Îţi place mâncarea asiatică? Iată10 lucruri pe care nu le ştiai despre...

Îţi place mâncarea asiatică? Iată10 lucruri pe care nu le ştiai despre sushi!

0 2504

Sushi este un preparat japonez foarte gustos și apreciat în întreaga lume. Ceea ce puțini dintre noi știu este faptul că sushi e preparat urmând numeroase tradiții antice japoneze. Varianta sa autentică este impresionant de delicioasă și unică, însă și în numeroase restaurante din România se găsește sushi foarte bun. Dacă te numeri printre cei care adoră aroma specială a sushi-ului, atunci vei găsi foarte interesante aceste 10 lucruri uluitoare despre sushi.

1. Un bucătar japonez care vrea să învețe să prepare sushi tradițional petrece între 5 și 10 ani pregătindu-se înainte de a-i fi permis să lucreze în spatele unui bar pentru sushi. Numai doi dintre acei ani sunt dedicați artei de a prepara și condimenta orezul. De obicei, bucătarii de la noi din țară urmează un curs de doar câteva luni. Și apoi mai sunt și cei care gătesc sushi acasă și doar de plăcere inspirându-se de pe site-uri de rețete precum Sushi Center.

2. Cei care respectă tradiția cred că peştele nu ar trebui să fie niciodată crud, dar, de asemea, nici nu ar trebui să fie complet proaspăt. Hm, delicios! Aceștia mănâncă doar cu bețișoare de lemn și nu folosesc sos de soia sau wasabi. În schimb, pentru noi sosurile și pasta wasabi sunt de nelipsit atunci când mâncăm sushi.

3. Aproximativ 80% din tonul Blue Fin Tuna pescuit în întreaga lume este folosit pentru prepararea de sushi și sashimi. Câteodată, bucătarul japonez va lăsa peștele viu în apă înainte de a fi servit.

4. Vrei câteva senzații noi? Ce zici de Fugu Sashi? Este sashimi preparat din peștele Fugu, care poate fi otrăvitor dacă nu este preparat corect. Acest pește are numeroase părți toxice și numai bucătarilor cu o pregătire riguroasă le este permis să îl gătească. Însă, din când în când, o cină ghinionistă este otrăvită. Serios!

5. Ustensilele de bază ale unui bucătar de sushi sunt cuțitele, care trebuie ascuțite zilnic. Astfel, reușeşte să taie peștele în felii atât de subțiri încât poți vedea prin ele.

femeie mancare sushi

6. Japonezii cred că nu mănânci doar cu gura, ci și cu ochii. Un maestru bucătar japonez petrece fiecare an perfecționându-se în arta de a realiza un sushi elegant. Fiecare porție este o adevărată operă de artă.

7. În timp ce majoritatea oamenilor presupun că sushi este sănătos pentru ei, adesea versiunile europene sunt pline de carbohidrați, grăsimi, zahăr și sodiu.

8. Termenul „sushi” se referă la oțetul de orez și nu la pește. Orezul în sine este o operă de artă, cu consistența perfectă și trebuie asezonat corespunzător.

9. Nu amesteca niciodată wasabi cu sos de soia. Acest lucru este o jignire adusă bucătarului. Și crede-ma, nu vrei să-l superi. Nu uita că el este cel care are un întreg arsenal de cuțite pe care le ascute zilnic.

10. Datorită popularității imense pe care a avut-o sushi-ul în jurul lumii, se găsesc nenumărate locuri care au adaptat sushi specificului local, adăugând ingrediente neobișnuite precum somn, vită, pui, castravete, avocado sau scoici. Aceste versiuni occidentale de sushi sunt foarte rare în Japonia.

Acestea au fost cele 10 lucruri uimitoare despre sushi pe care orice gurmand ar trebui să le știe. Acum nu numai că ești puțin mai luminat asupra caracterului inedit al acestei specialități japoneze, dar, probabil, ți s-a deschis și apetitul pentru aromele sale fine. Acum este momentul perfect pentru a învăța cum să-ți prepari singur sushi sau să comanzi la domiciliu. Ce variantă preferi?

COMENTARII

Lasă un răspuns