează fiecare aparat pe care îl vei folosi și te motivează. Te motivează să nu renunți, te motivează să continui, să încerci mai mult și mai bine. Știe exact care sunt mișcările și exercițiile de care ai nevoie, care sunt aparatele potrivite pentru tine, cât să lucrezi la ele și cum.
O să-ți povestesc puțin despre programul meu. Merg la sală seara, o zi da, o zi nu și, deși ședința este de 60 de minute, mai devreme de o oră și jumătate Răzvan nu mă lasă să plec. Din fericire, eu nu am nevoie să slăbesc, ceea ce-mi permite să lucrez la tonifierea musculaturii. Îmi doresc foarte mult corpul pe care îl aveam înainte de naștere și muncesc din greu ca să-l obțin: se pare că trasul de fiare a devenit a doua mea natură. Recunosc, am avut și niște praguri psihologice peste care a trebuit să trec. Unul dintre ele a fost atunci când Răzvan m-a pus să fac genuflexiuni cu o bară de 11,5 kilograme pe umeri. A fost pentru prima oară când am fost cât pe-aci să refuz exercițiul. Al doilea moment…când am făcut fandări cărând pe umeri un sac de zece kilograme. Și nu pot uita nici extensiile cu 20 de kilograme. Wow! Acum, când spun asta, pare mult și greu, dar, trebuie să recunosc, nu a fost chiar atât de dificil cum mă așteptam. Adică..am reușit să duc la bun sfârșit fiecare sarcină fără să cad din picioare, să leșin sau mai știu eu ce…a fost chiar ok! Lucrez intens mușchii spatelui, picioarelor, brațelor, abdomenul, fesierii, coapsele…am făcut și puțin cardio și puțin stretching.
Mi-am schimbat și alimentația
Meniul meu nu a suferit multe modificări. Evit grăsimile și dulciurile, mănânc mai multe ouă pe săptămână, fac mai multe grătare din carne de vită, pește la cuptor, mănânc iaurt cu tărâțe de ovăz sau cereale integrale. Am introdus la micul dejun avocado și salate, la prânz continui cu supe, iar la cină lactate, brânzeturi sau pește. Încă mai am de lucru la capitolul alimentație pentru că mesele pe care le iau sunt uneori haotice și la ore total nepotrivite.
Spuneam într-un articol mai vechi că unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-am făcut pentru sănătatea mea a fost să mă las de fumat și apoi să mă apuc de sport. Am observat că încet, încet parcă devin dependentă de mișcare, de abia aștept să ajung din nou la sală. Pe lângă faptul că îmi place ce fac, mă simt psihic de o mie de ori mai bine. Sunt euforică, viața pare mai frumoasă, sunt mai optimistă, mai plină de viață, simt că am un scop de atins, că fac ceva util pentru mine, ceva care chiar contează. Socializez, schimb mediul, întâlnesc oameni noi și total diferiți, cu idei și principii diferite. Parcă nu mai sunt așa de posomorâtă, obosită, nervoasă și fără nici un chef de nimic. La asta contribuie din plin și Răzvan pentru că este un om vesel, cu un vibe pozitiv, super activ și..nu știu…parcă fur de la el energie. Iar ca instructor…îmi las corpul pe mâna lui pentru că am încredere că știe ce face. Este omul acela care nu te lasă, care te mână de la spate, care te motivează, care nu te menajează deloc. Uneori, cred că este prea dur cu mine, țipă mult și e agitat, câteodată chiar mă enervează, dar cumva mă ambiționează stilul ăsta al lui. „Haide! Dă-i! Ce faci???? Te baaat!!! Așa!! Biinee!!! Nu te opri! Să nu-ndrăznești!!! Hai, că vine vara și nu suntem în grafic!! Biinee! Nu așa!!”
Un singur regret am: că nu m-am apucat mai devreme de sport. Am pierdut atât de mult timp aiurea, când puteam face atât de multe lucruri frumoase pentru mine..Dar, niciodată să nu spui niciodată. Oricând e posibil, numai să-ți dorești cu adevărat.
Sursa foto: Pixabay, Unsplash