Istoria neştiută a cafelei. 8 lucruri inedite despre cea mai iubită băutură...

Istoria neştiută a cafelei. 8 lucruri inedite despre cea mai iubită băutură din lume

0 1753

Cafeaua este poate cea mai îndrăgită băutură pe tot mapamondul, fiind consumată zilnic de milioane de oameni. O bem cu plăcere dimineaţa, este motorul care ne pune în mişcare, care ne dă energie şi poftă de viaţă. Istoria cafelei este foarte lungă însă sunt câteva aspecte pe care puţini le cunosc. Iată mai jos 8 lucruri pe care nu le ştiai despre cafea.

Iubitorii de cafea ar trebui să-i fie recunoscători unui păstor de capre – Legenda spune că un păstor de capre etiopian a remarcat faptul că, de fiecare dată când caprele lui mâncau nişte bobiţe roşii găsite prin boscheţi, deveneau foarte active şi euforice. Bărbatul a încercat şi el şi în acest fel a descoperit efectele energizante ale cafelei.

Cafeaua nu a fost consumată la început ca şi băutură – La început, cafeaua nu era consumată sub formă de băutură, cum obişnuim astăzi. Primele triburi africane care recoltau cafeaua mestecau boabele după ce le amestecau cu grăsimi animale.

cafea

În Prusia, oamenii erau obligaţi să bea dimineaţa bere, nu cafea – În Prusia, autorităţile s-au alarmat din cauza faptului că oamenii nu mai consumau dimineaţa bere, aşa cum cerea tradiţia locală, ci din ce în ce mai multă cafea. Frederic le Grand le-a impus să renunţe la cafeaua de dimineaţă şi să revină la obiceiul de a consuma bere.

Cafeaua instant a apărut acum 134 de ani – Cafeaua instant a apărut în anul 1881 în Anglia. Procedeul de obţinere a acestui sortiment a evoluat de-a lungul timpului, până în 1910. În acest an cafeaua instant a început să fie produsă la scară largă în America.

Finlandezii, cei mai mari băutori de cafea – Ţara în care se bea cea mai multă cafea este Finlanda. Aici se consumă zilnic cantităţi industriale. Următoarea ţară este Norvegia, iar apoi urmează Danemarca şi Germania.

Beethoven era coşmarul ospătarilor – Beethoven era mare amator de cafea, aceasta fiind una dintre băuturile sale preferate. Poate acesta este şi motivul pentru care era foarte pretenţios. El cerea ospătarilor să-i prepare cafeaua din 60 de boabe. Nu mai mult, nu mai puţin.

cafea

Balzac făcea excese – Pe de altă parte, Balzac nu era deloc pretenţios când venea vorba de cafea. Asta, pentru că marele romancier consuma şi câte 50 de ceşti pe zi. Nu conta cum este preparată cafeaua atâta timp cât o avea la dispoziţie non stop.

De unde vine denumirea de Mocha – Cunoaştem cu toţii cafeaua Mocha. Numele este cel al unui oraş din Yemen. În secolul 17, cafeaua era produsă în Orientul Mijlociu, iar Mocha era un oraş celebru pentru producţia sa şi standardele de calitate.

COMENTARII

Lasă un răspuns